nlc.hu
Gasztro

Almás palacsinta recept

Reszelőt elő! A palacsintánál csak egy jobb dolog van: az almás palacsinta

A nagyon finnyás gyerekeknek nem is kell az orrukra kötni, hogy almát reszeltünk a palacsintatésztába. Le merjük fogadni, hogy falni fogják így is.

Egy jó palacsinta recept aranyat ér, hát még, ha van benne egy kis extra. Ahhoz képest, hogy milyen egyszerű étel, meglepően sok működő receptje van. Csinálhatjuk nemcsak tejjel, hanem vizesen is, tojásosan és tojás nélkül, vajjal és kizárólag olajjal is.

Abban sincs általános megegyezés, hogy az egészen vékony, fehéres színű vagy a vastagabb, barna foltosra sütött a finomabb, az utóbbi években pedig itthon is népszerű lett a sütőporos tésztájú, pufi amerikai palacsinta.

Almás palacsinta karamellizált őszibarackkal

Almás palacsinta karamellizált őszibarackkal / Fotó: istetiana, Getty Images

Miért éppen almás palacsinta?

Bár más gyümölccsel még nem próbáltuk ki, az almás tészta igazi magyar kedvenc. Így mindenképpen vastagabb lesz a palacsinta, a belereszelt alma pedig ad egy kis savanykásságot, plusz ízt neki. Olyannyira, hogy sokan így nem is töltik meg az almás palacsintákat, egyszerűen csak megszórják fahéjas porcukorral.

A végtelenségig variálhatjuk is, kiváló hozzá az almaszósz, a karamellszósz, a dió, de akár lekvárral, kakaóporral is kenhetjük a belsejét.

Ezt a palacsintát kivételesen nem ajánljuk Nutellával bélelni, mert a mogyorókrém elnyomja a tészta izgalmas, almás ízét.

Almás palacsinta recept almaraguval

Almarajongóknak egy szabálytalan receptkiegészítés: még két almát hámozzunk meg és kockázzunk apróra. Alacsony lángon forgassuk össze folyamatos (!) kevergetés mellett cukorral, fahéjjal, és kész is a szupergyors „almaszósz”. Ha egy kicsit már karamellizálódott és megpuhult az alma, de még nem esett szét, már elkészültünk. Felesleges azonban valódi szósszá leturmixolni, így darabosan is tökéletes lesz harapható almás töltelékként, vagy rá is kanalazhatjuk a palacsintákra.

Hozzávalók:

  • 2 + 2 közepes alma a palacsintatésztába és az almás raguhoz
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 +1 evőkanál cukor a palacsintatésztába és az almás raguhoz
  • 2 db tojás
  • 7 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj a palacsintatésztába + a sütéshez

Elkészítése:

  • A két közepes almát meghámozzuk, és egy keverőtálba lereszeljük.
  • Hozzáadagolhatjuk a lisztet, az egész tojásokat, a tejet, a cukrot, a sót, és a 2 evőkanál napraforgóolajat. Jól keverjük el!
  • Ha nem elég folyós a palacsintatészta, pici vizet vagy szódavizet adagoljunk hozzá, míg a jól ismert állagot megkapjuk. Számoljunk vele, hogy az alma miatt sűrűbbnek fog hatni.
  • Serpenyőben olajat forrósítunk, és a reszelt almás tésztakorongokat kisütjük. Vastagabb tésztájú palacsintát fogunk tudni így sütni.
  • Az „almaszósz” valójában egy darabos „almaragu”. Fent megadtuk az elkészítését!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top