Gasztro

Öt rendhagyó és varázslatos koktél, alkohol nélkül

Egy izgalmas és egészséges alkoholmentes koktél bármely napszakban jó ötlet lehet: frissít, vitalizál, jó kedvvel tölt el. Ötöt is mutatunk.

A nyári fesztiválok ideje lassan lejár, a kerti grillpartik és szülinapi ünneplések ideje azonban szerencsére nem. Az alkoholmentes koktélok kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a frissítők házi készítése egyre divatosabb, és néha valóban jólesik túllépni a bodzaszörp, a málnaszörp és a limonádé hármasán.

A friss összetevők használata mindig megkapóbb és egészségesebb, arról nem is beszélve, hogy az ízek is sokkal intenzívebbek. A hatás nem marad el, és a kellemes meglepetés ereje garantáltan kiül az arcokra, korosztálytól függetlenül.

Nem kell mindig alkohol (Fotó: iStock)

Purple fizz

Ez a koktél a grapefruit és a levendula rendhagyó keveréke. A levendula nyugtató, kiegyensúlyozó hatása mellé a grapefruit a napi C- és A-vitamin adagunkat növeli, azonkívül antioxidáns és hidratáló hatása is van. Kesernyés, frissítő ízének izgalmas kiegészítője a levendula.

Hozzávalók

  • 2 dl friss grapefruit juice
  • 25 ml levendula szirup
  • 20 ml grenadine
  • 1 dl szóda
  • díszítésnek levendulaág, grépfrútszelet

Elkészítés

  1. Tegyük shakerbe az összetevőket a szóda kivételével és jól rázzuk össze. Töltsük jéggel telt long drinkes pohárba, majd húzzuk fel szódával. Díszítsük levendulaággal, grépfrútcikkel.
  2. Tipp: Levendulaszirup könnyen és gyorsan készíthető otthon is. 25 dkg cukrot főzzünk sűrűre 3 dl vízzel, majd ha levettük a tűzről, szórjunk bele egy marék levendulát. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Limonádék remek kiegészítője lehet, és sütik mellé is izgalmas.

Yellow fever

A répa-narancs-alma hármas a világ juice-bárjainak egyik legnépszerűbb triója már évek óta, nem véletlenül. A sárgarépa leve szintén sok antioxidánst tartalmaz, ezenfelül a hajra, bőrre is jótékonyan hat. Segíti a máj működését, és a narancs C-vitamin-tartalmával kiegészítve igazi vitaminbombává válik. Az alma remekül elsimítja a kiugró ízeket, így még annak is barátságos ital lehet, aki amúgy soha nem nyúlna a sárgarépa levéért.

Yellow fever (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 50 ml répalé
  • 50 ml narancslé
  • 50 ml almalé
  • 15 ml citromlé
  • 10 ml cukorszirup
  • díszítésnek narancscikk, nyers répakarika

Shake-eljük össze az alapanyagokat, és szervírozzuk fehérboros pohárban.

Chai cooler

Ez a jegestea-variáció szénsavas és mentes vízzel is elkészíthető, vendégeink igénye szerint. A chai tea fűszerezése meglehetősen széles skálán mozog, a választott brandtől nagyban függ a karaktere. Ánizs, fahéj, gyömbér a leggyakoribb összetevő, de felbukkanhat a kardamom, a szerecsendió és a bors is. Ezek a fűszerek nagyrészt a téli, forró teás-sütis időszakból ismerősek, de hideg teában fogyasztva is kifejtik energetizáló, jótékony hatásukat.

Hozzávalók

  • 2 chai teafilter
  • 1 dl szóda
  • 1 cikk citrom
  • 20 dkg cukor

Elkészítés

  1. Főzzük le a chai teát 2 dl vízzel, ha elkészült, öntsük bele a cukrot, és óvatosan forraljuk össze, majd hűtsük ki.
  2. A poharakba tegyünk jeget, locsoljuk meg a chai sziruppal, facsarjunk rá egy cikk citromot, majd húzzuk fel szódával. Díszítsük fahéjrúddal és csillagánizzsal.

Cherry can

A cseresznye, bár népszerű gyümölcs, italokban ritkán szerepel. Általában szörp formájában találkozunk vele, frissen esetleg díszítéshez használjuk. Igazán kár, hogy nem jut nagyobb szerephez, hiszen gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása már az ókorban is ismert volt. Magas az ásványianyag-tartalma, káliumban és vasban is gazdag. A szilva hasonló jóságokkal büszkélkedhet, és emésztést segítő hatása is van.

Hozzávalók

  • 10 ml cseresznyepüré vagy 4-5 szem cseresznye
  • 20 ml tőzegáfonyalé
  • 20 ml szilvalé
  • 10 ml lime-lé
  • 15 ml mézvíz

Elkészítés

  1. A friss gyümölcsöt törjük össze a shaker aljában, majd az összetevőket erőteljesen shakeljük. Töltsük jégre, fehérboros pohárba. Ha friss gyümölcsöt használunk, ne felejtsük el leszűrni az italt.
  2. Díszítsük cseresznyével.

Citromos-rozmaringos limonádé

A citrusok jótékony hatásáról már mindenki hallott egyet s mást, de mi a helyzet a rozmaringgal? Vitalitásnövelő, serkentő fűszernövény, amely javítja a koncentrációt, és fokozza a vérkeringést. Citrusokkal párosítva a reggeli kávé kísérője és/vagy alternatívája is lehet. Friss ág hiányában használjunk 3-5 csepp rozmaringolajat, a felhasznált pohár nagyságától függően. Fejfájás esetén nélkülözhetetlen frissítőről van szó!

Citromos limonádé (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 3 cikk lime
  • 2 cikk citrom
  • 1 rozmaringág
  • 15 ml cukorszirup
  • szóda a feltöltéshez

Elkészítés

  • Törjük meg a citrusokat a rozmaringgal és a cukorral a pohárban. Emeljük ki a rozmaringágat, majd töltsünk rá jeget, húzzuk fel szódával, és keverjük át.
  • A pohár szélére tehetünk citromkarikát, miután átdörzsöltük rozmaringgal.

Melyiket próbálod ki először?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top