Gasztro
Szponzorált tartalom

Gyomorégésre szódabikarbóna? Elmondjuk, miért nem jó módszer!

Mi valójában a gyomorégés? Mi váltja ki? Mit tehetünk ellene? Milyen súlyos tévhitben vagyunk ezzel kapcsolatban? Itt vannak a válaszok!

A gyomorégés általában nem betegség, hanem a gyomorszáj lazaságának a tünete, ami azonban tartós, égő, kínzó fájdalmat, étvágytalanságot, fogyást, rossz közérzetet is okozhat.

Mi is a gyomorégés?

A közhiedelemmel ellentétben ennek oka nem a „túl sok” gyomorsav termelődése, hanem a gyomorsav kijutása a gyomorból a nyelőcső alsó részébe. Ezt a jelenséget refluxnak, visszafolyásnak nevezzük. A gyomornyálkahártya a savas vegyhatásnak ellenáll, de a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya savérzékeny. Az ide jutó gyomorsav gyulladást okoz, aminek a jele az égés, illetve az égő fájdalom. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája gyorsan regenerálódik és az égető érzés megszűnik.

Amennyiben a gyomorszáj izomgyűrűje, ami a nyelőcső végét a gyomortól elhatárolja, laza, vagy a gyomorban lévő nyomás nagy, a gyomorsav visszafolyása állandó gyulladást okoz, és a gyomorégés állandósul.

Fotó: iStock

Tudtad? Felmérések szerint az egészséges felnőttek körülbelül egyharmada havonta egyszer érez gyomorégést.

Mi válthatja ki?

  • Dohányzás: a cigarettában lévő nikotin gyengíti a simaizom tónusát, emiatt a gyomor záróizom működése romlik, a nyitott felső gyomorszájon át a gyomorsav a nyelőcsőbe juthat.
  • Felszívódási zavarok, például laktóz-intolerancia vagy akár lisztérzékenység is gyakran jár gyomorégéssel.
  • Klasszikus kiváltó tényező a stresszhelyzet, a terhesség, túlsúly, hormonális problémák.
  • Jelentkezhet gyomorégés szénsavas italok, nagy fehérjetartalmú ételek, illetve gyakran csokoládé, narancslé fogyasztása után is.

Mit tehetünk ellene?

A kiváltó okokat általában gyógyszeresen kezelik! A házi praktikák sorában sokszor, sok helyen olvashatjuk, hogy gyomorégésre megoldást jelenthet a szódabikarbóna, azonban ez súlyos TÉVHIT!

Miért NEM tanácsos a szódabikarbóna (NaHCO3) alkalmazása?

A szódabikarbónát sokan azért kedvelik, mert hatása azonnali, míg a többi savcsökkentő gyógyszer esetén mintegy fél órát kell várni az enyhülésre. Ez az előny azonban csak átmeneti: bár a hatás gyors, hamar lecseng, és fél óra múlva a gyomorégés újra jelentkezhet.

A gyomorba kerülve a szódabikarbóna ugyanis gyors reakcióba lép a sósavval, melynek során szén-dioxid-gáz, víz és só képződik. A széndioxid gyomorfalfeszülést okoz, puffadást eredményez, ami újabb sósavtermelést vált ki, így a gyomorégés átmeneti (!) enyhülésével egy másik tünet is jelentkezik.

Így a lehető legjobb megoldás a savcsökkentők fogyasztása gyomorégés esetén.

A famotidin tartalmú Quamatel Mini például nemcsak hatékonyan csökkenti, de étkezés előtt egy órával bevéve meg is előzheti a gyomorégést.

Mit tehetünk még?

  • Közvetlenül étkezés után ne feküdjünk le, mert a vízszintes testhelyzet a refluxot elősegíti.
  • Tartsunk a házi és az úti patikánkban gyomorégést csökkentő gyógyszert, hogy egy gyomorégés ne okozzon kellemetlen órákat, vagy napokat!
  • Ne együnk összegörnyedve.
  • Jól ismert, hogy a gyakori kis mennyiségű étkezések, a savtúltermelést elősegítő ételek és italok (citrusfélék, menta, koffein, alkohol, csípős fűszerek) kerülése javít a panaszokon.

10 mg famotidin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Gyártó: Richter Gedeon Nyrt, 1103 Budapest. Gyömrői út 19-21. Gyógyszerbiztonsági Osztály: +36 1 505 70 32, drugsafety@richter.huwww.quamatelmini.hu

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top