nlc.hu
Gasztro
Szilveszteri falatok: 10 tökéletes vendégváró recept

10 szilveszteri vendégváró: hidegtál, rántott ropogós, szendvics és pogácsa az asztalon!

Karácsonykor nem állhat meg a trakta és a családi, baráti jövés-menés. De mit készítsünk az óév búcsúztatására? 10 szilveszteri vendégváró receptje következik!

A szilveszteri vendégváró egy önálló műfaj. Lehet hideg és meleg, legyen ízletes, de azért ne legyen túl bonyolult. Legjobb, ha ezt-azt elő tudunk készíteni már a megelőző napokban, de az is jó, ha valami frissen készül, és azon melegében, illatozva kerül az asztalra. Tűzhetjük fogpiszkálóra, vagy formázhatjuk egyenesen falatka méretűre őket. De pontosan mi is kerüljön a kínálótálakra?

Receptgyűjtésünkben hozunk szendvicseket, klasszikus hidegtálat, töltött és rántott finomságokat, és persze az ilyenkor végtelen mennyiségben fogyó sós ropogtatnivalókat. Válogassatok a Nosalty.hu szilveszterre hangolt receptjei közül kedvetekre!

Vitaminbomba a szilveszteri asztalon: szilveszteri majonézes lencsesaláta

Ha már szilveszteri finomságokról van szó, illik egy pénz- és szerencsehozó lencsés étellel kezdeni a sort. Ez a lencsesaláta nem egy átlagos, felejthető darab, sőt talán még dr. Schwab Richárd is elégedetten csettintene. Tömve van éltető és tápláló zöldségekkel, de a bomba ízekhez némi füstölt szalonna is hozzájárul. A csokor friss koriander ízlés szerint kiváltható petrezselyemmel is. Legyen efféle egészségesebbre hangolt étel is a szilveszteri asztalon!

Tovább a receptre: szilveszteri majonézes lencsesaláta

Szilveszteri majonézes lencsesaláta

Szilveszteri majonézes lencsesaláta / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Delux retró szendvics, piros arany és nosztalgia

A ’90 előtt születettek garantáltan emlékeznek a csodálatos zsúrszendvicsekre! Enélkül nem volt sulibuli, kerti parti és valamirevaló gyerekzsúr, na és anno állófogadás sem. Ma már abszolút retrónak számít, de egy jó szendvics mindig is jó szendvics marad! Még akkor is, ha történetesen piros arany, savanyú uborka és metélőpetrezselyem díszíti. A többféle szalámi, reszelt sajt és főtt tojás úgyszintén kötelező eleme!

Tovább a receptre: delux retró szendvics

Delux retró szendvics

Delux retró szendvics / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Franciasaláta házi majonézzel, hogy igazán nagyon finom legyen

Ettetek már igazán finom franciasalátát? A nagy titok ez esetben is az alapanyagokban rejlik. A krémes, lágy ízű házi majonéz sokat dob az összhangzattanon, akárcsak az, ha nem a legolcsóbb gyorsfagyasztott franciasaláta-keveréket használjuk, hanem lehetőség szerint akár mi hámozzuk, daraboljuk, főzzük meg hozzá a zöldségeket. Csak arra vigyázzatok, hogy a házi majonéz nem tartósítószeres, egy-két nap alatt fogyjon el ez a saláta!

Tovább a receptre: franciasaláta házi majonézzel

Franciasaláta házi majonézzel

Franciasaláta házi majonézzel / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Sajttal töltött rántott hagymakarika, amiből nem lehet eleget sütni

Ha valami kívül könnyed, roppanós bundát kap, belül pedig folyós és forró, nagy eséllyel csak jó leehet! A sajttal töltött rántott hagymakarika két kedvenc egy fogásban: rántott sajt és rántott hagymakarika egyben! Érdekessége, hogy egy sűrű palacsintamasszát kell készítenünk a bundázáshoz kukoricalisztből, tojásból és szódából. A sajt legyen mozzarella hozzá, a hagyma pedig a legegyszerűbb, téli vöröshagyma. Bomba partikaja!

