Gasztro

Drágul a sertéshús

A megnövekedett kínai kereslet a magyar piacon is érezteti a hatását, ha nem is közvetlenül.

Sertéshúst ilyen drágán még sose vásárolt külföldről a hazai húsipar, az import kilónkénti ára közelít a 600 forinthoz. Egy év alatt majdnem 30 százalékos volt a drágulás – írja a 24.hu.

A sertéshúsért várhatóan újabb 5-8 százalékkal többet kell majd fizetnünk.

Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke és a Bonafarm-csoport igazgatója rámutatott, hogy a drágulást elsősorban a Kínában elhatalmasodott sertéspestis okozza, ugyanis ez az ország a világ legnagyobb sertéstermelője és egyben legjelentősebb sertéshúsfogyasztója is. A 30-40 százalékos kínai termeléskiesés miatt világszinten 15-20 százalékkal kevesebb sertéshúst állítanak elő.

sertéshús karaj

(iStock)

Kína csak az Európai Unióból mintegy 40 százalékkal több sertést importál 2019 első félévében, a megnövekedett kereslet miatt pedig nőtt az élő sertés ára is. Január óta a magyar élősertés-árak közel 35 százalékkal emelkedtek.

A tőkehús ehhez képest szerényebb mértékben, 10-15 százalékkal, a készítmények pedig néhány százalékkal drágultak.

A megnövekedett kínai kereslet ugyanakkor a magyar piacra közvetetten hat csupán, mivel a sertéspestis nálunk is felbukkant, ezért tőlünk nem vásárolnak. A termelői árak és bérek ugyanakkor itt is emelkednek, ez pedig előbb-utóbb hatással lesz a fogyasztói árakra is.

Éder Tamás szerint ráadásul a kínai keresletélénkülés nem átmeneti, hanem hosszabb ideig eltarthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top