Most, hogy a fagyosszenteket sikerült megúszni, és a beharangozott, hajnali nulla helyett barátságos nyolc fokra ébredtünk, nem kell tovább aggódnunk az idei gyümölcs és zöldségtermésért. Már akinek lettek volna ilyen félelmei; nekem voltak, le is takartam hálóval a fél kertet, potyára.
Ennél nagyobb bajunk azonban sosem legyen. Lényeg, hogy a spárga sem fagyott el, így van esély arra, hogy a szezonból még hátralévő pár hét alatt normális szintre csökkenjen az ára, ami pavlovilag azonnal kihozza belőlünk a gurmét, és elkezdünk vadul spárgás receptek után kutatni.
Mi most előzékenyen hármat is hoztunk, mind olyan, amit minimális erőfeszítéssel, bárki el tud készíteni, az eredmény viszont nagyon finom lesz. A spárga egyébként roppant hálás alapanyag, szinte magában is komplett ételnek számít, már aki szereti az ilyen egyszerű és tiszta ízeket, viszont nagyon jól passzol sajthoz, sonkához, tojáshoz – szóval a kedvenc alapanyagainkhoz.
Mutatunk tehát egy spárgás lepényt, aminek leveles tészta az alapja és mozzarella, spárga és olasz sonka van a tetején, ráadásul egy pikáns szószt is készítünk hozzá. A második recept is nagyon egyszerű, de nagyszerű: spárga hollandi mártással, a harmadik pedig egyenesen gyerekjáték: a spárgát baconbe csomagoljuk és úgy sütjük meg. Választhatod a sütőt is, de serpenyőben is működik.
Spárgás lepény leveles tésztából
Hozzávalók
- 1 tekercs leveles tészta. A fagyasztott tégla is jó, csak akkor kiolvasztás után ki kell nyújtani.
- 1 tojás
- 15 dkg mozzarella reszelve (vagy más lágy vagy félkemény sajt)
- fél kg spárga
- 10 dkg olasz típusú szárított sonka (prosciutto)
A szószhoz
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 tk. citromlé
- 1 tk. méz
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A leveles tésztát kiterítjük egy sütőpapírra (ha nincs kinyújtva, akkor kinyújtjuk), megszurkáljuk villával. Rászórjuk a reszelt sajt nagy részét, ráfektetjük a megtisztított spárgát és lazán rádobjuk a sonkát is. Végül a maradék sajtot is rászórjuk.
- A tészta szélét megkenjük tojással, majd beküldjük az egészet a sütőbe és megsütjük.
- A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat és a legvégén, ecsettel vékonyan rákenjük a kisült lepényre.
Spárga hollandi mártással
Hozzávalók
- fél kg spárga (fehér vagy zöld, vagy vegyesen, mindegy)
- víz
- só
A hollandi mártáshoz
- 4 tojássárgája
- 12 dkg vaj
- 3 ek. citromlé
- só
Elkészítés
- A spárgát megtisztítjuk (levágjuk a fás véget, a zöldet zöldségpucolóval meghámozzuk, a fehéret nem kell) majd forró, sós vízben blansírozzuk, vagyis pár percig főzzük, de csak addig, hogy roppanós maradjon
- Elkészítjük a hollandi mártás, ami olyan, mint a majonéz, csak vajjal. A tojások sárgáját elkezdjük habverővel verni, közben a vajat felforrósítjuk. A tojást gőzfürdő fölé ültetjük, ami azt jelenti, hogy alatta egy fazékban forr a víz, de a tojásos edényünk alja nem ér bele. Tovább verjük habverővel, közben hozzácsorgatjuk a vajat és addig keverjük, amíg össze nem áll egy selymes emulzióvá.
- Amikor kész, citromlével, sóval, esetleg borssal ízesítjük.
- A mártást ráöntjük a meleg spárgára, és már kész is a csodálatos fogás.
Spárga bacon bundában
Hozzávalók
- fél kg spárga
- 20 dkg szeletelt bacon
- vaj a sütéshez
Elkészítés
- A spárgát megtisztítjuk és 3-4 szálanként csokorba fogjuk. Egy-egy ilyen csokor köré annyi bacont tekerünk gyűrűként, amennyi ráfér, a végüknél megtűzzük fogpiszkálóval, majd a szalonna szeletek szélességében elvágjuk a spárgát.
- Egy serpenyőben vajat forrósítunk és kisütjük a batyukat. Ha nem szeretnénk ezzel foglalatoskodni, kivajazott tepsibe is tehetjük és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Az eperről sem feledkezzünk meg közben!
- Eperkrémleves, ami olyan finom, mint egy desszert
- Tojásmentes epres tiramisu
- Eper és tejszínhab, két jó barát