nlc.hu
Sztárok

Katalin hercegné és Vilmos herceg 10. házassági évfordulója

Katalin hercegné és Vilmos herceg visszatértek az esküvőjük helyszínére – idén ünneplik a 10. házassági évfordulójukat

Tíz éve mondta ki az igent Katalin hercegné és Vilmos herceg. Néhány napja a házaspár visszatért az esküvőjük helyszínére, ám néhány keserédes emlék is keveredik most az évforduló ünneplésébe.

„Kétszer csókolta meg feleségét Vilmos herceg” – írtuk tíz évvel ezelőtt, 2011. április 29-én, amikor a brit trónörökös fia végre elvette főiskolai szerelmét, és Kate Middletonból hivatalosan Katalin hercegné lett. Tíz év sok idő, és visszanézve a képeket ezt még jobban érezzük.

Vilmos herceg és Katalin 10. házassági évfordulója

10 éves házas Vilmos és Katalin (Fotó: Profimedia)

Beckhamné kismama volt, lánya ma már kamaszodik

Vilmos herceg esküvőjére a világ valamennyi uralkodó családjából érkeztek vendégek, de szép számmal voltak jelen politikusok is a Westminster apátságban. Bár voltak a meghívottak között jócskán hírességek is, feleannyi celeb postaládájában sem landolt annyi díszes meghívó, mint Harry és Meghan nászán. Arra azonban még ma is sokan emlékeznek, hogy az akkor negyedik gyerekével várandós Victoria Beckham egy saját tervezésű, sötétkék, visszafogott ruhában, valamint hozzá illő fekete Philip Treacy-fejdíszben sétált be a templomba, míg férje Ralph Laurent viselt. Victoria a legkevésbé sem akarta elvonja a figyelmet Katalinról és az ő nagy napjáról. Ismert barátai úgy állták körbe, hogy a lehető legnehezebben lehessen fotót készíteni róla.

A Beckham házaspár Vilmos herceg esküvőjén

A várandós Victoria Beckham és férje az esküvőn (Fotó: Profimedia)

Szinte hihetetlen, de a kislány, akit akkor az egykori énekesnő a szíve alatt hordott, idén júliusban lesz tízéves! Harper Seven Beckham a család kis kedvence.

Victoria Beckham lánya 10 éves

A Beckham család: Victoria és David három fia rajong a kishúgukért

Vilmos és Katalin pedig azóta is remek kapcsolatot ápol a Beckham házaspárral. 2012-ben a londoni olimpián többször is együtt szurkoltak a  focimérkőzéseken, majd két évvel később közösen szerepeltek a WildAid nevű szervezet kampányfilmjében, 2019-ben pedig együtt népszerűsítették David Attenborough Netflixen bemutatott legújabb sorozatát.

Vilmos herceg sé David Beckham

Vilmos herceg és David Beckham 2019-ben (Fotó: Profimedia)

Mi lett Harry és Pippa kapcsolatából?

2011-ben nemcsak Katalinnak, de az egész családjának fenekestül felfordult az élete. Szülei és két testvére pedig remekül állták a sarat. A királyi család hamar befogadta és megszerette Middletonékat, akik soha nem fecsegtek a sajtónak, és mindig figyeltek arra, hogy az udvari protokollt betartsák. A legnagyobb figyelmet Katalin húga, Pippa kapta. Az akkor 27 esztendős fiatal nő volt az, aki a virágszóró kislányokat bevezette az apátságba, majd eligazította nővére hosszú csipkefátylát, és besétált mögötte a templomba. Pippa hófehér, testre simuló ruháját látva sokaknak elállt a szava, köztük bizony Harry hercegnek is. Érdekesség, hogy a ceremónia után az előkelőségeket úgy osztották be a különböző hintókba, hogy Harry és Pippa közös kocsiba kerüljön, amikor pedig kiálltak a teraszra az ünneplő tömeget üdvözölni, akkor a két fiatal folyamatosan egymással csacsogott. Így nem is kellett sokat várni arra, hogy a lapok arról kezdjenek cikkezni: vajon van-e valami Vilmos öccse és sógornője között.

Harry herceg és Pippa Middleton

Harry herceg és Pippa Middleton az esküvő után (Fotó: Profimedia)

Mivel ekkoriban mindketten szinglik voltak, még az is elképzelhető, hogy alakulgatott valamilyen kapcsolat köztük. Tíz évvel ezelőtt az amerikai OK! magazin még részleteket is közölt az első randiról, amire állítólag Harry gyertyákkal, carbonara spagettivel és Adele szerelmes dalainak felhangosításával készült. Három hónappal az esküvő után pedig számos cikk számolt be arról, hogy Pippa és a vörös herceg közös nyaralásra indult. Bár a románcból nem lett semmi, arról egy 2014-es interjúban Pippa maga mesélt, hogy nagyon nehezen viselte az esküvő idején rájuk nehezedő nyomást, médiafigyelmet. Betartva a szabályokat, soha nem panaszkodott, vagy nyilatkozott, de Harry herceg sokat segített neki tanácsokkal.

Hogy hogyan alakult az életük? Nos, Harry feleségül vette Meghan Markle amerikai színésznőt, akivel most várják a második közös gyereküket. Pippa Middleton 2017-ben ment feleségül James Matthews üzletemberhez, akitől két gyereke született, Arthur Michael William és Grace Elizabeth Jane.

