A home office távolról sem jelenti azt, hogy több időnk lett: a gyerekek otthon tanulnak, a párunk szintén a kanapéról dolgozik, vagyis a munkahelyi feladataink mellett jóval több a házimunka. Persze, most sem akarunk lemondani a finom falatokról, sőt, most van igazán szükségünk arra, hogy megörvendeztessük magunkat egy-egy finom fogással. Ha gyors és ízletes ételeket szeretnél készíteni, jó helyen jársz, mutatjuk a 3 legzseniálisabbat!
Pikáns kurkumás-csilis szendvics
Szinte nincs olyan ember, aki ne rajongana a szendvicsért. Laktató, millióféleképpen variálható, és attól függően, mennyire pakolod meg, kiválhatja az ebédet, vacsorát is.
Első lépésként készítsd el a szószt: keverj el 2 evőkanál light majonézt, 3 evőkanál tejföllel, 1 teáskanál mustárral, 2-3 csipet őrölt fekete borssal és ízlés szerint sóval. Adj még hozzá 1 mokkáskanál citromlevet, 2 csipet nyírfacukrot, 1 csipet cayanne borsot és ½ mokkáskanál kurkumát. Alaposan keverd el, hogy az ízek összeérjenek.
Ezt követően vágj 2 szelet rozskenyeret, majd az egyiket tedd bele egy forró serpenyőbe fél percre, hogy egy kicsit megpiruljon, kend meg vékonyan margarinnal, majd kenj rá a pikáns mártásodból. Ezután jöhet 2-3 szelet pulykasonka, 2 levél jégsaláta, apróra szelt vöröshagyma, majd kanalazz a tetejére egy újabba adag szószt. Végül a másik kenyérszeletet is pirítsd meg a serpenyőben, és amíg még forró, egy nagy szelet sajtot tegyél rá, végül borítsd össze a két kenyérszeletet, és falatozd jóízűen – bűntudat nélkül!
Jó, ha tudod, hogy a margarin akkor is jó döntés, ha egészségtudatos vagy: a margarinban lévő növényi olajok energiát adnak, valamint védik a szív- és érrendszerünket. A növényi margarinok alapanyagát képző napraforgó, lenmag, repce és olívaolaj mind „jó zsírnak” számítanak, és segítenek alacsonyan tartani a vér koleszterinszintjét.
Tavaszi medvehagymás krémleves
A krémlevesek koronázatlan királyának is nevezhetnénk ezt a levest: gyors, egyszerű és nagyon finom, ráadásul vegán változatban is elkészíthető.
2 evőkanál margarint olvassz fel egy serpenyőben, majd 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát dinsztelj meg rajta. Több okból is jó, ha a főzés során margarint használsz: egyrészt a jó minőségű margarinok A-, D-, és E-vitamint tartalmaznak, amelyek zsírban oldódnak, így ebben a formában ideális a hasznosulásuk. Másrészt az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak az immunrendszered erősítéséhez, valamint a koleszterinszint csökkentéséhez is.
Ha a hagyma már üveges adj hozzá 1 db apró kockákra vágott, meghámozott burgonyát, 2 gerezd fokhagymát, 6-7 dl vizet, valamint ½ zöldségleves kockát, és párold meg. Közben moss meg 1 nagy csokor medvehagymát, de csak a levelét használd fel a szára nélkül. Ha a krumpli már puha, add hozzá a medvehagymát, ízlés szerint sót, borsot, és forrástól számítva fedő alatt főzd 5-6 percig. Ezt követően vedd le a lábast a tűzhelyről, botmixerrel alaposan turmixold össze a hozzávalókat, és tedd vissza főni. Egy pohárba önts 2 dl főzőtejszínt, keverd el 3 evőkanál levessel, majd csurgasd bele a levesedbe a tejszínt, és folyamatos kevergetés közben újra forrásig főzd. Pirított sajtos rozskenyérrel tálald!
Ha a vegán változatot szeretnéd elkészíteni, akkor 100 százalék növényi alapú margarint használj, a főzőtejszín helyett rizs főzőkrémmel készítsd a levest, és persze, a sajtot hagyd el a pirítós tetejéről!
Friss zöldfűszeres szendvicskrém
Ha éhes vagy, és gyorsan ennél valami finomat, de szó szerint csak pár perced van, akkor készíts zöldfűszeres szendvicskrémet szupergyorsan.
2 dkg pisztáciát és 2 dkg diót törj apróra, majd pirítsd meg egy serpenyőben. Közben 10 dkg margarint keverj el 5 dkg natúr krémsajttal, és add hozzá a magokat. Utolsó lépésként ízesítsd a szendvicskrémedet petrezselyemmel, kakukkfűvel, sóval, borssal. Ezután nincs más hátra, mint zsemlére, kenyérre kenni, és friss zöldségekkel, paradicsommal paprikával, ropogós retekkel falatozni.
Ez a fogás nemcsak gyors és finom, hanem egészséges is: a margarinban lévő növényi olajok jótékonyan hatnak a hormonháztartásunkra, és a mostanában igencsak igénybe vett idegrendszerünkre is. A növényi olajok ugyanis kitűnő Omega-3, és Omega-6 források, amelyek a margarin készítése során is megmaradnak.