A nyári grillpartik állandó slágere a hamburger, de nem mindenki szeretne mindig hatalmas, szaftos húsokat enni – még akkor sem, ha egyébként nem vega. Épp ezért érdemes lehet kipróbálni húsmentes hamburgereket is, például ezt a verziót, amiben a pogácsa édesburgonyából és csicseriborsóból készül!
Hozzávalók:
A pogácsához:
- 1 közepes édesburgonya
- 2/3 konzerv csicseriborsó, átmosva és lecsöpögtetve
- 1 tojás
- 1/3 csésze liszt
- 1 és fél teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál szárított oregánó
- egy csipet só
- olíva olaj
A joghurtos szószhoz:
- 3/4 csésze görög joghurt
- 2 evőkanál tahini
- egy fél citrom leve
- só és bors
- egy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy kinyomva
Az összeállításhoz:
- 4 hamburgerbuci
- saláta és zöldségek (hagyma, paradicsom stb.) ízlés szerint
Elkészítés:
1. Készítsük el a joghurtos szószt: keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk állni a szószt – esetleg be is hűthetjük kicsit, ha gondoljuk.
2. A pogácsához először reszeljük le az édesburgonyát nagyobb lyukú reszelőn, majd adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a csicseriborsót és a fűszereket, és alaposan gyúrjuk össze a kezünkkel. Néhány csicseriborsót összenyomhatunk a kezünkkel, de nyugodtan hagyhatunk benne darabokat is. Sót és borsot csak követlenül a sütés előtt keverjünk bele!
3. Egy serpenyőben (vagy akár a grillen) hevítsünk olívaolajat, és süssük ki benne a kezünkkel formázott pogácsákat
4. Állítsuk össze a burgereket, locsoljuk meg a joghurtos mártással-