Szabadidő

Windsorok a vásznon – Jó téma a királyi élet

A brit királyi család élete kiapadhatatlan forrás a filmkészítők számára. Még Madonna is megfilmesítette VIII. Edward király és Wallis Simpson szerelmi történetét, de vászonra került a II. Erzsébet, sőt még a szülei élete is. Nemsokára pedig egy újabb, Diana hercegnéről készült alkotást is bemutatnak a mozikban. Íme néhány film, melyek – kisebb-nagyobb sikerrel – betekintést nyújtanak a világ leghíresebb családjának életébe.

Diana

Szeptemberben mutatják be a Diana hercegnőről készült legújabb életrajzi filmet, a mű egészen pontosan életének utolsó két évét dolgozza fel, ahogyan a készítők fogalmaztak, azt az időszakot, amikor a walesi hercegné „igazán magára talált”. Dianát az Oscar-díjra jelölt Naomi Watts formálja meg, aki a már a forgatókönyv elolvasása alatt rájött, erre a szerepre nem lehet nemet mondani!
Hogy az Oliver Hirschbiegel által rendezett film lesz-e olyan jó, mint A királynő volt, nem tudni, de ahogy Helen Mirren tökéletesen tudta hozni II. Erzsébet királynőt, úgy a képek és az előzetesek alapján Naomi Watts is lélegzetelállítóan hasonlít Dianára.

Az ifjú Viktória királynő

Haldoklik IV. Vilmos angol király, és törvényes örököse nem lévén, az ifjú Viktória hercegnő a trón várományosa. Az alig tizennyolc éves lánynak nem volt boldog gyermekkora, poroszos nevelésben részesült, az anyja és Lehzen bárónő állandó ellenőrzés alatt tartotta. Miután 1837-ben királynővé koronázzák, függetleníti magát az anyjától, és miközben kezébe veszi a birodalom irányítását, szíve az unokatestvéréért, Albert hercegért dobog. Ezt az időszakot dolgozza fel a film, melyben a főszerepet Emily Blunt alakítja. A film érdekessége, hogy többek között Martin Scorsese és Sarah Ferguson, András yorki herceg exneje a producerek, az egyik jelenetben pedig Beatrice hercegnő is feltűnik.

A király beszéde

II. Erzsébet édesapjának, VI. György királynak a történetét meséli el, aki bátyja, VIII. Edward lemondása után került a trónra. Sosem tartotta magát érdemesnek az uralkodásra, ugyanis egész életében dadogott, ez pedig megakadályozta abban, hogy beszédeket tartson és méltónak érezze magát a birodalom vezetésére. Felesége, a legendás anyakirályné hallott egy ausztrál beszédterapeutáról és annak szokatlan módszereiről, és felkérte őt, legyen segítségére a királynak. A valós történeten alapuló film az uralkodó fejlődése mellett a két férfi barátságára fókuszál, mely halálukig tartott.

A királynő

A 2006-ban készült alkotás Diana walesi hercegné halála utáni eseményeket dolgozza fel. Helen Mirren fantasztikus alakításának segítségével megismerhetjük, hogy min ment keresztül II. Erzsébet királynő azokban a napokban, és hogyan próbált megfelelni alattvalói elvárásainak, hogyan védte meg unokáit a Diana halála miatt hisztériázó néptől és sajtótól, és miképpen döbbent rá arra, hogy ha nem lép, akkor az egész monarchiát veszélyezteti.

William és Catherine – egy fenséges szerelem, KONTRA William és Kate; egy álom valóra vált

Több romantikus film is feldolgozza Vilmos és Katalin szerelmét. Az első mozi egy igazi limonádé, amiben ugyan szerepet kapott a Titanicból is ismert Victor Garber, ám ettől sem lesz filmcsemege. A második mozit is ugyanabban az évben forgatták, mint az elsőt. Mindkét alkotásban a hercegi pár kapcsolatát követhetjük nyomon, attól a pillanattól fogva, hogy a skóciai St. Andrews Egyetemen találkoztak. Történetük tele van szenvedéllyel, szakítással, kibéküléssel, reménnyel és reménytelenséggel. Helyzetüket még tovább nehezítették a királyi udvar elvárásai, a társadalmi nyomás, valamint a nagyszabású esküvőt övező, felfokozott médiaérdeklődés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top