Gasztro

Tudatos táplálkozás a Gönci Barack Vigasságon

Mangalica, hal és barack minden mennyiségben.

A  kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra, továbbá a tudatos fogyasztásra is kiemelt figyelmet fordítanak idén a Gönci Barack Vigasságon, a BESTILLO-kertben.

A rendezvény lesz az egyik állomása az Agrármarketing Centrum sertésfogyasztást ösztönző kampányának, ahol ízletes kóstoló falatokkal csábítják majd a látogatókat a standjukhoz. A magyar gasztrokultúra tradicionális eleme, a sertéshús az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozás fontos része, rendszeres fogyasztását az élelmezési szakértők is javasolják.

A sertésen kívül azonban a halat is érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendbe, Európában mi fogyasztunk belőle a legkevesebbet, holott a halhúsnak magas az A-, B12-, B1-, B2- és D-vitamin-tartalma, ezek fontos szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében és az allergiás megbetegedések számának csökkentésében.

Azokban az országokban, ahol gyakran fogyasztanak halat, sokkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordul elő. A halban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak pedig elengedhetetlenek a központi idegrendszer, a máj és a szem megfelelő működéséhez és jótékony hatással vannak a keringésre, a vérnyomásra és a memóriára, valamint a koncentrációs képességre is.

A rendezvényen éppen ezért a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éttermeinek sztárszakácsai akár ízletes hazai fogassal is párosítják a mennyei barackot. 

A mennyei barack természetesen nem csak a hallal illik kitűnően össze. A Stílusos Vidéki Éttermiség 15 vendéglátóegysége vállalkozott arra, hogy a Gönci Barack Vigasságot megelőző hetekben valamilyen kreatív módon beépíti egyik legnépszerűbb levesébe, főételébe, desszertjébe a BESTILLO-tól kapott ízletes, friss barackot. 

Az egészséges táplálkozás és a tudatos fogyasztás mellett a környezettudatosságra is kiemelten figyelnek a szervezők, ezért a műanyagmentes július kihívásához csatlakozva az italokat – pálinkákat, borokat és koktélokat – üvegpoharakba kérhetjük.

A rendezvény látogatása ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött, amit itt lehet megtenni: www.goncibarack.hu.

(Kiemelt kép: goncibarack.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top