nlc.hu
Sztárok

Elfeledett királyi esküvők

Örök másodikok? Hercegnők, akiknek esküvője pompás volt, mégsem emlékszünk rájuk

Meghan Markle, Katalin hercegné, vagy éppen a spanyol Letícia királyné esküvőjére sokan emlékeznek. De mi a helyzet azokkal az „örök második” hercegnőkkel és hercegnékkel, akiknek talán pazarabb esküvőjük, ruhájuk, gyűrűjük volt, mégsem emlékszünk rájuk?

Margit hercegnő

II. Erzsébet egyetlen testvére, a leginkább botrányairól elhíresült, szabadlelkű Margit hercegnő, 13 évvel a nővére után, 1960-ban ment férjhez. Persze ment volna ő korábban is, ám az elvált, tőle sokkal idősebb szeretőjét, aki apja jobb keze volt, sem a kormány, sem az egyház, sem az uralkodó (vagyis Margit testvére), nem akarta a királyi családban látni. Margit végül egy jó családból származó, ám hozzá hasonlóan nagyon is lázadó fotósnak, Antony Armstrong-Jonesnak mondta ki az igent. A gyémántból és rubinból készült eljegyzési gyűrűjét a férje tervezte. Az ékszer egy rózsabimbóhoz hasonlított, ez pedig nem volt véletlen, mivel Margit második keresztneve Rose volt. Esküvőjüket a Westminster Abbey-ben tartották, és ez volt az első királyi nász, amit élőben közvetített a BBC. A műsort 300 millióan figyelték világszerte.

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones esküvője
Megnézem
Összes kép (3)

Margit látványos és elképesztően divatos, selyemből organzából készült esküvői ruháját Norman Hartnell tervezte, amihez egy impozáns tiarát viselt. Csak a szoknyához és az uszályhoz 30 méternél több anyagot használtok fel.  A kristályokat pedig kézzel varrták fel rá. 

„Sugárzóan visszafogott…az egyszerűség tökéletessége”- ilyen jelzőkkel írták le az akkori lapok a hercegnő öltözékét. Margittal nyolc koszorúslány vonult végig a padok között, egyikük a nővére lánya, Anna hercegnő volt. Mivel édesapja évekkel korábban elhunyt, így sógora, Fülöp herceg vezette őt az oltárhoz.

Magdolna hercegnő

Mi is sokat szoktunk foglalkozni a svéd királlyal, és annak három gyerekével. Ám kétségtelen, hogy közülük a legismertebb, a korona várományosa, Viktória. Ám nemcsak ő, hanem öccse Károly Fülöp, és húga Magdolna is házasságban él már. Magdolna 2013-ban mondta ki az igent, nővéréhez hasonlóan egy civil férfit választott magának társul. 

A svéd hercegné és az angol-amerikai üzletember, Christopher O’Neill esküvőjét a király finanszírozta, ám nem volt hajlandó felfedni ennek végső költségét. Becslések szerint 3 millió svéd koronát költhetett a papa, ez mai árfolyamon kb. 99 millió forint.

Magdolna hercegnő és Christopher O'Neill esküvője
Megnézem
Összes kép (6)

A ceremóniát a királyi palota kápolnájában tartották Stockholmban, és három tévétársaság is élőben közvetítette. Magdaléna Chantilly csipkével díszített, selyem organza ruháját az olasz divattervező, Valentino álmodta meg. Az uszály négy méter hosszú volt, míg a fátyol öt méteres lett. Később egy interjúban Magdolna elárulta, hogy annyit fogyott az esküvő előtt, hogy a ceremónia előtt nem sokkal több varrónő dolgozott a ruhán, ami túlságosan bő lett rá.

Az esküvőn XVI. Károly Gusztáv csak félig kísérte az oltárig a lányát, a maradék távot, már a jövendő urával tette meg a hercegnő. A pár tortája is rendhagyó volt: egy 700 macaronból álló hatalmas piramist vágtak fel a fogadáson.

Zara Phillips

Kanyarodjunk vissza az Egyesült Királysághoz. 2011-ben nemcsak Vilmos herceg házasodott meg a királynő unokái közül, hanem Zara Phillips is, aki Anna hercegnő, II. Erzsébet egyetlen lányának a gyereke. Az  olimpiai ezüstérmes lovastusázó 2011 júniusában mondta ki az igent a rögbi játékos Mike Tindallnak. Ellentétben az unokatestvérével, Zara nem szervezett nyilvános esküvőt. Természetesen fotósok, és néhány lelkesen ünneplő civil ott volt Edinburgh egyik kápolnája előtt, de ők is csak a 400 fős vendégsereg érkezését láthattuk. Katalin hercegné és Vilmos friss házasként ment a ceremóniára, a még szingli Harry pedig apja, és mostohája társaságában sétált a kápolnához.

