Megvan a 2019-es év országtortája

Mórocz Ibolya | 2019. Július 31.
A nevébe rögtön beleszerettünk. Megvan természetesen Magyarország új cukormentes tortája is, hamarosan kóstolhatjuk is a győzteseket.

Tóth Norbertnek, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett 2019-ben Magyarország Tortája – közölte a versenyt idén tizenharmadik alkalommal kiíró Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert.

Így néz ki a Boldogasszony csipkéje (Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete) 

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. A nyertes torta a kiíró szerint méltán viseli ezt a nevet, hiszen a magas vitamintartalmáról és gyógyhatásáról is ismert gyümölcs az összes rétegében megtalálható, és egy torta összesen több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. A csipkét a málnás áztatóval átitatott piskótával készülő torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melynek közeit málnalekvár tölti ki, a díszítést liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-ek és zöldre színezett fehércsokoládé-lapkák adják.

Magyarország Cukormentes tortáját is kiválasztották

A győztessel együtt természetesen kihirdették a két további dobogóst és azt is, hogy melyik lett 2019-ben Magyarország Cukormentes tortája. A hagyományos édességek mezőnyében a második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen pedig Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából, míg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével meghirdetett cukormentes versenyt Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda aranykoszorús cukrászmestere nyerte a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával.

Az Ország Cukormentes Tortája (forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Utóbbi torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, és a kellemesen savanykás áfonya, valamint a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek, így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt. 

Pár hét múlva lehet falni

A tortákat augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén is. Az árusító cukrászdák listája augusztus 14-én kerül fel a www.cukraszat.net oldalra, és augusztus 18-ig várhatóan napról napra bővülni is fog. 

A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől a két győztes recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik őket.

Exit mobile version