nlc.hu
Életmód

Katalin hercegné stílusváltásai

Így változik meg Katalin hercegné öltözködési stílusa, ha királyné lesz

Katalin hercegnétől ugyan nem láthattunk látványos stílusváltásokat, azonban a megjelenése mégis sokat változott az elmúlt évtized folyamán. De vajon hogyan fog öltözködni, ha Vilmos herceg egy nap trónra lép, belőle pedig királyné lesz?

„Bármelyik ruhának ugyanilyen hatása lett volna? Nem. Volt valami az Issában. Elbűvölőnek, mégis tisztelettudónak mutatta Kate-et; nem próbált érettebbnek látszani, mint amilyen volt, és nem tűnt a divat rabszolgájának sem” – írja The Duchess of Cambridge: A Decade of Modern Royal Style (Cambridge hercegnéje: egy évtized modern királyi stílus) című, nemrégiben megjelent könyvében Bethan Holt, a The Telegraph divatszerkesztője arról a kék ruháról, melyben Kate Middleton a nyilvánosság elé lépett, amikor Vilmos herceggel hivatalosan bejelentették az eljegyzésüket.

Kate Middleton és Vilmos herceg eljegyzése

Kate Middleton és Vilmos herceg eljegyzése (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Holt szerint, aki alapos kutatásokat folytatott a témában, Katalin stílusát a formális és a hétköznapi, a fiatalos és a komoly, a ragyogó és az elérhető közti tűpontos egyensúly határozza meg. A hercegné megtalálta azokat a divattervezőket, illetve olyan asszisztenciával vette körbe magát, akik szakmai tudásukkal és diszkréciójukkal is segítik őt.

Újraírta a szabályokat

Katalin hercegné ruhatára az elmúlt tíz év során gyakorlatilag újraírta a királyi öltözködési szabályokat. Míg Erzsébet királynő gardróbja főképp egyedi tervezésű kosztümökből és kabátokból áll, Diana hercegnő pedig feltűnő, stílusteremtő darabokat hordott, Katalin ruhatára sokkal hétköznapibb, ráadásul tömegek számára elérhető fast fashion márkák darabjait is rendszeresen viseli. Mindez visszatükrözi azt is, ahogyan a világ megváltozott a királynő 1952-es trónra lépése óta. „A közhangulat manapság nem a palotáikba zárkózott, elérhetetlen uralkodókra vágyik, hanem olyanokra, akikkel kapcsolatba lehet lépni. A királyi család pedig rájött, hogy az öltözködés ennek az egyik módja.”

Az esküvő másnapján

Az esküvő másnapján (Fotó: John Stillwell – WPA Pool/Getty Images)

Bethan Holt szerint Katalin hercegné esetében lényeges apróságokkal érik el a fentebb már említett egyensúlyt. „Elég csak visszagondolni arra, amikor a házasságkötésük másnapján elhagyták a Buckingham-palotát. Egy igazán rövid Zara ruhát viselt, ami ott lehetett bármelyik 29-30 éves lány nyári ruhatárában. Térd fölé érő volt, könnyed és kacér, ugyanakkor volt rajta egy blézer is, ami a formalitást csempészett az öltözékbe. Ezek az apróságok valójában nagyon nagy különbséget jelentenek” -– magyarázta a szakember a Vanity Fairnek adott interjújában.

Az évek folyamán, ha nem is drasztikusan, de Katalin öltözködési stílusa mégis igen sokat változott. Elhagyott bizonyos dolgokat, például nem visel már éktalpú cipőket, viszont sokkal gyakrabban láthatunk rajta nadrágot, amivel azt fejezi ki, hogy magabiztosabbá és professzionálisabbá vált. „Érdekes új dolgokkal egészíti ki a ruhatárát, amelyek jelzik, hogy kissé idősebb, kicsit kifinomultabb és kissé érettebb lett. Mint bármelyikünk, mindannyian reméljük, hogy érettebbé válunk a karrierünk során. Ő a hercegnéi karrierje során vált azzá.”

India, 2016

India, 2016 (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A változások leglátványosabban pedig azokon az öltözékeken érhetők tetten, melyeket az utazásai során visel. A szerző a hercegné 2016-os indiai és a 2019-es pakisztáni utazásán viselt öltözékeit hasonlítja össze a könyvben. 

„A 2019-es pakisztáni utazás előtt sokan hasonlították őt Dianához, amikor ő is Pakisztánba utazott. Ez benne volt a levegőben a 2016-os indiai út előtt is. Nyilvánvalóan vannak közös pontok a két ország öltözködési szokásaiban, ahogy különbségek is – fejtegette Holt. – Az egyik öltözék, amire tisztán emlékszem abból az indiai útból, egy 50 fontos ruha volt a Glamorous nevű márkától, ami úgy nézett ki, mintha egy indiai piacon vásárolta volna, miközben egy brit márkától származott. Mivel nagyon olcsó volt, valószínűleg nem a legjobb munkakörülmények között gyártották, így kellemetlen érzetet is keltett. Az indiai úton nagyon jó volt az indiai motívumok beépítésében, ám ez sokkal többet is kifejezett. A divatban ugyanis egyre több szó esik a kulturális kisajátításról.”

