Trend

Hát, ez oltári! 6 pazar királyi esküvői fátyol

Királyi esküvők lenyűgöző fátylai, II. Erzsébettől Meghan Markle-ig.

II. Erzsébet

Erzsébet hercegnő  – a későbbi II. Erzsébet – 1947. november 20-án ment feleségül a görög származású Fülöp herceghez. Menyasszonyi ruháját Norman Hartnell brit kreátor tervezte, ihletője Boticelli A tavasz című festménye volt. Az elefántcsontszínű selyemruhát tízezer darab gyönggyel és kristállyal díszítették. A fátylat és a 4 és fél méter hosszú uszályt az essexi Braintree-ben szőtték, a mintája pedig a háború utáni újjászületést és növekedést jelképezte.

Erzsébet hercegnő és Fülöp edinburgh-i herceg az esküvőjük napján

Erzsébet hercegnő és Fülöp edinburgh-i herceg az esküvőjük napján (Fotó: Topical Press Agency/Getty Images)

Grace Kelly

Grace Kelly 1956 áprilisában kötött házasságot III. Rainier monacói herceggel. A színésznő esküvői ruháját Helen Rose, az MGM stúdió Oscar-díjas jelmeztervezője álmodta meg. A fátyol speciális dizájnt kapott annak érdekében, hogy Kelly arcát minél jobban láthassa a 600 fős násznép, valamint az a mintegy 30 millió további néző, aki a távolból követte az esküvőt. A fátylat nem egy tiara, hanem egy úgyevezett Júlia-fejdísz tartotta az ara fején.

III. Rainier herceg és Grace Kelly esküvője, 1956. április 19-én

III. Rainier herceg és Grace Kelly esküvője, 1956. április 19-én (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Diana hercegnő

Diana hercegnő elefántcsontszínű, selyemtaftból készült ruháját David és Elizabeth Emanuel tervezte. 8 méteres uszály tartozott hozzá és bizony a fátylat sem aprózták el, ugyanis a készítéséhez 140 méternyi tült használtak fel. Legfiatalabb koszorúslányainak, India Hicksnek és Sarah Armstrong-Jonesnak volt a feladata, hogy a fátyolról és uszályról gondoskodjanak. Az esküvő előtti időszakban a két kislány egy hatalmas lepedő segítségével gyakorolt.

Diana hercegnő és Károly herceg egyik esküvői fotója

Diana hercegnő és Károly herceg egyik esküvői fotója (Fotó: David Levenson/Getty Images)

Mette-Marit hercegné

Mette-Marit Tjessem Hoiby 2001. augusztus 25-én fogadott örök hűséget Haakon norvég királyi hercegnek. Az ara ruháját a herceg dédnagymamája Maud királyné menyasszonyi öltözéke inspirálta. A ruhához tartozó fátyol hat méter selyemből készült. Fejét egy antik tiara díszítette, melyet apósa, V. Harald norvég király és anyósa Szonja norvég királyné ajándékoztak neki. 

Haakon norvég királyi herceg és Mette-Marit Tjessem Hoiby esküvője 2001 augusztus 25-én

Haakon norvég királyi herceg és Mette-Marit Tjessem Hoiby esküvője 2001. augusztus 25-én (Fotó: Anthony Harvey/Getty Images)

Katalin hercegné

Katalin hercegné menyasszonyi ruhája, melyet Sarah Burton, a Alexander McQueen divatház kreatív igazgatója tervezett, máig is tartó, rendkívüli hatást gyakorolt az esküvői divatra. A szetthez tartozó selyemtüll fátylat a Királyi Kézimunka Iskola készítette el, szegélyét kézi hímzésű virágmintákkal díszítették. Katalin viszonylag rövid fátylat viselt, ruháján a 2 méter 70 centi hosszú uszály volt a hangsúlyosabb.

Katalin hercegné az esküvője napján

Katalin hercegné az esküvője napján (Fotó: Pawel Libera/LightRocket via Getty Images)

Meghan Markle

Meghan hercegné egy egyedi tervezésű Givenchy menyasszonyi ruhában állt oltár elé, melyet Clare Waight Keller, a divatház művészeti igazgatója tervezett a számára. A minimalista stílusú öltözék legextravagánsabb eleme az 5 méter hosszú selyemtüll fátyol volt, melybe a Brit Nemzetközösség 53 országának egy-egy jellegzetes növényét hímezték. A hímzőnők több száz órát dolgoztak a háromdimenziós díszeken, munka közben pedig félóránként kezet mostak, nehogy kárt tegyenek a finom anyagban.

Harry herceg és Meghan Markle esküvője

Harry herceg és Meghan Markle esküvője (Fotó: Owen Humphreys – WPA Pool/Getty Images)

Még több királyi esküvő:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top