Gasztro
Szponzorált tartalom

3 szendvicskülönlegesség, amit muszáj megízlelned

Barbeque-s szendvicset ennél, ahogy az amerikaik szeretik, vagy az olaszok kedvencét, az ínycsiklandó paninit kóstolnád meg? Íme, 3 szendvics, ami nélkül nem élet az élet!

Lord Sandwich, akinek a szendvicset köszönhetjük, még egészen puritán módon tekintett erre az ételre: kér pirítós közé egy hússzeletet tett, így alkotta meg az első szendvicset, közel 260 éve. Tette mindezt azért, mert így akkor is jóízűt és laktatót tudott enni, amikor dolgozott, vagy éppen nem akart felállni a kártyaasztaltól. Lord Sandwich szokása gyorsan elterjedt, sokan továbbgondolták, így ma már olyan szendvicsek készülnek, amiket éttermekben kínálnak különlegességként, és főételként is megállják a helyüket.

Panini

A panini egy olasz szendvicsféleség, amit jellemzően zsemléből vagy cipóból készítenek, de van, ahol kenyérből. Az olaszok a pirított panino szendvicset nemes egyszerűséggel pirítósnak nevezik, de ez nem a nálunk megszokott formát takarja. A kenyeret félbevágják, majd sajttal, sonkával, prosciuttóval, szalámival vagy mortadellával gazdagítják. Ez után grillrácsra teszik, és melegen tálalják. Közép-Olaszországban porchettát, azaz sertéssült szeletet tesznek a szendvicsbe, amit magában, vagyis öntetek és szószok nélkül fogyasztanak.

A panini már egy 16. századi szakácskönyvben is megjelent, mégis csak évszázadokkal később, az 1970-80-as években tett szert nagyobb népszerűségre a paninoteche becenevet viselő szendvicsbárokban. A panini az USA-t, is meghódította, és New York legfelkapottabb éttermeiben különböző paninikülönlegességeket készítettek a kényes ízlésű fanoknak. A panininek olyannyira nagy kultusza lett, hogy a ’80-as években a fiatalos, könnyed stílusú divatdiktátorokat paninaróknak nevezték – a paninikészítők után szabadon.

BBQ-s szendvics

Fogadunk, hogy tavasszal, nyáron és kora ősszel te is gyarapítod a kerti partyk rajongóinak táborát. Tény, hogy kevés jobb dolog van annál, mint amikor kellemes időben, szabad levegőn a barátokkal, családdal együtt sütünk, főzünk, grillezünk. A grill ételek semmihez sem hasonlító ízvilágát azonban télen sem kell nélkülözni, sőt, a szendvicseidet is feldobhatod egy grillezett hússal, fejedelmi lakomát varázsolva az asztalra.

A sajátos sütési eljárással készülő BBQ húst alacsony hőmérsékleten, rendszerint 110-125 fokon kell hőkezelni a speciálisan erre a célra kialakított grillsütőben. Különleges ízvilágát a grillezésen túl a fűszerek adják. A hús sütésénél azonban figyelned kell, hogy ne akard túl hamar elkészíteni a húst, hagyj időt, pihentesd is, hogy kellően zaftos, és ízletes legyen. A szendvicsedbe még melegen, a szaftjával együtt tedd a húst, olvaszthatsz rá füstölt sajtot, tehetsz bele mustárt, majd fogyaszd ropogós csemegeuborkával, amerikai káposztasalátával.

Vegán szendvics

A finom szendvicsekről akkor sem kell lemondanod, ha vegán vagy. A vegánok egyik legfinomabb krémje, mártogatósa a humusz, ami szendvicsekbe is tökéletes. A közel-keleti, arab konyha ízvilága sokunkat rabul ejt, ráadásul az egészségünknek is jót tesznek a fűszerekben és zöldségekben gazdag ételek. A humusz bővelkedik ásványi anyagokban: kalcium, vas, kálium, magnézium és foszfor is található benne.

Fogyasztásával javíthatod a memóriádat, és az Omega-3-tartalma révén a szívedet is óvhatod. Ha a humuszos szendvicsedet rozsos kenyérből, zsemléből készíted, azzal nemcsak az ízlelőbimbóidnak, hanem az egészségednek is jót tehetsz. A szendvicsedet gazdagíthatod chilis édesburgonyával, grillezett gombával, kesudiós tejfölmentes tzatzikivel vagy grillezett kápia paprikával.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top