Magyarország kúl

A magyar grófnőből így lett királyné

Mesébe illő történet Apponyi Geraldine, magyar grófnő szerelmi története az albán királlyal. Az 1900-as évek csodaszép, elegáns és imádott királynéja hamar világhírű divatikonná vált.

Apponyi Geraldine és I. Zogu albán király esküvője 1938. április 27-én (Fotó: Fortepan)

Apponyi Geraldine nemcsak feltűnő szépségével, hanem elragadó személyiségével is felhívta magára az albán uralkodó figyelmét. Huszonhárom évig tartó házasságuk azonban minden szemtanú és visszaemlékező szerint messze túlmutatott az érdekkapcsolat fogalmán: igazi szerelmi szál kötötte össze őket – írja az Origo.hu.

A későbbi albán királyné 1915-ben született Budapesten az Apponyi-család ifjabb ágából, egy igencsak előkelő grófi családban. Az Apponyiak a magyar politikai életben többször is számottevő szerepet játszottak. Geraldine többek közt Franciaországban, Olaszországban és Németországban, nevelőintézetekben töltötte fiatal éveit, valamint nagynénje és egyben nevelőanyja, Apponyi Adél nagyapponyi kastélyában is sokat vendégeskedett.

A harmincas évek végére Geraldine az arisztokrata körök kedvencévé vált, és az operabál színpadán mindenkit elbűvölt szépségével. A gyönyörű grófnőre a nemzetközi közvélemény, benne Ahmet Zogu király is felfigyelt. Az uralkodó csak 42 évesen, tanácsadói sürgetésére szánta el magát a dinasztiaalapításra. A grófkisasszony ekkor mindössze 22 éves volt.

A találkozó és házasság létrejöttében leginkább Zogu húgai, a hercegnők és a legjobb barátnő, Teleki Kata segédkezett. Az előre eltervezett frigy jól végződött, igazi szerelmi házasság lett.

Az albán lakosság is nagyon megkedvelte az ifjú Geraldine-t. A magyar arisztokrata hölgyet a „legnemesebb nyugati kultúra megtestesülése” kifejezéssel illették. 1939-ben trónörökös herceget szült, de két nappal ezután Olaszország megkezdte Albánia megszállását. A királyi párnak és az újszülött trónörökösnek menekülnie kellett. Geraldine a száműzetés évei alatt végig kitartott férje mellett, fiát, Leka herceget apja halála után albán királlyá koronázták.

További részletek és fotók az Origo.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top