Tovább a receptre: sajttal töltött rántott hagymakarika

Sajttal töltött rántott hagymakarika Fotó Nosalty Ételfotó

Sajttal töltött rántott hagymakarika Fotó Nosalty Ételfotó / Fotó: Nosalty Ételfotó

Vendégváró fogpiszkálón: roppanós fasírtgolyók sokmagvas bundában

Ezek a kis méretű fasírtgolyók sokmagvas bundában, szezámmag-, lenmag- és napraforgómag-köntösben sülnek, így még ropogósabbak. Akkor is finom lesz, ha csak egyszerűen darált sertéshúst használsz a húsmasszához, de még ízletesebb, ha fele arányban marhahúst, fele arányban sertést raksz hozzá. Minél több fűszert teszel bele, annál izgalmasabb lesz az ízvilága, a fokhagymával viszont csak óvatosan, ha házibuliba szánjátok!

Tovább a receptre: fasírtgolyók sokmagvas bundában

Fasírtgolyók sokmagvas bundában

Fasírtgolyók sokmagvas bundában / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Mediterrán ihlet: töltött-rántott olajbogyó

A töltött-rántott olajbogyó a bizonyíték, hogy bundázva, kirántva tényleg bármi finom! A fasírtgolyókhoz hasonlóan ez esetben is érdemes bevásárlólistát írni, mert olyan hozzávalókat kell beszerezni, mint a ricotta, parmezán, snidling és persze az olívabogyó. Ez a partifalatka kifejezetten zöld olívabogyóból készítve finom, és a legjobban a citrusos ízjegyek, majonézes, esetleg tartármártás illik hozzá kísérőnek.

Tovább a receptre: töltött-rántott olajbogyó

Töltött-rántott olajbogyó

Töltött-rántott olajbogyó / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Sült feta réteskabátban, vendégváró mediterrán felhanggal

Újabb sajtos finomság következik: ebben a vendégváróban a feta kapta a főszerepet. A legfinomabb úgy lesz, ha nem az olcsóbb változatot szerezzük be, hanem valódi görögfetasajtot. Az úgynevezett görög krémfehér sajt azért sem jó hozzá, mert nincs olyan szilárdsága és tartása, mint a fetának. A roppanós „kabátot” réteslap adja, és a sós ízekhez ínyenc hozzávalók társulnak, mint a méz, dió és olívaolaj. Egy kis mediterrán kaland a szilveszteri asztalon.

Tovább a receptre: sült feta réteskabátban

Sült feta réteskabátban

Sült feta réteskabátban /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Sajtos Dundi Rudi forró, folyós töltelékkel

Az imádnivaló Sajtos Dundi Rudi nevet kapta ez az újabb töltött, rántott finomság. Sonka és kétféle forró, olvadó sajt alkotja a tölteléket, ugyanis mozzarellarudak és trappistaszeletek is kerülnek bele. De mi alkotja a külsejét? Egy izgalmas alapanyag, amit az ázsiai konyháktól kölcsönzünk: rizslap szükséges a borításához. Ezt mindenképpen érdemes frissen sütve kínálni, és megjósolható, hogy azon nyomban el is fog fogyni a ropogós finomság.

Tovább a receptre: Sajtos Dundi Rudi

Sajtos Dundi Rudi

Sajtos Dundi Rudi / Fotó: Nosalty Ételfotó

Sós csigát szilveszterre! Fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel

Csigákból soha nem elég! Legyen akár édes, akár sós, a csigák minden buliban jól fogynak. Különösen, ha ilyen mámorító kíséretet kapnak: ez a fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel érkezik. Kis csalással gyorsított eljárásban is készíthetjük, csavarhatjuk a csigákat bolti leveles tésztából. Ez a ráérősebb és valljuk be, finomabb eredményt hozó metódus kelt tésztából készül. Ha csókolóznál a buliban, inkább mondj le erről a finomságról!

Tovább a receptre: fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel

Fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel

Fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Pogácsa nélkül nincs buli! Sajtos pogácsa, az igazi vendégváró

Egy jó palacsinta és pogácsa recept nélkül lehet élni, csak nem érdemes! A pogácsa különösen melós műfaj, ez a recept azért is ér kincset, mert viszonylag egyszerű és nem fogunk beleőszülni. Az egyik titka, hogy kétféle liszt keveréke alkotja a tésztát, finomliszt és BL-80-as kenyérliszt. Még finomabb lesz, ha hallgatunk a recept tanácsaira, és háromféle sajtot használunk hozzá. Lám, nem lehetetlen a házi sajtos pogácsa készítése egyszerűen!

Tovább a receptre: sajtos pogácsa egyszerűen

Sajtos pogácsa egyszerűen

Sajtos pogácsa egyszerűen / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top