Ha a kozáksapkát valami tőkeerős, hovatovább multinacionális édességgyártó cég készítené, minden bizonnyal érdemesnek tartaná ezt a nemes süteményt arra, hogy hathatós televíziós reklámkampánnyal harangozza be a létezését. Ebben a reklámfilmben, mivel piskótás sütiről van szó, valószínűleg nem buja nők nyalogatnák róla a krémet, aranyszínű háttér előtt, fekete neglizsében, helyette egy nagy és vidám családi összejövetel lenne az a keret, amibe beleképzelnék a kreatív szakemberek. A nagymamák magabiztos mosollyal harapnának bele a lágy süteménybe, a gyerekek meg huncutul lopkodnák, miközben az asztal körül fogócskáznak, a kókuszforgácsok meg csak úgy szóródnának szanaszét a nappali szőnyegén, de kit érdekel, fő a család, meg a jó hangulat.
Meg a kozáksapka
Kétségtelen, hogy a kozáksapkával nagyot lehet menni: aki ilyet tesz az asztalra, annak szédítő magasságokba emelkedik az ázsiója instant. Finom, vaníliás krémes, kókuszos, csokis, piskótás – az ízek és az állagok jól megkomponált összhangja ez a süti, egy baj van csak vele: hogy eléggé macerás elkészíteni. De hát, azért időzítjük az ilyen recepteket hétvégére, hogy ez ne jelentsen gondot, haha.
A kozáksapka az a sütemény, aminek ötször kell nekiállni. Először elkészítjük a piskótát, azután, amíg megsül és kihűl, elkészítjük, majd kihűtjük a krémet is. Aztán jön a formák kiszúrása, ami a kedvenc részem, főleg, mert nem nekem kell csinálni, hanem jönnek a gyerekek, és a lehulló piskótadarabok reményében megcsinálják helyettem, hurrá!
Sajnos, nem tart sokáig az öröm, mert mire össze kell állítani a sütit, kenni és kenni, míg le nem megy a nap, addigra valahogy mindig elszivárognak a kölkök és boldog cukorkómában pihegnek valami kanapéra borulva. Nem baj, ilyenkor lehet csak igazán és elmélyülten okos és érdekes podcasteket hallgatni, vagy a gondolatainkba mélyedni. Senki sem fog megzavarni, ez fix, mert tudják, hogy ha a konyha felé mennének, még a végén befognánk őket kozáksapkát kenni, és ezt nem kockáztatják meg, okosabbak annál.
Hülyebiztos piskóta, a kozáksapka alapja
Amióta leginkább a járvány és a velejárói szabják meg az életünk rendjét, elég sokat csetelünk a barátnőimmel, és az egyik fontos témánk a „ki mit főz ma”. Szuper, kipróbált receptek jönnek-mennek minden nap, ami határozottan megkönnyíti az életet. Amikor kozáksapka receptért fordultam szupportív asszonycsoportunk tagjaihoz, Edit barátnőm már küldte is a több mint harminc éve vezetett receptkönyvéből kifotózott leírást, ami így kezdődött: süss egy piskótát. Hát kösz, basszus.
Szerintem a világon kétféle ember létezik, az egyik, aki akár tábortűzön is tud piskótát sütni, a másik (és ebbe tartozom én is), akinek a legtutibb, kipróbált és mindenkinek bevált eljárás pontos követésével sem jön össze egy értékelhető süti, helyette két centi vastag, zöld, szalonnás borzalmat sikerül előállítani, rendszerint egyenesen a kukának.
Mivel Edit jó és hű barátnő, küldött nekem piskótareceptet is, ami fölött először egy ördögi kacajt hallattam, majd megfogadtam, hogy még életemben egyszer, utoljára, a kozáksapka kedvéért, megpróbálok piskótát sütni. Én nem tudom, hogy ettől ijedt-e meg a piskótatészta, vagy ezen a recepten még én sem tudtam kifogni, de csodálatos, állandó magasságú piskótalapot sikerült összehoznom életemben először, ami még kihűlés után sem dőlt dugába. Ez a maga a testet öltött csoda, meg is osztom a receptjét.
Kozáksapka
Hozzávalók
A piskótához
- 8 tojás
- 12 evőkanál meleg víz
- 30 dkg cukor
- 34 dkg liszt
- 2 csomag sütőpor
- 4 evőkanál keserű kakaópor (ha barna piskótát szeretnénk)
A krémhez
- 4 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A borításhoz
- 1 csomag kókuszreszelék
A csokimázhoz
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- kevés víz
- 5 dkg vaj
Elkészítés
- A tojások sárgáját elkeverjük a vízzel, a cukorral. A lisztbe belekeverjük a sütőport (és a kakaóport), majd lassan hozzákeverjük a tojásos léhez.
- A tojások fehérjét habbá verjük, majd lassan ezt is belekeverjük a masszába.
- Egy gáztepsit kivajazunk-lisztezünk (vagy sütőpapírral borítjuk) és belesimítjuk a masszát. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, majd 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük a piskótát. A színén látszik, hogy mikor jó már. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk közben, a végén kitámasztjuk egy fakanállal, úgy hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt, a piskótából pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
- Közben elkészítjük a krémet: A tejet a liszttel lassú tűzön vagy gőz fölött, folyton kevergetve, sűrűre főzzük. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd belekeverjük a tejes masszába. A krémet hűtőbe tesszük és jól kihűtjük, hogy kenhető legyen.
- Amikor már minden hideg, elkezdjük a süti összeállítását. A kókuszreszeléket egy tálba tesszük. Két piskótakorongot összeragasztunk a krémmel, majd kívül is megkenjük, utána beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta.
- Most elkészítjük a mázat: a kakaót elkeverjük a cukorral és adunk hozzá annyi vizet, hogy folyékony, de sűrű legyen. Lassú tűz vagy gőz fölött felfőzzük, majd belekeverjük a vajat is. Ezt is hagyjuk kissé kihűlni, majd egy kanállal ráegyengetjük a sütik tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kész is a kozáksapka.
Most már csak arra kell várnunk, hogy végre összetrombitálhassuk a családot, mi meg villoghassunk a sütivel, amitől mindenki olyan elégedett hangulatba kerül, hogy el is felejti az előző hetek megpróbáltatásait. De szép is lenne!