Van úgy, hogy az ember lánya szereti a konyhában kiélni a művészi hajlamait, és képes órákon át pepecselni a legbonyolultabb receptekkel is. Gyúrni, nyújtani, dagasztani, keleszteni, temperálni, szuvidálni és konfitálni vagy tükörmázzal bíbelődni, hogy ezzel kápráztassuk el a családot vagy a vendégeket. Csakhogy van, amikor erre se kedvünk, se időnk nincs, és az egyetlen, amire vágyunk, egy pofonegyszerű, gyors recept, amiből mégis valami isteni finomság kerekedik. Az almás-mákos kevert süti receptje pontosan ilyen. Egyszerű, hamar elkészül és általában a hozzávalók is ott lapulnak a spájzban, így nem kell szárított goji bogyó őrleményért rohannunk a delikátba.
A tavasz ugyan még nem érkezett meg a rengeteg, vitamindús terméssel, de mi már egyre jobban ki vagyunk éhezve, hogy friss gyümölcsből készíthessük a desszertet. Mert finom az eperlekvár, a barackkomptót és a fagyasztott meggy is, de azért mégsem az igazi. Ilyenkor jön jól egy almás recept, mert éppen ez a jó az almás sütikben, hogy nem kell kivárnunk a szezonját, és nem csak 1-2 rövid hónapig, hanem egész évben élvezhetjük, a mák pedig ugyanilyen jolly joker. Ha a kettőt összekeverjük, abból pedig csakis valami mesés dolog sülhet ki.
Ha nem akarunk órákat bíbelődni a réteslap nyújtásával,vagy a pitetészta gyúrásával, akkor a kevert almás-mákos receptjét nekünk találták ki. Bármikor percek alatt összedobhatjuk, és az egész család imádni fogja, ráadásul a gyerekeket is könnyedén be lehet vonni az elkészítésbe, olyan egyszerű ez a recept.
Almás-mákos kocka
Hozzávalók
- 20 dkg darált mák
- 4 db alma
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 4 db tojás
- 2 dl tej
- 4 evőkanál olaj
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 1 csipet só
Elkészítés
- Az almákat megmossuk, megpucoljuk, kicsumázzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kissé kifacsarjuk.
- A tojásokat a vaníliás és a kristálycukorral kikeverjük.
- A lisztbe belekeverjük a darált mákot, a sütőport, a csipet sót és egy citrom reszelt héját, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat, a fél citrom kifacsart levét és a cukorral kikevert tojásokat, majd alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Ezután jöhet bele a reszelt alma is.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, az almás-mákos masszát egy tapadásmenetes tepsibe öntjük és 30 percig sütjük.
- Mielőtt kivennénk, érdemes tűpróbát végezni a sütin. Ha az egész átsült, és a tű szárazon jön ki, hagyjuk hűlni a süteményt, majd egy éles késsel vágjuk kockákra.
A látvány kedvéért megszórhatjuk tálaláskor a tetejét egy kevés porcukorral, ha pedig igazán kényeztetni szeretnénk magunkat, akkor hideg vaníliasodóval vagy vaníliafagyival is megbolondíthatjuk az almás-mákos kockát.
Nyolc elképesztően finom és gyors sütit gyűjtöttünk csokorba nektek!