A trappista a legkedveltebb sajtfajta Magyarországon, a sajtforgalom 70 százalékát teszi ki. Az államszocialista rendszerben megszokott és népszerűvé vált, nem különösebben karakteres ízű sajttal kapcsolatban egyre több a minőségi kifogás.
Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal fogyasztói visszajelzésekre alapozva döntött úgy, hogy kezdeményezi a trappista sajt besoroláshoz szükséges előírások módosítását. Az új, szigorúbb termékleírás alapján azt a sajtot hívhatják majd trappistának, amely korong vagy hasáb alakú, kérge aranybarna, sajttésztája szalmasárga és könnyen vágható, omlós.
Jelenleg alig néhány márka felel meg a szigorúbb termékleírásnak. A hosszabb érlelési idő várhatóan többletköltséggel jár majd a gyártók és a fogyasztók számára. A módosítást még az illetékes európai uniós hivatalban is el kell fogadni, a szabályozás várhatóan év végén lép életbe.