Gasztro

A legintenzívebb ízű palacsinta, amit valaha ettél: almával és fahéjjal a tésztájában

A reszelt almát a tésztájába keverjük, úgy sütjük ki.

Imádom az almát, azt pedig főleg, hogy szinte bármilyen ételhez tökéletesen passzol. Isteni a süteményekben, kiváló húsokhoz, salátákban, levesekben, kompótnak, chutney-hoz, de még chipsként is, egyszóval igazi jolly joker. Most pedig, hogy almaszezon van, tényleg minden nap az asztalra kerül, így garantáltan egész évre távol tartja majd az orvost.

Illatos, forró fahéjas-almás palacsinta. Hát, nyami (Fotó: iStock)

Ráadásul még jól is mutat ez az őszi gyümölcs, így remekül lehet vele dekorálni az étkezőasztalt, az ilyenkor elengedhetetlen fahéjas-almás illatú gyertyák pedig az egész lakást megédesítik, igazi meghitt hangulatot teremtve otthon. Mivel pedig ettől az illattól már reggel, felkelés után az az első gondolatom, hogy jó lenne enni egy kis almás finomságot, az egyik kedvenc reggelim lett a megunhatatlan, ínycsiklandó almás palacsinta, amiből egyszerűen nem lehet eleget sütni, ugyanis egy pillanat alatt elfogy, olyan finom.

A jó hír az, hogy sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint például egy nagy tepsi almás pitét, ezért akár minden ráérősebb reggelen összedobhatunk párat, hogy garantáltan jól induljon majd a napunk. Íme a recept, amit ha egyszer elkészítünk, teljesen rászokunk majd.

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 8 dl tej
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. vaj
  • 2 dl szénsavas víz
  • 2 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom
  • 2 db nagyobb alma
  • 1 tk. fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A tojásokat üssük bele egy mély tálba, majd adjuk hozzájuk a tej felét, és egy habverővel keverjük homogénné őket.
  2. Egy másik tálban keverjük a liszthez a zacskó vaníliás cukrot, valamint a két evőkanálnyi nyers cukrot, amitől kellemesen karamellás íze lesz a palacsintáknak. Adjuk hozzá a fahéjat és a sót is.
  3. A tejes keverékhez apránként adagoljuk a száraz összetevők keverékét, és a habverővel keverjük az egészet csomómentesre.
  4. Az így kapott sűrű masszához adjuk hozzá az evőkanálnyi olívaolajat, és fokozatosan hígítsuk fel az egészet a tej másik felével és a 2 dl szénsavas vízzel.
  5. Ezután hámozzuk meg, magozzuk ki, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le az almákat. Reszeljük hozzájuk a fél citrom héját is, és locsoljuk meg őket a levével, majd az egészet keverjük a palacsintatésztába.
  6. A palacsintasütőben hevítsük fel a teáskanálnyi vajat, majd ebben süssük ki a palacsintákat. Mivel a tésztában már van olaj, elég az első palacsinta előtt vajat tenni a palacsintasütőbe.

Az elkészült, sültalma- és fahéjillatot árasztó ínycsiklandó palacsintákat még melegen érdemes tálalni. Én gyakran csak magában eszem őket, annyira ízletesek, amikor pedig valami különlegesre vágyom, vaníliafagyival és karamellöntettel bolondítom meg őket, ami felér egy valódi ízorgiával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top