Tudtad, hogy régen az olaszok hűtőjében mindig ott volt bekészítve egy kis jeges kávé? Ezt végtelenül egyszerűen készítették, mégis imádták: a kotyogóval főztek egy nagy adag feketét, ízlés szerint cukrozták, kevés hideg vizet adtak hozzá, és egy üvegbe öntötték. Amikor langyosra hűlt, betették a hűtőbe és a nap folyamán szorgosan rájártak, amikor felfrissülésre vágytak.
Ahhoz, hogy a végeredmény minél tökéletesebb legyen, fontos, hogy jó minőségű, lehetőleg frissen őrölt kávét válassz, az édesítéshez nádcukorból készült szirupot használj, és csak azután keverd bele a jeget a kávéba, ha már teljesen kihűlt.
Mandulatejes jeges kávé
Hozzávalók 2 személyre:
- 2-3 dl frissen főzött kávé
- cukor ízlés szerint
- 2 kisebb pohár mandulatej
Elkészítés:
- Még melegen édesítsd ízlés szerint a frissen főzött kávét, majd ha kihűlt, adagold jégkockatartóba és fagyaszd le.
- Egy mutatós üvegpohárba tegyél 5-6 fagyasztott kávékockát, majd öntsd rá a hideg mandulatejet.
- Amikor a jégkocka elkezd beleolvadni a mandulatejbe, elérkezett az idő a fogyasztáshoz.
Fahéjas-tejszínes jeges kávé
Hozzávalók 2 személyre:
- 100 ml habtejszín jól behűtve
- 1 kk. fahéj
- 2 csésze frissen főzött kávé
- 4-6 jégkocka
Elkészítés:
- Amíg a kávé lehűl, verd kemény habbá a tejszínt, közben pedig keverd bele a fahéjat.
- Kanalazd 4 pohárba a felvert fahéjas tejszínt, és 10 percre tedd a fagyasztóba.
- Ha lejárt az idő, önts rá 1-1 csésze kávét és dobj bele pár jégkockát.
Jeges kávé tonikkal
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 csésze frissen főzött kávé lehűtve
- 4-6 jégkocka
- 300 ml jéghideg tonik
Elkészítés:
- Főzd meg a kávét és jól hűtsd le.
- Egy pohárba dobd bele a jégkockát, önts rá 150 ml tonikot, majd óvatosan csorgass hozzá 1 csésze kávét.
- Ha ügyesen csináltad, a kávé és a tonik külön válik, ami látványnak sem utolsó. A tökéletes ízélményhez azért keverd össze őket!