A hétköznapok menedzselése örök kihívás, és még a legtökéletesebb tervezés mellett is gyakran előfordul, hogy csak egy gyors vacsorára van idő. Hogy mennyire nem vagyunk egyedül a problémával, azt sztárséfek sora bizonyítja: Jamie Olivertől Stahl Juditig szinte mindenkinek van legalább egy “gyors” könyve/műsora, tele olyan receptekkel, melyekkel színes, változatos étrendünk lehet a zsúfolt munkanapokon is anélkül, hogy pizzafutárra bíznánk a mindennapi vacsora biztosítását. Rachael Ray amerikai sztárséf tökélyre fejlesztette a gyors vacsorák koncepcióját: az 1 nap – 20 gyors vacsora program lényege, hogy ha egy napot rászánunk a főzésre, és ötféle ételből főzünk jó nagy adagot, akkor abból 20 napra való vacsora is kijöhet. Az őszi szünetben akár ezt a technikát is érdemes kipróbálni, de ha ilyen nagy főzésre nincs idő, akkor érdemes az alábbi gyűjteményt elmenteni, az alábbi receptek bármikor előkaphatók, ha nincs ötletetek esti vacsorára.
Welsh rarebit Jamie módra
Hozzávalók 4 szelethez:
- 2 db tojássárgája
- 4 nagy szelet fehér kenyér
- 1 kk mustár
- 150 g krémsajt
- 4 ek csilis lekvár
- 100 g reszelt cheddar sajt
- Worcester-szósz
- só
- bors
A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét, és Worcester-szósszal locsoljuk meg.
Diós ricottagömbök
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg dió
- 25 dkg ricotta
- só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj a formázáshoz
A diót késsel aprítsuk durvára. A ricottát keverjük el sóval, borssal, az aprított fokhagymával. Enyhén beolajozott kézzel formázzunk gömböket a masszából, majd forgassuk meg a durvára darált dióban. Fogyasszunk mellé teljes kiőrlésű kenyeret vagy péksüteményt.
Ananászos csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 ananász
- 1 fej hagyma
- 1 citrom
- 1 dl húsleves
- 1 dl kókusztej
- 1 ek madras currypor (enyhe)
- friss koriander zöldje ízlés szerint
- 3 ek napraforgóolaj
- só
Mossuk meg, és kockázzuk fel a csirkemellet. Forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, enyhén pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát és a curryport. Adjuk hozzá a felkockázott húst, pirítsuk meg, majd öntsük rá a húslevest és a kókusztejet, sózzuk, ha szükséges (a leves sósságától függ). Főzzük, míg a csirke megpuhul, ekkor adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott ananászt. Néhány percig főzzük, majd tálaláskor szórjunk rá friss korianderleveleket, és kínáljunk mellé köretnek jázminrizst.
Gőzölt tojás
Hozzávalók 1 főre:
- 2 tojás
- 2 tk puha vaj
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 vékony szelet rozskenyér
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra és felforralunk 1 liter vizet.
Szükségünk van két darab kisméretű kerámiatálkára és egy üvegedényre, amiben kényelmesen elférnek a kis tálkák.
Gazdagon kivajazzuk a két formát, sóval és borssal megszórjuk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Egy egész pici darabka vajat teszünk a tojások tetejére is.
Beleültetjük az edénykéket az üvegtálba és az oldalmagasságuk 2/3-ig töltjük fel a forró vízzel. Betesszük a sütőbe és 7-10 percet gőzöljük. Az utolsó pár percben megpirítjuk a kenyérszeleteket.
A tojások akkor készültek el, mikor a sárgájuk tetején opálos réteg jelenik meg – ilyenkor a sárgája még krémesen folyós, a fehérje pedig puha, de már vágható. Ha jobban átfőtt tojást szeretnénk, hagyjuk bent még további 2 percet.
A sütőből kivéve, egy lapos fém szedőlapáttal tudjuk a legkönnyebben kiemelni a forró edényeket a vízfürdőből. Azonnal tálaljuk a pirítósokkal.
Tipp: Nagyon finom szarvasgombával, szarvasgombaolajjal tálalva is.
Sajtos-baconös lepény
Hozzávalók:
- 5-6 szelet bacon
- 1 nagy fej lila hagyma
- 10 dkg natúr krémsajt
- kevés zöldfűszer-keverék
- 25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
- 5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt
A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöld fűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütjük.
