Gasztro

Nagyikonyha: egy jó, szaftos rizses hús, az kell most nekünk!

A lényeg, hogy puha, omlós, szaftos és jó fűszeres legyen, ahogy anyukánk, vagy a nagyi készítette.

Végigsöpörhet itt bármilyen gasztroforradalom, nagyanyáink mostanában nem túl divatos, viszont annál ízletesebb receptjei továbbra is megrendíthetetlen sarokkőként támasztják a konyhánk falait. Lehet bármilyen finom az avokádósaláta meg a kókuszolajban sült rákfarok, amire egyik trendi étel sem képes, az az édes emlékek előcsalogatása, ám például egy egyszerű, háziasan elkészített rizses húsnak ez már az illatával is sikerül.

Abban a pillanatban, ahogy a szaftos rizsétel aromája bejárja a konyhát, visszarepülünk az időben és máris ott ülünk nagyi viaszosvászon terítővel lefedett asztalánál, és halljuk, ahogy azt mondja: „szedjél még, aranyoskám”. Így a szuperdiétás, szuperegészséges és szupermodern fogások között bizony jó néha enni valami igazán háziasat és szívmelengetőt.

Vannak olyan rizsételek, ahol az a jó, ha a rizs pergős, de a rizses hús nem tartozik ezek közé. Ez, akárcsak a ludaskása, pont akkor igazán mennyei, ha gazdag és szaftos, és egy kicsit ragacsos. Persze ahány nagyi, annyi rizses hús recept, de most jöjjön egy alapváltozat, ami egyáltalán nem száraz és  igazán ínycsiklandó. Aztán ehhez mindenki hozzáteheti az ő háza táján még szokásos titkos hozzávalókat, mint a borsót vagy épp a répát.

Rizses hús alaprecept, amit kedvünk szerint variálhatunk

Egy a lényeg, a rizst csak akkor tegyük a fazékba, amikor a hús már félig megfőtt. Így lesz puha, omlós és szaftos az étel.

A rizses hús bármikor jöhet (Fotó: RitaE / Pixabay)

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéshús
  • 1  nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db zöldpaprika
  • 20 dkg rizs
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk és finomra vágjuk, majd egy nagyobb lábasban a felhevített olajon kissé megpirítjuk.
  2. A sertéshúst kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, majd az egészet meghintjük a pirospaprikával.
  3. A húst pár perc alatt fehérre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a zöldpaprikát és rányomjuk a fokhagymát.
  4. Alaposan sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt, lassú tűzön 20 percig pároljuk a saját levében az egészet, amíg a hús félkészre puhul.
  5. Ezután hozzáöntjük a megmosott és leszűrt rizst, összeforgatjuk a hússal, majd pár percig pirítjuk.
  6. Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy nagyjából egy ujjnyira ellepje, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és lassú tűzön újabb 20 percig pároljuk a rizses húst.

A végeredmény egy szaftos rizsétel lesz, omlós hússal, pont ahogyan a nagyi csinálta. Tálaláskor még szórjunk egy kevés friss, finomra vágott petrezselymet a tetejére és tegyünk mellé pár csemege- vagy kovászos uborkát is, ki melyiket szereti.

A divatos salátákkal ellentétben a rizses hús a férfiaknak is nagy kedvence, így biztosan sikerünk lesz vele. Csak egy baj van: hogy olyan finom, hogy szinte eteti magát, így igazán nehéz abbahagyni, még anélkül is, hogy a drága nagyi unszolna, hogy szedjünk még. Éppen ezért érdemes belőle jó sokat csinálni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top