nlc.hu
Sztárok

Beatrix hercegnő stílusevolúciója

Ő taszíthatja le Katalint a divattrónról? Az elegancia új királynője Beatrix hercegnő

Beatrix hercegnő stílusevolúciója annyira szembeötlő, hogy sokan már azt emlegetik, ő lesz az, aki Katalin hercegnét letaszítja a divattrónról.
Beatrix hercegnő

A reflektorfényben élni nem könnyű, de amíg egyesek önként választják ezt az életformát a siker (és a pénz) reményében, mások egyszerűen beleszületnek a közfigyelembe. Ha pedig közszereplő vagy, akkor biztos lehetsz benne, hogy kritikus szemmel fogják figyelni a viselkedésedet, és azt is – hiszen a külsőségek világában élünk –, hogy mit viselsz. Erről Beatrix hercegnő nagyon sokat tudna mesélni, ugyanis a királyi család egyik olyan tagjáról beszélünk, akit élete során rengeteg kritika ért a megjelenését illetően.

Beatrix sosem volt nádszál alkat, és igen, valóban voltak mellényúlásai, főleg tiniként és a húszas évei elején, de az vesse rá az első követ, aki mindig kifogástalanul öltözködik. (Na ugye.) A sajtó persze előszeretettel írt arról, hogy mennyire ízléstelen outfitet választott, amit a hercegnő – saját bevallása szerint – sokáig humorral kezelt. De volt egy pont, ahol már nála is túlcsordult a pohár.

A perec-botrány

2011 áprilisa nagy pillanat volt a brit royalok életében: Vilmos herceg feleségül készült venni élete szerelmét, Kate Middletont. Bár azt gondolhatnád, hogy a többséget az érdekelte, hogy a menyasszony milyen ruhát fog viselni a nagy napon, Beatrix választása még ennél is nagyobb figyelmet kapott – és nem a jó értelemben.

A Valentino Haute Couture ruha és az avantgárd Philip Treacy fejfedő összességében nagyon drámai megjelenést kölcsönzött számára, és bár tény, hogy talán egy klasszikus brit esküvőre merész választás volt, korántsem érdemelte meg, hogy gúny tárgya legyen. Merthogy ez történt. A perec-botrány – a kalap sokak szerint egy perecre hajazott, de vécéülőkéhez is hasonlították – elég durva mértéket öltött, és ez volt az a pont, amit már Beatrix sem tudott a helyén kezelni. Húga, Eugénia hercegnő a brit Vogue-nak mesélt arról, hogy nála és testvérénél is eltört a mécses, amiért a sajtó durván kritizálta őket. „Épp ki akartunk lépni (a nyilvánosság elé – a szerk.), egy kicsit megingott és sírni kezdett. Vigyáztam rá. Aztán körülbelül egy órával később megremegtem és eleredtek a könnyeim, de Bea ott volt mellettem.

Beatrix és Eugénia hercegnő
Megnézem
Összes kép (3)

Meg nem értett önkifejezés

A monokróm szett egyetlen hibája az volt, hogy a túlzottan konvencionálisan gondolkozó társadalom nem tudott a hercegnő korát megelőző választásával azonosulni, ahogyan annak idején Diana hercegnő stílusával sem, akit szintén rengeteg kritika ért „merész” döntései miatt. Pedig a monokróm szett remekül mutatott, és jól is állt neki, mégis elesett a divatcsatatéren, pusztán az alkalom miatt. Valószínűleg, ha az ascoti derbin viselte volna, ahol „megengedett” az extrázás, más megvilágításba kerül a kalap, és összességében az egész outfit, így azonban esélye sem volt.

Miranda Holder stylist szeirnt nem volt meglepő a választása, mert a hercegnő nagyon szeret kísérletezni az öltözködésében. „Mindig is kedvelte a romantikusabb, nőiesebb sziluetteket és a finomabb mintákat és textúrákat, mint például a virágok és a csipke, amik igazán jól állnak neki. Ugyanakkor van egy drámaibb, kísérletező oldala is (a stylistok álma), és nem fél attól, hogy valami mást próbáljon ki a merészebb oldalról – innen ered a mára hírhedt kalap, amelyet Vilmos és Katalin esküvőjén viselt.

A történtek megviselték II. Erzsébet királynő kedvenc unokáját, de azzal vágott vissza, hogy árverésre bocsátotta a kiegészítőt az eBayen. 81 100 fontot (mai árfolyamon megközelítőleg 36,5 millió forintot) kapott érte, melyet megosztva adományozott az UNICEF-nek és a Children In Crisis brit jótékonysági szervezetnek, azt sugallva, hogy vele aztán senki ne szórakozzon – és ezzel rövidre zárta a sajtó kegyetlen megjegyzéseit is.

Szürke kisegérből divatdiktátor

Ilyen kezdés után felmerül a jogos kérdés, hogy 11 év leforgása alatt hogyan jutottunk el odáig, hogy trónfosztás van kilátásban a brit királyi család legjobban öltözött családtagja címért. Egyesek az idő múlásának tulajdonítják a történeteket, hiszen a „jó bor is korral nemesedik”, és ez az öltözködésre is nagyon igaz. A 35 éves hercegnő valószínűleg már megtalálta a saját stílusát, és ez visszaköszön a megjelenésében is. Mások azt mondják, azóta kezdett igazán kivirágozni, hogy megismerkedett Edoardo Mapelli Mozzival, ami szintén igaz lehet, már csak azért is, mert az ember – kékvérű vagy sem – szeret tetszeni a választottjának.

Ennél is többször hangzik el azonban Lady Emily Compton neve, aki nemcsak Beatrix barátnője, hanem üzlettársa is, és akivel közös stílustanácsadó céget visznek. Márpedig, ha te diktálod a divatot, akkor muszáj bizonyítanod, hogy alkalmas vagy a feladatra, hiszen a saját céged reklámarca vagy, ezért 2019-ben Beatrix barátnője tanácsára új stylistcsapat után nézett.

A három dolog eredményeképp ma már Katalin hercegnőnek – aki szinte képtelen hibázni, ha öltözködésről van szó – komoly kihívója akadt András herceg és Sára hercegné lányának személyében.  

Igazi divatrajongó

A hercegnő mindig is nagy rajongója volt a dizájner daraboknak, az évek során nemcsak első sorból nézte végig a legnagyobb divatházak bemutatóit, hanem volt, hogy ő is a kifutóra lépett. 2007-ben édesanyjával vonult végig a londoni divathét Fashion Relief Show-ján.

Nyilván azt nem vetkőzheti le magáról, amit a protokoll megkövetel, hiszen mégiscsak a kilencedik a trónöröklési sorrendben, de ez nem jelenti azt, hogy ne nyúlna olyan darabokért, amik feszegetik a határait. Az alakját nyújtó, midi és maxi ruhák és szoknyák a kedvencei, mert nőiesek és légiesek, de mindig igyekszik valami olyan pluszt adni hozzá, amitől emlékezetes marad a választása – ez az elmúlt években egyre szembetűnőbb lett. Sokan egyébként Margit hercegnőhöz hasonlítják, aki szintén élt halt a divatért, és akárcsak Beatrix, a művészi önkifejezés egyik módjának tartotta, hogy éppen milyen outfitet visel.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, mutatjuk, hogyan alakult a Bevolúció 2004-től napjainkig!

Beatrix hercegnő 2004-ben
Megnézem
Összes kép (15)

(via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top