A szezonban nem csupán befőttet, dzsemet érdemes készíteni a friss eperből, illetve málnából, de megéri néhány zacskóval lefagyasztani is belőlük. A legkevésbé sem nehéz kivitelezni, és akár egy évig is eltartható így a gyümölcs. Bár egészen biztosan hamarabb elfogy.
Így csináld:
- A gyümölcsöt mosd le, majd tisztítsd meg a zöldjétől. Az epret alaposan csumázd le!
- Fektesd a szemeket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges nedvességet.
- Egy nagyobb tálra, ami még befér a mélyhűtőbe, fagyaszóba, teríts sütőpapírt, majd erre pakold rá a gyümölcsöt minél lazábban, úgy, hogy a szemek lehetőleg ne érjenek egymáshoz! Így tedd be a mélyhűtőbe 2-4 órára! Ezzel megelőzheted, hogy a gyümölcsök összetapadjanak majd.
- Miután kivetted, az epreket vagy málnákat tedd át mélyhűtő tasakokba. Megteszi a műanyag is, de még jobb a szilikon tasak, ezen belül is a légmentesen zárható változat.
- A tasakokból préseld ki a levegőt, majd szorosan zárd le azokat! Minél kevesebb levegő marad benn, a gyümölcs annál jobban megőrzi a zamatát.
- A zacskókat lehetőleg a fagyasztó hátuljába helyezd, semmiképp sem az ajtóhoz, ahol ingadozhat a hőmérséklet!
Tudtad?
10 dkg eper mindössze 35 kalória, tehát egy kifli értékének pontosan a negyede. A szénhidrátoktól sem kell félni, ebből mindössze 7 grammot tartalmaz, aminek jelentős része gyümölcscukor.
Kiolvasztás
Ha eljön a kiolvasztás ideje, a gyümölcsöt fagyasztótasakkal együtt tedd hideg vízbe, majd ezt követően szobahőmérsékletre! Minél kíméletesebben olvad ki, annál kevesebb folyadékot ereszt.
Itt az eperszezon!
- Nem mindegy, hogy hol szedjük magunknak az epret
- Indulhat az eperdzsem befőzés!
- Eperkrémleves, ami olyan finom, mint egy desszert