Az anya terhesség alatti táplálkozása bizonyíthatóan hatással van a gyerek későbbi ízpreferenciáira – írja egy friss tanulmány alapján a HVG.hu.
A World Economic Forumban megjelent összefoglaló elemzésben Emma Beckett és Zoe Yates, a brit Newcastle Egyetem kutatói azt írják, kutatási eredmények szerint komoly összefüggés van az anya terhesség, illetve szoptatás alatti étkezési szokásai, és a gyereke étvágya között. A szoptató és változatosan étkező anyák gyermekei nyitottabbak az új ételekre, és általánosan jobb evők, mint a tápszerrel etetett gyerekek.
A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a magzatvíz és az anyatej közvetíti azokat az ízeket, amelyeket az anya étel, illetve ital formájában elfogyaszt; az ismerős ízeket pedig jobban kedveli később a gyerek.
A kutatók úgy vélik, a jelenségnek evolúciós oka lehet, hiszen az ősi környezetben a túlélést segítette, ha a gyerek azokat a biztonságos és tápláló táplálékféléket ette, amelyeket az anya is fogyasztott.