Gasztro

Hulladékért ad élelmet egy kávézó

Fél kilogram műanyag hulladékért egy reggelit adnak.

Műanyag hulladékért élelmet kínál cserébe egy indiai kávézó, amely a jövő hónapban nyílik Ambikapúrban.    

„Éhes vagy, és nincs pénzed? Nem gond, hozz műanyag hulladékot, és ingyen kapsz enni” – mondta a kelet-indiai város polgármestere, Adzsaj Tirkej.

Az első indiai Hulladék kávézó egészséges élelmet fog adni hajléktalanoknak és szegényeknek, valamint bátorítani fogja az embereket arra, hogy tartsák tisztán az utcákat – tette hozzá. „Mindenkit szívesen látunk, aki műanyag hulladékot hoz, a Hulladék kávézóban egy kilogramm műanyagért egy curryt adnak rizzsel, lencsével és indiai kenyérrel. Fél kilogrammért egy reggelit lehet kapni  – mondta a polgármester, aki szerint ennyi műanyag hulladék néhány óra alatt összegyűjthető.

A kávézót főként nők fogják működtetni. Gőzerővel folynak az előkészületek. India számos államában már betiltották az egyszer használatos műanyagot, de az indiaiak így is 26 ezer tonna műanyaghulladékot termelnek naponta a kormány adatai szerint. A hulladékot gyakran az utcákra, csatornákba öntik.

hulladék szemét

A kép illusztráció! (iStock)

Az Ambikapúrban 2015-ben bevezetett hulladékgazdálkodás a várost India egyik legtisztább településévé tette. Nők működtetik, házról házra járva gyűjtik be újrahasznosításra a műanyagot.

A város 2015-ben utat épített műanyagból és 1,2 millió rúpiát keres havonta azzal, hogy a műanyag hulladékot és papírt eladja magántársaságoknak – közölte Adzsaj Tirkej.

Hasonló elgondolásból kiindulva született egy kezdeményezés idén egy északkelet-indiai iskolában: ingyenes oktatás jár a diákoknak az általuk összegyűjtött műanyag hulladékért cserében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top