Sztárok

Királyi esküvők kulisszatitkai Marie Antoinette-től Katalinig

Két esküvő is lesz még idén a monacói hercegi családban. A látványos európai királyi menyegzőknél talán csak az esküvők kulisszatitkai, érdekességei izgatják jobban az embereket.

Caroline hercegnő nagyobbik gyermeke, Andrea Casiraghi augusztus 31-én vesz feleségül egy kolumbiai milliárdos örökösnőt, majd karácsony előtt a hercegnő lánya, Charlotte megy nőül egy francia színészhez. A látványos királyi menyegzőknél talán csak az esküvők kulisszatitkai, érdekességei izgatják jobban az embereket. Ez nem csak most van így, Mátyás király korában téma volt, hogy Beatrixet előbb koronázták magyar királynévá, mint lett a király felesége. 1770-es években mindenkit az érdekelt, hogy Marie Antoinette miért csak hét évvel az esküvő után hálta el a nászt, és persze ott van a brit királyi család a maga kifogyhatatlan történeteivel. Ezekből szemezgettünk nektek egy esküvői csokorra valót. A cikkben lévő videókban pedig újra nézheted Vilmos herceg, II. Erzsébet vagy Grace Kelly esküvőjét.

Andrea Casiraghi  és jegyese
Andrea Casiraghi és jegyese

Lánykérések – Károly a gyerekszobájában kérte meg Diana kezét

  1. 1839-ban Viktória királynő kérte meg unokatestvérének a kezét. Udvarlója, Albert szász-coburg-gothai herceg alacsonyabb rangja miatt ezt nem tehette meg.
  2. Károly herceg a windsori kastélyban lévő gyerekszobájában kérte meg Lady Diana Spencer kezét. Amikor igent mondott, telefonon mondta el az anyjának a jó hírt. Diana maga választotta ki híres kék eljegyzési gyűrűjét: Károly egy tálcát tett elé tele gyűrűkkel, arája pedig kiválasztotta a legnagyobbat és legdrágábbat. A jelen lévő II. Erzsébetnek állítólag kigúvadtak a szemei és ital után kiáltott.
  3. Vilmos Sándor holland király és az argentin Máxima Zorreguieta frigyét 2001-ben majdnem megakadályozta a parlament, amikor kiderült, hogy Maxima apja az 1970-es években az argentin katonai diktatúra egyik minisztere volt. Az örömapa nem vehetett részt a 2002. 02. 02-án tartott esküvőn.
  4. A brit királyi család nőtagjainak eljegyzési gyűrűjét egy Walesben talált aranyrögből készítik mind a mai napig. 

Ruhák – 8 méteres fátyol, 14 kilós ruha

  1. Erzsébet hercegnő, a jelenlegi II. Erzsébet 1947-es esküvői ruhája 300 textiljegybe került. A világháború után egy ember 24 jegyet kapott ruhára.

  2. 1981-ben Lady Diana Spencer menyasszonyi ruháján 10 ezer kézzel varrott gyöngy volt, uszálya pedig nyolc métert tett ki.
  3. Maszako Ovada, a japán trónörökös elbűvölő felesége két ruhában ment férjhez 1993-ban: az egyik, a hagyományos japán menyasszonyi öltözék 14 kilót nyomott, ezt a császári palota szentélyében tartott szűk ceremónián viselte. A másikat, egy fodros fehér ruhát pedig a polgári szertartáson és a lakodalomban hordta.

Esküvők – Akik nem fogadtak engedelmet, és aki feketében ünnepelt

  1. 1770-ben Versailles-ban 6000 vendég mulatott a későbbi XVI. Lajos francia király és Marie Antoinette, Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő legkisebb lányának a lakodalmán.
    Részlet a Marie Antoinette című filmből
    Részlet a Marie Antoinette című filmből
  2. Viktória királynő élete végéig gyászolta férjét, ezért még legidősebb fia és örököse, a későbbi VII. Edward és a dán Alexandra hercegnő esküvőjén is feketében jelent meg, egy emeleti ablakból nézve a szertartást.
  3. A legnagyobb áldozatot VIII. Edward angol király hozta meg a szeretett nőért, a kétszeresen elvált Wallis Simpsonért. 1936-ban, 11 hónapnyi uralkodás után lemondott a brit királyi és az indiai császári trónról azért, hogy feleségül vehesse a nőt. A kormány nem egyezett bele, hogy elvált nővel kösse össze életét, Edward pedig a szerelmet választotta a trón helyett. 1937 nyarán, Franciaországban keltek egybe, a királyi család egy tagja sem vett részt az esküvőn.
  4. 1956-ban III. Rainier monacói herceg Grace Kelly hollywoodi sztárt vette feleségül. A menyasszonyt ekkor még szerződés kötötte az MGM stúdióhoz, így a cég forgalmazás céljából filmre vette az esküvőt.

