Megkezdődött a végső visszaszámlálás karácsonyig, így lassan már mindenkire ráragad az ünnepi hangulat. Nekilátunk fát díszíteni és tervezgetjük a karácsonyi menüt. És mi az ami, közös bennük? Naná, hogy a szaloncukor! Hiszen nem is lenne igazi az ünnep pár, fára akasztott, és még annál is több elmajszolt szaloncukor nélkül.
Emlékszem, gyerekkoromban mindig az én feladatom volt, hogy kettesével rákötözzem a két szék támlájára helyezett sodrófán lógó cérnadarabok végére a szaloncukrokat. Persze néhány mindig a hasamban landolt a cérnaszál helyett. Majd a szaloncukorpárokat gondosan felakasztgattam a fára, és kezdődött a családban a verseny, hogy ki tudja minél észrevétlenebbül kienni az apró, csokis finomságokat a papírból, hogy az továbbra is szépen díszítse a fát. Ebben az volt a jó, hogy mindig legalább kettőt meg kellett enni, hogy ne essen le az ágról a sztaniolos papír.
Ilyenkor a boltok polcain ezerféle ízben sorakoznak a szaloncukrok, de a házi készítésűek az összeset lepipálják. Ráadásul remek móka a gyerekekkel elpepecselni az apró desszertek elkészítése során, odakint úgyis kukk sötét van már kora délután, így legalább nem fognak unatkozni, és még jobban fog esni nekik a saját készítésű finomság. Hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő nyalánkságot, négyféle receptet is hoztunk, de aki igazi ínyenc, akár az összeset is elkészítheti, hogy mindig meglepetés legyen, milyen ízt rejt a papír.
Marcipános szaloncukor
Hozzávalók
- 20 dkg hántolt mandula
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg csokoládé (magas, 50 százalék feletti kakaótartalommal)
- pár csepp mandulaaroma
- 0,5 dl víz
Elkészítés
- A 20 dkg hántolt mandulát egy aprítógépben finomra daráljuk.
- Hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot, pár csepp mandulaaromát és 1-2 kanál vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
- A masszából golyókat gyúrunk, amiket meglapogatva szaloncukorformát kapunk.
- A csokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött, majd egy fogpiszkálót szúrunk a marcipános masszába és belemártjuk a csokiba.
- Egy sütőrácsra helyezve hagyjuk megdermedni és már tálalhatjuk vagy csomagolhatjuk is őket. Ha nagyanyáink nyomdokain akarunk járni, selyempapírba és sztaniolba – vagyis alufóliába.
Rumos diós szaloncukor
Hozzávalók
- 50 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 50 dkg tejpor
- 10 dkg kakaó
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg vaj
- 0,5 dl rum
- 20 dkg csokoládé
Elkészítés
- A vizet beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot és az egészet 5 percig forraljuk.
- A kakaót és a tejport egyenletesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukros vízhez és habverővel eldolgozzuk.
- Belekeverjük a diót és a rumot, és folyamatos keverés mellett a vajat is.
- Egy tepsit kibélelünk frissen tartó fóliával, majd beleöntjük a masszát, és egy éjszakán át hagyjuk dermedni.
- Másnap a tepsit felfordítva kivesszük belőle a masszát és lehúzzuk róla a fóliát, ezután vizes késsel apró téglalapokra vagy kockákra vágjuk.
- Választhatunk ét-, tej-, de akár fehér csokit is a mázhoz, amit ugyanúgy, mint a marcipános szaloncukor esetén, megolvasztunk, majd belemártjuk a szaloncukrokat.
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók
- 5 dkg darált keksz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg porcukor
- 2 teáskanál kókusz aroma
- pár kanál hideg víz
- 1,5 kanál vaj
- 15 dkg csokoládé
Elkészítés
- A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük.
- Hozzáadjuk a kókuszaromát és a vajat, és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
- Golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk és néhány órát állni hagyjuk.
- Megolvasztjuk a csokit és belemártjuk a szaloncukrokat. Érdemes kipróbálni a fehér csokis változatot is.
Zselés szaloncukor
Hozzávalók
- 3 dl gyümölcslé
- 2 evőkanál cukor
- 6 teáskanál zselatinpor
- 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- A gyümölcslében elkeverjük a cukrot.
- Felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatinport, és addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.
- Ekkor öntsük egy tapadásmentes, téglalap formájú tepsibe, kerámia vagy műanyag tálba a folyadékot, és hagyjuk megdermedni.
- Ezután egy késsel felszeleteljük és olvasztott csokiba mártjuk a szaloncukrokat. Fontos, hogy az olvasztott csoki ne legyen forró, hagyjuk annyira kihűlni, hogy még folyékony legyen, de ne olvassza meg a zselét.
Bármelyik receptet is választjuk biztos, hogy az egész család imádni fogja a házi készítésű, retró szaloncukrokat.