Tudományos kutatások támasztották alá, hogy bizonyos gének felelősek azért, hogy sokan nem szeretik a zöldségeket.
Mindenki a TAS2R38 nevű ízgén két példányát örökölte, amely lehetővé teszi, hogy keserűséget érzünk. Vannak azonban a génnek különböző variánsai: az emberek, akik a PAV-nak nevezett variáns két példányát örökölték, bizonyos élelmiszereket rendkívül keserűnek éreznek. Ezeket az embereket gyakran „szuperkóstolóknak” nevezik. Ők azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak zöldségeket.

Fotó: iStock
Ezzel szemben azok az emberek, akik az AVI-nek nevezett változat két példányát örökölték, egyáltalán nem érzékenyek a keserű ízekre, míg azok, akik egy AVI-t és egy PAV-t örököltek, enyhén érzékelik a keserű ízt.
A tudósok 175 embert vizsgáltak, és azt találták, hogy azok, akiknél a gén PAV-variációja két példányban van jelen, csak kis mennyiségben esznek zöldséget.
(Nyitó kép: iStock)