Gasztro

4 dologhoz kell értened ahhoz, hogy jó szakács legyél: a sóhoz, a zsírhoz, a savhoz és a hőhöz

Nehéz újat mutatni a főzős műsorok tekintetében, de a Netflix Salt Fat Acid Heat című négyrészes, a konyhaművészetet a fő technikák/alapanyagok felől megközelítő showja bizonyítja, hogy nem lehetetlen.

Amikor meglátod a Salt Fat Acid Heat (Só Zsír Sav Hő) műsorvezetőjét, az iráni származású Samin Nosratot, azonnal tudod, hogy jó helyen vagy. Nosrat a saját szakácskönyvét alakította át egy négyrészes, rendkívül informatív és szórakoztató főzőműsorrá, és olyan hihetetlenül kedves és természetes jelenléte van a kamerák előtt, hogy akkor is szívesen néznéd, ha csak a bélyeggyűjteményéről beszélne, csakhogy ő a konyhaművészet alapjait próbálja megismertetni a nézőivel. Olyan gyermeki lelkesedés látható az arcán minden egyes kóstolás vagy egy-egy új ismeret megszerzése után/közben, hogy nem lehet, hogy legalább egy kicsi ne ragadjon át a nézőre az öröméből. Ráadásul az is különlegessé teszi őt, hogy sok más világutazó séffel szemben Samin Nosrat leginkább a női nézőpontra kíváncsi. Ez nem azt jelenti, hogy férfiakkal nem beszélne, de ha van a témában egy elérhető, hozzáértő mátriárka a közelben, Samin egészen biztosan őt szólaltatja meg, hogy elmesélje a családja konyhai hagyományait.

Samin Nosrat

Samin Nosrat a The Beverly Hilton Hotelben ünnepli a Netflixes műsora bemutatóját (fotó: Matt Winkelmeyer/Getty Images for Netflix)

Négy alapelem, négy ország

Nosrat annyiban másképp közelít a főzéshez, mint a legtöbb főzőshow-s társa, hogy nem kimondottan receptekkel akar szórakoztatni minket. Az ő célja az, hogy a műsor által alaposan megismerhessük a főzés négy alapelemét, a sót, a zsírt, a savat és a hőt, mert ha birtokában vagyunk a tudásnak, hogyan kell velük bánni, máris sokkal magabiztosabbak lehetünk a konyhában, és akár a lehető legegyszerűbb alapanyagokból is képesek lehetünk valami emlékezeteset kihozni. A műsorvezető mindegyik alapelemhez egy-egy országot köt. A zsír témájáért például Olaszországba utazik, ahol csodákat művelnek az olívaolajjal, a parmezánnal és a zsíros sertéshússal. A sóért egészen Japánig visz az útja, ahol több ezerféle sót ismernek, és a sózás kultúrája külön művészetté vált, a sót pedig akár szójaszószként, vagy mizo formájában is használják. A savakért Mexikóig utazik, hogy ott grapefruitok, limeok és citromok segítségével mutassa be a salsa gasztrokultúrát, a hő helyes kezelését pedig amerikai otthonában, valamint egy ottani étteremben mutatja be, ahol szó szerint tűz fölötti vasrácson sütik a vendégeknek a szaftos steak szeleteket.

Tippek-trükkök Samintól

Minden epizód egy-egy alapelemet jár körbe, és Nasrim megpróbálja bemutatni, milyen változatos módon használhatók egyes anyagok. Az olívaolajról például megtudjuk, hogy nemcsak ízfokozásra való, hanem például péktermékeket is roppanóssá tehetünk általa, és nemcsak egy olívatermelő farmra látogathatunk el, hanem betekintést nyerhetünk abba is, hogy az üzemben hogyan nyerik ki a bogyókból a lehető legtökéletesebb olajat. A műsorvezető bátran szembeszáll azzal az elmélettel is, hogy a zsíros hús bármiféle negatívumot jelentene, mert ő inkább ízfokozóként tekint rá. Ha figyelünk, sok apró, nem mindenki által ismert tippet és trükköt is elleshetünk. A hőről szóló epizódban például elmondják, hogy a hűtőből kivett húst semmiképp se dobjuk rögtön a sütőbe, hanem előtte pihentessük szobahőmérsékleten legalább egy órát, mert csak így tud igazán szépen átsülni. A sóról szóló részben pedig megtudhattam, hogy a legtöbb magyar üzletben kapható jódozott só igazából a sózás legalja, mivel enyhe fémes ízt ad azoknak az ételeknek, amiknél felhasználjuk.

Nem leszel utána szakács, de nem is ez volt a cél

Persze önmagában senkiből nem lesz jó szakács attól, hogy végignéz egy négyrészes főzőműsort, még ha olyan különleges is, mint ez. Ezt talán nem is lehet elvárni egy kis tévézéstől. A Salt Fat Acid Heat arra viszont tökéletes, hogy felnyissa a szemünket azzal kapcsolatban, hogy a legtöbben milyen fantáziátlanul használjuk az alapanyagokat, és néhány apró, bárki által kivitelezhető konyhai trükkel gasztronómiai csodát lehet elérni egy-egy étellel. A sorozat ezen felül még vicces is, elsősorban Samin Nasrit nagyszerű humorának és életigenlő személyiségének köszönhetően: láthatóan minden egyes főzőtársa egy-két perc alatt ellazul mellette, hiszen látja, hogy az a nő aztán igazán meg akarja érteni a tökéletes szójaszósz, a házi tésztakészítés vagy a tökéletes roppanós rizs titkát. Az iráni szakácsnő ezzel a műsorral igazán nagyot dobott, kíváncsian várjuk, mi lesz a folytatás.

Olvasnál még séfekről? Az nlc segít!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top