Gasztro

Jócskán drágulhat a téliszalámi a sertéspestis miatt

Egyes alapanyagok esetében akár 40 százalékkal is nőttek az árak március óta.

Turbulens időszakot él át a húspiac a sertéspestis miatt – mondta a HVG.hu-nak Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója.

A szakember szerint az április óta tartó afrikai sertéspestis terjedése miatt jelentős mennyiségű állatot kellett levágni, ezért az alapanyagárak robbanásszerűen megnőttek.

Az így keletkezett hiány ugyanis elszívja az alapanyagot a biztonságos európai piacokról. Vannak olyan alapanyagok, amelyek esetében az árak 20-30, de akár 40 százalékkal is nőttek márciushoz képest.

A Pick esetében ugyan a stabil húsalapanyag-hátteret biztosítja az, hogy része a Bonafarmnak, amelynek Mohácson vágóhídja van, de külső forrásból is szereznek be alapanyagot, Magyarországról és Európából is, a magyar árak pedig szintén követik az európait.

A cég mindenesetre zöldmezős beruházásra készül, várhatóan két év alatt felépülő üzemében a cég leghíresebb termékeit, a penészes szárazárukat készítik majd.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top