Isteni cukkinis-ricottás galette

nlc | 2019. Augusztus 18.
A galette, azaz a nyitott francia pite készülhet édes és sós töltelékkel is, utóbbi esetben pedig tökéletes lehet akár könnyű, nyárias főételnek is. Most pont egy ilyen receptet mutatunk!

Nem szabad félni a házi lepény- és pitetészták gyúrásától, ugyanis ha egyszer begyakoroljuk őket, lehetőségek, pontosabban töltelékek végtelen tárháza nyílik meg előttünk! Így van ez a francia galette-tel is, amelynek a tésztája készülhet fagyasztott pitetésztából is, de az sem túl bonyolult, ha magunk akarjuk begyúrni.

Az alábbi verzió egy sós, ricottás-cukkinis recept – tökéletes könnyed nyári ebédnek egy kis friss zöldsalátával megspékelve!

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés: 

1. Készítsük el a tésztát: a sütőt melegítsük elő 190 fokra, egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, gyúrjunk sima tésztát belőle, majd befóliázva tegyük be a hűtőbe.

2. A töltelékhez keverjük össze a ricottát egy tojással, kaporral és a fokhagymával.

3. A pitetésztát nyújtsuk ki egy lapos felületen kör alakban, oszlassuk el rajta egyenletesen a ricottás tölteléket.

4. Egy másik tálban forgassuk meg a cukkiniszeleteket olívaolajban, majd pakoljuk a ricottás töltelék tetejére. A tészta széleit óvatosan hajtsuk rá a töltelékre, de úgy, hogy a pite alapvetően nyitott maradjon.

5. A maradék tojást verjük fel egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a pite széleit. Szórjuk meg gazdagon parmezánnal, és nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre. 

PureWow

Exit mobile version