Nem mintha bármi bajunk lenne a lecsóval, sőt szeretjük simán, tojásosan, rizzsel, húsra pakolva és salátaként is, de ha már itt a rengeteg friss paradicsom, érdemes más ételekhez is használni. Mutatunk is néhány klassz paradicsomos fogást, hogy legyen miből válogatni.
Paradicsomos cobbler
• 6-8 darab paradicsom kicsik nagyok vegyesen
• 1 evőkanál kukoricakeményítő
• só
• frissen őrölt bors
• pár db friss kakukkfűág
• 1 teáskanál balzsamecet
• 2 evőkanál olívaolajTésztához:
• 1,5 bögre Graham-liszt
• fél bögre kukoricaliszt
• 2 mokkáskanál sütőpor
• 1 pohár tej
• fél pohár vaj kockázva
• 12 dkg camambert sajt (más reszelt sajt is jó)
• 1 mokkáskanál Himalája-só
• frissen őrölt bors
• 1 evőkanál szárított bazsalikom
• pár szem dió (elhagyható)
Csibe olívás-paradicsomos szószban, polentával
• 1 ek olaj
• 4 gerezd felaprózott fokhagyma,
• 1 felaprózott csili paprika vagy 1 kk száraz
• 1 babérlevél
•1 400 ml-s daraboltparadicsom-konzerv
• 1 kk szerecsendió
• 1 kk bors
• 1 kk oregánó
• 1 kk bazsalikom
• 500 g hosszúkásra szeletelt csibehús
• 5 ek olívabogyó
• só ízlés szerint
Cukkinis-paradicsomos lepény
• 1 csomag leveles tészta
• 1 db cukkini
• 4 db paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
• friss bazsalikom
• 1 dl olívaolaj
• 4 ek reszelt parmezán
• só, bors
• fetasajt
Szárított paradicsom házilag
Olaszos egytál
• 1 + fél csésze felezett koktélparadicsom
• 1 kisebb hagyma, aprítva
• kb. 25 dkg koktél debreceni, karikázva
• 15-20 bazsalikomlevél
• 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
• kb. 25 dkg spagetti
• 1 tk só
• 1 kk bors
• 2,5-3 csésze víz (6-7 dl)
• fél csésze reszelt parmezán (+ a tálaláshoz)
+ 2 ek olívaolaj
Paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 főre:
• 60 dkg érett, lédús paradicsom
• fél csokor (1 maréknyi) friss bazsalikom
• 3 fej lila hagyma
• 3 + 5 ek olívaolaj
• 2 ek balzsamecet
• 8 nagy gerezd fokhagyma
• só, bors
A paradicsomsaláta receptje a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.
Peperonata, az olasz lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 db sárga kaliforniai paprika
• 1 db zöld kaliforniai, paprika
• 1 db vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• egy kis csokor petrezselyemzöld
• 200 g padlizsán
• 200 g zsenge cukkini
• 8 db édes, érett datolyaparadicsom
• csipetnyi cukor
• só, frissen őrölt fekete bors
• extra szűz olívaolaj
• 4-5 db bazsalikomlevél
Az olasz lecsó elkészítésének leírása a Tavola in Piazza blogon olvasható.