Pakisztán, 2019

Pakisztán, 2019 (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Katalin Pakisztánban több helyi divattervező kreációját is viselte, ami a szakember szerint biztonságos, és egyben zseniális döntés is volt. A könyv megírásának idején Holtnak alkalma nyílt beszélgetni az egyik dizájnerrel is, aki elárulta: a hercegi pár látogatása előtt mindössze néhány héttel kereste csak fel Katalin asszisztense, Natasha Archer, hogy ruhákat kérjen tőle a hercegné számára, vagyis nem lehet azt mondani, hogy jó előre megtervezték volna mit fog viselni az út során. 

A Chelsea virágkiállításon

A Chelsea virágkiállításon (Fotó: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

A fast fashion hercegné

Katalin ruhatárában kezdetektől fogva jelen voltak a tömegdivat-márkák darabjai, ami még szimpatikusabbá tette őt a közemberek körében. 

„Katalin vonzerejének része, és a királyi család nyilvánvalóan nagyon is tudatában van ennek, hogy ő nem kékvérű hercegnő. Imádom, hogy a vezetékneve Middleton, tudod, mint a középosztály. Nem is lehetne tökéletesebb. A fast fashion márkák viselése az egyik módja annak, hogy folyamatosan emlékeztesse az embereket arra, hogy egy közülünk. Nincs jobb módja, mintha azt sugallja, hé, ezt a Zara farmert, amit viselek, 30 fontért te is megveheted” – magyarázta Holt. Katalin nem volt mindig hercegné, átlagos városi lányként is élte az életét, dolgozni járt, ilyen értelemben pedig sok nő tud vele azonosulni.

Katalin hercegné és Vilmos herceg

Katalin hercegné és Vilmos herceg Írországban (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

„Gyakran csinál olyasmit, amit az uralkodócsalád tagjaitól általában nem látunk. Sokszor öltözik fel hétköznapi módon, ilyenkor parkát vesz fel, például Barbour kabátot, vagy ott van a piros Perfect Moment pufikabátja, amihez túracipőt vagy edzőcipőt húz. És vannak olyan darabok, melyeket civilben és hivatalos alkalmakkor is hord, például a Dubarry kabát, amit  Írországban viselt. Valami hasonlóban fotózták le egy szupermarketben is tavaly ősszel. Nyilván sok olyan holmija van, amit a hivatalos megjelenéseire tartogat, de azt gondolom, számos olyasmit is látunk rajta ezeken az eseményeken, amiket olyankor is felvesz, amikor éppen »csak« édesanya és elugrik a gyerekeivel bevásárolni.”

Fogadás a Buckingham-palotában, 2020 januárjában

Fogadás a Buckingham-palotában, 2020 januárjában (Fotó: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

Katalin királyné

Bár nem tudhatjuk, hogy erre mikor kerül sor, de ha Vilmos herceg egy nap trónra lép, Katalinból pedig királyné lesz, minden bizonnyal a stílusa is megváltozik majd. A szakember szerint ekkor az egyszerű, tömbszínű ruhák kerülnek majd előtérbe az öltözködésében, melyekből jó pár darab már most is megtalálható a gardróbjában. „A legtöbbet Emilia Wickstead tervezte, van egy levendulaszínű, amelyet már jó néhányszor viselt. Eszembe jut egy másik is, aminek a tervezőjét még nem sikerült beazonosítani, de egy kék ruha volt, amelyet októberben viselt, amikor az ukrán elnökkel találkozott. Ami látható, az a nagyon határozott sziluett, mely lényegében a királynő színes kabátjait is jellemzi. Katalin ugyanezt csinálja a tömbszínű, derékban szűkített, térdig érő ruhákkal.”

Találkozás az ukrán elnökkel és feleségével

Találkozás az ukrán elnökkel és feleségével (Fotó: Jonathan Brady/WPA Pool/Getty Images)

„Azt gondolom, kalapokat ritkábban láthatunk majd rajta, sajnos. Viszont egyértelmű, hogy a királynőhöz hasonlóan neki is lesz egyenruhája. Remélem ugyanakkor, hogy továbbra is kísérletezik majd a divattal, mert ez mindenkit izgat. Nyilvánvaló, hogy ha királyné lesz, sokkal többször kell majd nagyon formálisan megjelennie, amit érdekes lesz látni” –  jegyezte meg Bethan Holt.

Olvass még Katalin hercegné stílusáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top