Ham and eggs
Hozzávalók 2 főre:
- 4 db tojás
- 4-6 szelet bacon
- só, frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez pár csepp étolaj
- 10-12 szem koktélparadicsom vagy 2-3 nagy paradicsom
- néhány szelet bagett vagy kenyér
A baconszeleteket megpirítjuk, a tojásokat megsütjük, a kenyér- vagy bagettszeleteket megpirítjuk. Friss paradicsommal, a tojásokat enyhén megsózva, borsozva tálaljuk.
Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával
Hozzávalók:
- 1 tk só
- 2 babérlevél
- 20 dkg lencse
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 ek balzsamecet
- 1,5 cm reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 4 cékla
- 2 gránátalma
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó). Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük, és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk, és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.
Csirkeszárny hagymával
Hozzávalók:
- 10 közepes fej lila hagyma
- 1,5 kg csirkeszárny
Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
- 1 ek tengeri só
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kk szerecsendió
- 1 kk Cayenne-bors
- 1 kk durvára tört mustármag
A fűszereket az olívaolajjal összekeverjük, majd alaposan bedörzsöljük a csirkeszárnyakat. 3-4 órát, de akár egy napot is hagyhatjuk állni, mielőtt megsütnénk.
A hagymákat megtisztítjuk, egészben hagyjuk, és a csirkeszárnyakkal együtt római vagy jénai tálba tesszük. 190-200 fokos sütőben másfél óra alatt megsütjük. Salátával tálaljuk.
Lengyel palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 kk élesztőpor
- 2 alma
- 3 ek cukor
- csipetnyi só
- a sütéshez: vaj
A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen, cukorral megszórva tálaljuk.
Sült sajtgolyó
Hozzávalók:
- 15 dkg sajt (nálam Gouda)
- 2 db tojás
- kevés só
- 13 dkg liszt
- olaj a sütéshez
Az olajat kisebb serpenyőbe öntjük, és közepes, vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezdjük. A sajtot lereszeljük, majd hozzáadunk minden egyebet és összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle és a bő olajban kisütjük.
Töltött gomba
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 dkg tölteni való közepes méretű csiperke
- 25 dkg krémfehér sajt
- 2 dl natúr joghurt
- 20 dkg füstölt tarja
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt Gouda sajt
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj
- bors, só
A gombák tönkjét távolítsuk el, ha szükséges, pucoljuk a gombákat, ha szép a külsejük, hagyjuk rajta a vékony, külső hártyát, ekkor csak mossuk. A krémfehér sajtot villával törjük össze, keverjük el a joghurttal, a tojással, az apróra vágott sonkával, a zúzott fokhagymával, a vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a gombákat sütőpapírral bélelt tűzálló tálra, sózzuk, borsozzuk a belsejüket, töltsük meg a sajtkrémmel, szórjuk meg a reszelt sajttal, majd 220 fokra melegített sütőben süssük 25-30 perc alatt készre.
Fűszeres babfasírt
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 2 konzerv fehér bab
- ízesítéshez só
- formázáshoz zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint citrom reszelt héja
- pár csepp citrom leve
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- sütéshez olaj
A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.
Kínaikel-saláta tojásos-mustáros öntettel
Hozzávalók:
- 1 dl olaj
- 1 db citrom leve
- 40 g mustár
- 2 db főtt tojás
- őrölt fehér bors
- 1 db nagy fej kínai kel
A kínai kelt megtisztítjuk, és jól megmossuk, vastag torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük. A nagyobb leveleket kisebb darabokra tépkedjük szét, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A megtisztított kemény tojások fehérjéjét apró kockára vágjuk.
A sárgáját villával összetörjük, olajjal, mustárral, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés borssal összekeverjük, majd ezt az öntetet ráöntjük a hideg salátára, és óvatosan megforgatjuk.
Fa- vagy üvegtálba rakjuk, és a tetejére szórjuk az összevágott tojásfehérjét.
Mascarponés rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek mascarpone
- 1 l alaplé
- 5 dkg (reszelt) parmezán
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 pohár (4 dl, más kerek szemű rizottó rizs is megfelel) arborio
A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt.
Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.
Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is beválhat.
Farfalle citromos-petrezselymes vöröslencse-szósszal
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg vörös lencse
- 1 db citrom leve
- 1 csokor újhagyma
- 40 dkg farfalle
- pár csipet só
A vörös lencsét annyi vízben, hogy elfedje, megfőzzük. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
Még több gyors vacsora receptje az NLCafén:
- Mit főzzek ma vacsira? Sütőtökös frittatát
- Gyors vacsora: paradicsomleves sajtos falatkákkal
- Sonkás batyu – gyorsan valami finomat vacsorára