  5. 1962-ben Athénban vette feleségül Pál görög király lányát, Zsófiát a későbbi I. János Károly spanyol király. Két ceremóniát tartottak, egyet a római katolikus, másikat a görög ortodox liturgia szerint.
  6. II. Erzsébet unokatestvérének, Alexandra hercegnőnek az esküvője volt az első királyi esküvő, amit a televízió élőben közvetített. 1963-ban 200 millió ember látta az egész világon. Károly és Diana esküvőjét 750 millióan nézték, Vilmos és Katalin frigyét pedig már 2 milliárdan lesték a tévék előtt.
  7. I. Margit dán királynő legkisebb húga, Annamária mindössze 17 éves volt, amikor 1964-ben feleségül ment az akkor már uralkodó 24 éves II. Konstantin görög királyhoz.
  8. 1978-ban az amerikai születésű Lisa Halaby, akiből esküvője napján Núr királyné lett, Husszein jordán király negyedik felesége lett. A hagyományos muzulmán szertartáson ő az egyetlen női résztvevő.
  9. Lady Diana Spencer volt az első menyasszony a brit történelemben, aki az eskü szövegéből kihagyta az engedelmességi ígéretet. Harminc évvel később Katalin sem fogadott engedelmességet Vilmos hercegnek.
  10. Diana rosszul mondta Károly neveit a ceremónián: Károly Fülöp Artúr György helyett Fülöp Károlyt suttogott. András herceg oda is szólt öccsének, Edwardnak, hogy olyan, mintha apjukhoz ment volna nőül.

  11. Diana és Károly lakodalmán a plafonról zöld almák lógtak alá. Remek volt a hangulat, Fülöp herceg rengeteget táncolt az amerikai first ladyvel, Nancy Reagannel, Erzsébet pedig felkérte unokatestvérét, Olaf norvég királyt egy táncra. Csak amikor a politikáról kezdtek el beszélni, derült ki, hogy a remekül tangózó termetes férfi nem a király, hanem egy szaxofonista a zenekarból.
  12. 2010-ben Viktória svéd trónörökös ugyanazon a napon, június 19-én ment feleségül, amikor apja, XVI. Károly Gusztáv király feleségül vette Szilvia királynét 1976-ban.
  13. 2004-ben Madridban 20 000 rendőr vigyázott a biztonságra Fülöp koronaherceg és Letizia Ortiz esküvőjén. Letízia korábban már volt férjnél, de mivel csak polgári esküvőt tartottak, ezért római katolikus királyi családban ez nem jelentett gondot, hiszen csak az Isten előtt tett fogadalom számít.
  14. A királyi esküvőkön a hagyományok rendkívül fontosak. Ezért Naruhito japán trónörökös és Maszako hercegné egymás poharába töltöttek szakét, majd koccintottak. Viktória svéd trónörökös és Dániel herceg egy faragott csónakon járták be Stockholmot a nagy nap előtt.
  15. Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjét 180 országban közvetítette a tévé. A Twitter szerint a királyi esküvő alatt 237 kommentet küldtek másodpercenként (!!!) a ceremóniáról az emberek.

Nászéjszakák – „Hunyja be a szemét, és gondoljon Angliára!”

  1. Tizenöt éves volt csak a francia trónörökös, a későbbi XVI. Lajos király, amikor nőül vette a 14 éves Marie Antoinette-et. Házasságukat csak 1777-ben hálták el, és nem a fiatal koruk miatt. A trónörökösnek ugyanis fitymaszűkülete volt, és ennyi idő kellett neki, mire rávette magát a műtétre.
  2. Nászéjszakája előtt a rettegő Viktória királynőnek egy udvarhölgy a következőket tanácsolta: „Hunyja be a szemét, és gondoljon Angliára!”
  3. Diana hercegné ugyanott, ugyanabban a szobában és ugyanabban az ágyban, Broadlandsben, Lord Mountbatten vidéki birtokán vesztette el szüzességét, mint anyósa, Erzsébet királynő. Mindkét páros itt töltötte nászútjának első napjait. A királynő és Fülöp három napig nem jöttek ki a lakosztályukból, majd Skóciába utaztak. Károlyék Gibraltárra repültek, majd két hétig hajókáztak a Britannia királyi jachton a Földközi-tengeren, és bejárták Egyiptomot.
    Anna hercegnő esküvője
    Anna hercegnő esküvője
  4. 1972-ben a Britannia királyi jachton töltötte mézesheteit Anna hercegnő és Mark Phillips kapitány, mégpedig Ausztráliában és Új-Zélandon, csakúgy, mint 1986-ban András herceg és Sarah Ferguson, csak ők a Karib-tengeren hajókáztak.

Mátyás király esküvője

Mátyás király és nápolyi Beatrix esküvői szertartása két szentmisét egyesít. Az első 1476. december 12-én, csütörtökön volt Székesfehérvárott. A Szent István-bazilikában pontifikálták azt a misét, mely alatt Beatrixet magyar királynővé szentelték fel és koronázták meg. Furcsa, hogy a hercegnőt még az esküvő előtt e méltóságra emelték, de ennek is van magyarázata. Mátyás ugyanis már korábban, még Nápolyban feleségül vette Beatrixet, így tehát megkoronázásakor Beatrix hivatalosan már magyar királyné volt. Magára az esküvőre Budán, a Nagyboldogasszony-templomban került sor 1476. december 15-én, vasárnap. Az esküvői szertartást Rangoni Gábor egri püspök celebrálta, és részt vett rajta Vetési Albert veszprémi püspök is, aki ekkor már – amint ez szokásban volt – a királynő főkancelláriusa lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top