Gasztro

Idén más lesz a húsvét, de a sonkáról nem kell lemondani

Idén más lesz a húsvétunk. Mivel az élelmiszerüzletek nyitva vannak, kerülhet sonka az asztalra. De jó, ha inkább vásárlás előtt tájékozódsz, hogy ne tölts a kelleténél több időt a közértekben.
Hogyan vásároljunk húsvéti sonkát?

Magyarországon az élelmiszer üzletek nyitva vannak. Nincs ok pánikszerű élelmiszer felvásárlásra, de készülj tudatosan a közelgő húsvétra is. Gondolj másokra is, ne akard az összes sonkát felvásárolni a boltban. Az sem elhanyagolható a koronavírus okozta járvány idején, hogy ki, mennyi időt tölt a boltban, és mennyire fókuszáltan vásárol. Segítünk megismerni a különböző sonkafajtákat, hogy a közértben már csak le kelljen venned a pultról.

A sonka hagyományos pácolása azt jelenti, hogy a húst több hétre sóba, majd páclébe teszik – régen azt mondták, hogy a sonkának annyi napig kell a sóban állnia, ahány kilót nyom. Ha az érlelés ideje lejárt, hosszan füstölik, majd szellős, hűvös helyen szárítják. Az ilyen eljárással készült sonka illata erőteljes, tapintása kemény, de nincs túlszárítva, a színe pedig barnás. Másik fontos jó tulajdonsága, hogy igazán sokáig eláll.

Az úgynevezett gyorsérlelés vagy gyorspácolás viszont néhány nap alatt nyélbe üthető, az így kezelt sonka lejárati ideje is közelebbre esik, szó sincs arról, hogy hónapokig fogyasztható lenne. Az így készült húsvéti sonka jóval olcsóbb a hagyományos parasztsonkánál, erre azonban nem szabad sajnálni a pénzt, az igazán jó minőségű sonka ugyanis megéri az árát. 

Ha csomagolt termék mellet döntesz, mindenképpen érdemes áttanulmányoznod a címkét, ami könnyen elveheti a kedved a vásárlástól, a gyorspácolással készült füstölt sonka fogyasztásával ugyanis sokkal nagyobb a pácbevitel, a páclé pedig tartalmazhat nitrátokat, színstabilizátorokat, színezékeket, az ilyen sonkához előszeretettel adnak adalékanyagokat és olyan, nem húsból származó fehérjét, mint amilyen például a szója. Emiatt lehetséges, hogy a hipermarketben kiszemelt húsvéti sonkának csak 60-70%-os a hústartalma.

Tippek a vásárláshoz

  • Olyan sonkát válassz, aminek szép a színe, és finom az illata.
  • Az egész parasztsonkák igen tetemes méretet öltenek, van, amelyik a 10 kg-ot is eléri, de darabolva is árulják. Ha hazavitted, tedd jól szellőző, hűvös helyre, így tényleg nagyon sokáig eláll.
  • Mindenképpen vedd szemügyre azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi a sonkát. Ha nyúlósnak tűnik, semmiképp ne vedd meg! 
  • Ne feledkezz meg a szavatossági időről sem, felbontás után pedig alaposan mosd meg a sonkát, és szagold meg – ilyenkor már nem lenne szabad érezni rajta a védőgáz kellemetlen szagát.
  • A jelenlegi helyzetben, ha teheted ne tapogasd a bolt hűtőiben lévő sonkákat!

Így főzd meg a sonkát

Fontos, hogy főzés előtt jól mosd meg a sonkát, akár a parasztsonka, akár a védőgázos portéka mellett döntöttél. A rajta lévő zsíros részeket ne vágd le, mert ha így teszel, könnyen kiszárad a sonka – elég, ha szeletelés után intesz búcsút a kövérjének. A sonkát főzés előtt érdemes pár órára beáztatni hideg vízbe, hogy kijöhessen belőle némi só, amit a pácoláshoz és tartósításhoz használtak. (Ha nincs időd beáztatni a sonkát, az is jó, ha a főzővízhez 1-2 evőkanál ecetet teszel, attól függően, mekkora sonkát vettél.)

Öntsd le a vizet a sonkáról, majd tedd egy nagy edénybe, és engedj rá annyi vizet, amennyi ellepi. Soha ne nagy lángon főzd, akkor lesz igazán omlós, ha alacsony lángon, sokáig főzöd, és amikor a víz forrni kezd, egészen kicsire állítod a lángot. Hogy igazán ízletes legyen, tehetsz a sonka mellé a vízbe egész borsot, babérlevelet, de olyan is van, aki pár gerezd fokhagymára esküszik. Sózni nem kell!

A sonka akkor főtt meg, ha egy késsel vagy villával könnyen bele tudsz szúrni a közepéig – úgy tartják, hogy ahány kilós a sonkád, annyi óráig kell főzni, vagyis a 3 kilós darab 3 óra alatt készül el. A legjobb, ha a sonkát a főzőlevében hagyod kihűlni, aztán hűtőbe teszed. A főzőlevét vétek kiönteni, remekül használhatod például bableves vagy sólet készítéséhez is. Az sem baj, ha nem használod fel azonnal, a mélyhűtőben ugyanis 4-5 hónapig eláll.

Húsvét után jól jöhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top