Zara Phillips esküvője
Megnézem
Összes kép (4)

A sportos testalkatú, mindig mosolygós Zara elefáncsont színű, selyem és szatén ruhát választott, amit Stewart Parvin divatház tervezői készítettek el számára. II. Erzsébet legidősebb lányunokája, sokkal lazább volt az esküvőjén, mint két hónappal korábban Vilmos, vagy Katalin. Érezhetően nem volt rajta akkora nyomás, és megfelelési kényszer sem. Az ara egyedi tervezésű eljegyzési gyűrűje gyémántból és platinából készült. Ám nem ez volt az egyetlen látványos ékszer, amit az esküvőjén viselt, hanem az a gyémánt tiara is, ami egykor édesanyjáé volt, és amit tőle kapott a nagy napra.

A sportoló házaspárnak a fogadása is lazább volt. Az este folyamán például többször is felcsendültek skót népdalok, ahogyan a skótdudások is hajnalig voltak „szolgálatban”.

Charlene monacói hercegné

Nem kis teher volt Charlene Wittstock úszónő vállán, amikor oltár elé állt, és kimondta az igent II. Albert hercegnek. Hogy miért? Nos, az elődje, vagyis Albert anyjának esküvőjére mindenki emlékszik. Grace Kelly, amerikai színésznő 1956-ban egy Hollywoodban készült álomruhában ment hozzá III. Rainier herceghez. Bár Charlene teljesen más személyiség, ám az összehasonlítás elkerülhetetlen volt.

II. Albert herceg és Charlene hercegné esküvője

II. Albert herceg és Charlene hercegné beszédet mond Jean-Michel Jarre monacói koncertjén, ami része a pár esküvői ünnepségsorozatának (Fotó: FRED DUFOUR / AFP)

Albert és Charlene 2011-ben, Vilmos és Katalin esküvője után mondta ki az igent. A polgári ceremóniát július elsején, a templomi nászt egy nappal később tartották. „Az elmúlt 55 év legnagyobb partija, amit Monaco látott”– így számoltak be a lapok két napos ünneplésről. Érdekesség, hogy egyes lapinformációk szerint a látványos esküvőre azért volt szükség, hogy Monaco még több turistát vonzzon.

Charlene egy varázslatos Armani ruhában vonult az oltárhoz. Az ifjú párt pedig luxus, hibrid Lexus autóval furikáztak a városban. A polgári szertartáson a menyasszony egy Tabbah gyémánt fülbevalót viselt, a fogadáson pedig ugyanennek a márkának az egyik nyakláncát vette fel, amely 18 karátos aranyból, apró gyémántokból és hat igazgyöngyből készült.

II. Albert herceg és Charlene hercegné esküvője
Megnézem
Összes kép (4)

Ilona bajor hercegnő

Beugrott elsőre, hogy kire gondolunk? Segítünk kicsit! Élt egyszer két bajor hercegnő, egyikük volt az idősebb Ilona, akit mindenki csak Nenének becézett, a húgát pedig Erzsébetnek hívták, aki Sisiként vált ismerté. 1853-at írtunk, amikor a lányok anyja, valamint a császár Ferenc József anyjának szervezésében sor került volna Nené és a császár eljegyzésére, ám a férfi végül Sisi kezét kérte meg. Őt mindenki ismeri, sorsának minden örömteli és tragikus pillanatával. De mi történt Ilonával azután, hogy a császár kosarat adott neki?

Nené ekkor már 22 éves volt, ezzel pedig, bármennyire is szörnyű kimondani, saját korában „öreglánynak” számított. Anyja végül megismertette Maximilian herceggel, akivel egy csapásra egymásba szerettek, és bár a lány apja, nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot (szerinte a férfi nem volt elég tehetős), végül nem tudta megakadályozni a frigyet, és Nené 1858-ban feleségül ment Maximiliánhoz.

Ilona bajor hercegnő esküvője

Ilona bajor hercegnő és Maximilian Anton

A ceremóniát három nappal azelőtt tartották, hogy Sisi életet adott volna a trónörökösnek, Rudolfnak, így a császárné nem vett részt a fogadáson. Bár heves zivatarok voltak a menyegző napján, a hangulatot ez sem volt képes elrontani, mert Nené úgy érezte, szerelemből házasodhat.

Nené egy hatalmas tiarát, inkább koronát viselt a menyegzőn, valamint olyan erősen köttette meg a fűzőjét, hogy dereka karcsúbbnak tűnjön, mint a húgáé. Milyen érdekes a sors, hogy neki sem adatott meg a hosszú boldogság, mert viszonylag hamar lett négygyerekes özvegy asszony.

Királyi esküvők!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top