Gasztro

Indulhat az eperdzsem befőzés!

Eperdzsemet befőzni gyerekjáték, akár egy kiló gyümölcsből is érdemes nekiállni, de arra az esetre is van megoldás, ha sok az eper, az idő meg kevés.

Dübörög az eperszezon, lassan eléri ez a szép gyümölcs a karrierje csúcsát, amikor takaros üvegbe zárva, eperdzsemként vonul be a kamrapolcokra.

Az eperszezonnak legalább olyan klasszikus íve van, mint a madár röptének. Először csak néhány szemet vásárolunk, amit hazáig el is majszolunk. Pár nap múlva, amikor már nem vágja földhöz a családi költségvetést, megkockáztatunk egy félkilós kiszerelést, szerencsésen hazaérünk vele, megmossuk, majd ráveti magát a lemmingraj és öt perc múlva volt szamócánk, nincs szamócánk. Ebben az időszakban akkor vagyunk a legbölcsebben előrelátók, ha egyáltalán semmilyen terveink nincsenek a gyümölccsel, úgyis elfogy, mielőtt annyit mondhatnánk, hogy spatula.

Eperdzsem

Eperdzsem (Fotó: Getty Images)

Azután lassan, fokozatosan jól lakunk az eperrel, már az ételbe is jut belőle: jöhetnek a csodálatos tejszínhabos-mascarponés édességek és mindenbe IS epret teszünk, a salátától a krumplipüréig. Legvégül pedig, amikor a bűvös ezer forintos határ alá csökken a kilónkénti ára, belevágunk a nagy projektbe: a befőzésbe.

Ezért imádjuk annyira az epret

Az eperszezon egyértelműen a természet jutalma és egyben kárpótlása, amiért olyan strammul végig csináltuk a telet. Nem mintha lett volna más választásunk. Hogy érezzük nagylelkű jóságát, rögtön a legcukibb és legszexibb gyümölccsel indít, mert ami utána jön, már egy sem olyan tökéletes, mint az eper. A meggyet, cseresznyét magozni kell, a sárgabarackot szintén, ráadásul csak kétévenként hajlandó teremni. Az őszibarack nagy, nem lehet egy falatra bekapni, arra rá kell szánni magunkat, ráadásul szőrös, a málnának meg a magjai lehetnek zavarók egy sütiben. Ezek persze mind apró dolgok, mégis, mindennél tisztábban megmutatják az eper tökéletességét, egyben népszerűségének a magyarázatát.  

Így készül az eperdzsem

Mindebből természetesen az is következik, hogy eperdzsemet készíteni egyáltalán nem egy nagy kihívás, sőt, különösebb konyhai és tartósítási tapasztalat nélkül is nyugodtan bele lehet vágni. Még akkor is érdemes, ha nem egy láda, hanem csak egy kiló gyümölcs áll rendelkezésre, abból soha nem lehet baj, ha van otthon egy üveg házi eperdzsem, bármilyen alkalomra.

Eperdzsem befőzés

Eperdzsem befőzés (Fotó: Getty Images)

Most mutatunk egy eperdzsem alapreceptet, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert vagy mesterséges anyagot, mégis tökéletes. Egyedül pektint teszünk bele, ami egy természetes zselésítőanyag, az alma, valamint a citrusfélék fehér héja tartalmazza, és főleg bioboltokban lehet kapni.

Hozzávalók

  • 1 kg eper
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek. alma- vagy citruspektin

Elkészítés

  1. Az epret váltott vizekben megmossuk. A legjobb, ha két tálat használunk és mindig átszedjük az egyikből a másikba a gyümölcsöt, ez sokkal hatékonyabb módszer, mintha leöntenénk róla a vizet.
  2. A megmosott gyümölcsöt lecsumázzuk és feldaraboljuk. Nem kell egyenletesen, egyforma darabokra, a lényeg, hogy legyen vágásfelülete, hogy könnyebben kijöjjön a leve. Feltesszük egy fazékban főni.
  3. Tehetünk bele ízesítésnek mentát, vaníliát, bodzavirágot (szár nélkül) vagy kardamomot, gyömbért, citromhéjat, de egyáltalán nem muszáj.
  4. Most eldöntjük, hogy szeretnénk-e egyúttal szörpöt is készíteni.
  5. Ha csak lekvár készül, akkor megvárjuk, amíg a gyümölcs főzés közben elkezdi kiereszteni a levét. A cukrot elkeverjük a pektinnel, hozzáadjuk a gyümölcshöz, forraljuk kb. 10 percig, majd belenyomjuk a botmixert és pépesítjük. Azt, hogy mennyire legyen darabos vagy homogén az eperdzsem, mindenki döntse el maga.
  6. Kicsi, steril üvegekbe szedjük a dzsemet és szintén steril üvegtetőkkel lezárjuk. A tetőket vízben forralással tudjuk a legegyszerűbben csíramentessé tenni.
  7. Ha viszont úgy döntünk, hogy szeretnénk szörpöt is készíteni, akkor beletesszük a gyümölcsöt egy fazékba és elkezdjük főzni. Amikor elkezd levet ereszteni, hozzáadjuk a cukrot, a pektint még nem, és addig főzzük, amíg kiereszti az összes, elképesztő mennyiségű levét.
  8. A gyümölcslevet merőkanállal sterilizált üvegbe szűrjük.
  9. Végül a levét veszített gyümölcsöt botmixerrel összeturmixoljuk. A pektint összekeverjük egy evőkanál cukorral, hogy ne csomósodjon, és folyamatos kevergetés mellett beleöntjük az eperdzsembe. Egyet rottyan és kész, majd szintén üvegekbe merjük, lezárjuk.
  10. Pár percre a fejük tetejére állítjuk az üvegeket, majd újságpapírba csomagolva mehetnek az ágyneműk közé. Két-három napot adjunk nekik a dunsztban.

Felbontás után tároljuk hűtőben és egy héten belül fogyasszuk el, mert tartósítószer nélkül hamar megpenészedik.

További hasznos tippek az eperdzsemfőzéshez

Az üvegek sterilizálására kiválóan megfelel egy menet a mosogatógépben (miután belül kefével tisztára mostuk), de úgy is jó, ha betoljuk a 100 fokos sütőbe negyedórára, vagy félig töltjük vízzel és a mikróban forgatjuk 5 percig, ha belefér, és nem fémcsatos az üveg.

Mostanában több helyen láttam olyan receptet, ahol a dzsembe pektin helyett citromhéjat főztek zselésítésnek. Ezzel csak az az egyetlen baj van, hogy ha nem daráljuk bele a végén, akkor nem zselésít, ha viszont beledaráljuk, akkor keserűvé teszi a lekvárt, szóval én ezt nem tartom jó ötletnek, de ízlések és pofonok különbözőek, ugyebár.

Befőzési szezonban simán előfordulhat, hogy elszámoljuk magunkat és mégsem érünk rá egész délután eperdzsemet főzni, a gyümölcs meg ott punnyadozik a ládában. Ha van mélyhűtőkapacitásunk, akkor viszont meg vagyunk mentve: Daniella, a főszerkesztőnk megoldása, hogy az epret megmossa, zacskókba teszi és lefagyasztja, majd akkor főz belőle dzsemet, és pont annyit, amennyire éppen szükség van. Végül is egy csomó fagyasztott eperből mindig van mit csinálni. 

Mire kend az eperdzsemet?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top