Három miniszterelnököt is elfogyasztott az ország

Természetesen változott a politikai vezetés az elmúlt tíz év alatt. A 2011-es esküvőre az akkor egy éve hivatalban lévő miniszterelnököt, David Cameront is meghívták, aki feleségével, Samanthával érkezett az apátságba. Cameron 2016-ban a brexit miatt lemondott, helyét Theresa May vette át, aki szintén nem maradt sokáig az ország miniszterelnöke, ő 2019-ig volt hivatalban, utóda pedig Boris Johnson lett. Érdekesség, hogy testvérével ellentétben Harry herceg nem hívott meg politikusokat az esküvőjére. Azonban azt is fontos tudni, hogy ő ezt megtehette, ám Vilmos mint jövőbeli uralkodó, nem.

David Cameron Vilmos herceg esküvőjén

David Cameron és felesége Vilmos herceg esküvőjén 2011-ben (fotó: Profimedia)

Tíz éve ez a legkelendőbb ruha

Kissé romantikusabb vizekre evezve, Katalin hercegné Grace Kelly stílusú ruháját hatalmas érdeklődés övezte 2011-ben. A jacquard-mintás, nagyrészt csipke ruhát Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház kreatív igazgatója tervezte, és nagy hatást gyakorolt az esküvői divatra. Olyannyira, hogy még tíz évvel később is ez lett az egyik leginkább keresett esküvőiruha-fazon a szalonokban és az interneten. „Sikkes, elegáns és modern volt, úgy, hogy közben hagyományos és klasszikus is maradt, tökéletes volt egy valódi, királyi esküvőre, és utat nyitott a kevesebb több jegyében készült ruháknak” – nyilatkozta 2019-ben Stephanie Moran esküvőiruha-tervező. A hercegné kiengedve viselte a haját az esküvőn, fejét a Dicsfény nevű tiara ékesítette, mely 739 briliánsból és 149 keskeny, pálcikára csiszolt gyémántból áll. Az ékszert még II. Erzsébet édesapja csináltatta a feleségének, később pedig az ifjú Erzsébet kapta meg 18. születésnapjára. A tiara most Katalin ruhájával együtt egy kiállításon tekinthető meg. A hercegnő az összhatást egy gyöngyvirágból és jácintból álló virágcsokorral tette tökéletessé.

Katalin hercegné esküvői ruhája

A hercegné esküvői ruháját a Kensington-palotában állították ki (Fotó: Profimedia)

1900 vendégből csak 300 volt bennfentes

Vilmoséknak a trónörökösi cím miatt szükséges volt, a nagyobb 1900 vendéggel megszervezett, egyházi esküvő. Ám ezt követően a királynő által szervezett, a Buckingham-palotában tartott, ebéddel egybekötött fogadásra már csak 600 fő kapott meghívást. Az általunk leginkább csak lagziként emlegetett esti fogadást Károly herceg szervezte meg, és fizette ki. Erre Vilmos és Katalin kérésének megfelelően alig 300 főt hívtak meg a rokonságból és a baráti körből. A herceg esküvője kb. 23 millió fontba került 2011-ben, míg 2018-ban Harry és Meghan esküvője 32 millió fontot kóstált. Oda egyébként 600 ember kapott meghívót a ceremóniára, és csupán 200 vendéget vártak az esti buliba.

Egy megromlott testvéri kapcsolat

Egy nappal 2011. április 29-e előtt Vilmos herceg az öccse által szervezett legénybúcsún vett részt, amiben volt baráti italozás, és kőkemény, férfias foci is. Másnap pedig a két testvér egymás mellett érkezett meg a Westminster apátsághoz. Harry herceg mindenben igyekezett támogatni Vilmost, és többször meg is nevettette a ceremónia alatt. Amikor pedig Katalin az édesapja oldalán bevonult a templomba, Vilmos herceg nem mert hátranézni, de Harry helyette is megleste az arát, és ezt súgta a testvére fülébe: „Nos, Katalin gyönyörűen fest, ezt elmondhatom neked!”  Amikor pedig Katalin odaért a vőlegénye mellé, és Vilmos megpillantotta, azt mondta neki: „Olyan csodásan nézel ki!” Harry pedig csak őszintén vigyorgott mellettük.

Harry herceg és Vilmos herceg 2011-ben

Az a bizonyos pillanat, amikor Harry megfordult megnézni Katalint (Fotó: Profimedia)

Katalin és Harry egyébként hosszú évekig megtörhetetlen, szoros barátságot ápoltak. A viszony Meghan Markle érkezésével romlott meg, és mint már tudjuk, Harry és Vilmos is alig-alig beszél egymással. Mindkét fivér a saját feleségét védelmezi, ám míg Harry megteheti, hogy nyilatkozhat, és az érzéseiről beszél, addig rangjánál és kötelességeinél fogva a háromgyerekes Vilmosnak és  Katalinnak tilos a sajtóval beszélnie. Pedig talán az ő sérelmeiket, fájdalmukat is érdemes lenne meghallgatni.

10 év 3 gyerek

Az elmúlt tíz év legnagyobb változása mindenképpen az, hogy Vilmosnak és Katalinnak ezalatt a tíz év alatt három gyereke is született. Katalin először György hercegnek adott életet 2013-ban, őt két évvel később követte a házaspár egyetlen lánya, a mindig grimaszoló Sarolta, a család legfiatalabb tagja, Lajos herceg pedig 2018-ban, alig néhány nappal a szülők házassági évfordulója előtt jött a világra.

Vilmos és Katalin gyermekei

A házaspár három gyereke: György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg (Fotó: Profimedia)

Érdekesség, hogy egy hivatalos esemény miatt Katalin és Vilmos kereken tíz évvel az esküvőjük után visszatértek a Westminster apátságba, és végigsétáltak ugyanazon a folyosón.

Katalin és Vilmos herceg 2021. március 24-én

Katalin hercegné és Vilmos herceg 2021. március 23-án a Westminster apátságban (Fotó: Profimedia)

Királyi esküvők!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top