Viszlát krumpli! 3 egészséges köret karfiolból

K.G. | 2020. Június 17.
A karfiolt még a brokkolinál is jobban szeretjük, mert kevésbé karakteres az íze, épp ezért ezerféleképpen elkészíthető. Most három tuti receptet hoztunk, eheted köretnek vagy magában, csak nyerhetsz vele.

A karfiol jóval többet tud, mint hogy csupán megpároljuk és szomorkodjon egy-két darab belőle a tányér szélén. Egy olyan zöldség, amit komolyan kell most már venni, hatékony segítség a fogyókúrákban és támogatja az egészségünket. Köretként sokféleképpen felhasználható, most három olyan receptet mutatunk karfiolból, ami húsok mellé vagy akár magában is bármikor fogyasztható.

Fokhagymás-tejfölös karfiol

Bár lehet friss karfiolból is dolgozni, ez a recept most kifejezetten a fagyasztott karfiolról szól, ugyanis mikróval konkrétan öt perc az elkészítése, míg frissen hosszabb ideig tartana megfőzni. Tökéletes köret csirke mellé vagy esti nasinak magában.

Elkészítése: 500 gramm fagyasztott karfiolt olvassz ki a mikróban a zacskón látható utasítások szerint, majd törd össze egy villával a puha karfiolokat. Keverj hozzá egy fél pohár tejfölt egy gerezd zúzott fokhagymával, dobj rá két evőkanál vajat, sózd és borsozd, aztán mehet vissza a mikróba még pár percre. Amikor kivetted, kavarj rajta egyet és már eheted is.

Ha pedig minderre még sajtot is szórsz és betolod a sütőbe 15 percre, akkor még laktatóbb ételt kapsz:

Karfiolrizs

A paleo ételek gyakori kiegészítője a karfiolrizs, ami zseniális találmány. Az állaga a kuszkuszéhoz hasonlít, de az íze azért sokkal jobb annál. A legegyszerűbb, ha van otthon aprítógéped, mert azzal másodpercek alatt elkészül a karfiolrizs.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Vágd a karfiolt nagyobb darabokra, és tedd az aprítógépbe, de csak a háromnegyedéig töltsd meg vele. Addig apírtsd, amíg a karfiol rizsszem nagyságú darabokra nem hullik. Ha kész, eheted így, nyersen is olívaolajjal és sóval (és más, kedvedre való fűszerrel) elkeverve. De ha inkább főzve szeretnéd, akkor ahhoz is van tippünk: tedd közepes lángon az olívaolajat/vajat egy lábosba, öntsd rá a karfiolrizst, sózd, fűszerezd, és lefedve így párold 5-8 percig.

Tejszínes karfiolpüré

A krumplipürét remekül helyettesítheti az asztalon a karfiolpüré, ami garantáltan kevesebb kalória és egészségesebb krumplis társánál. Még egy remek lehetőség, hogy minél több karfiolt együnk.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Vágd a karfiolt darabokra, tedd egy mikrózható tálba, lefedve rakd a mikróba az alaplével és a két gerezd fokhagymával együtt 10-12 percre. Ha inkább tűzhelyen főznéd, akkor lábosban főzd 15 percig ezt a keveréket. Utána tedd át aprítógépbe az alaplé nélkül a karfiolt és a fokhagymát, majd gyötörd addig, amíg krémes állagú nem lesz. Már csak a tejszínt, sót és borsot kell belekeverni, és tálalhatod is.

Sőt, készíthetsz pizzát is karfiolból!

via

Ha inkább húsosat ennél, arra is van ötletünk!

Exit mobile version