Isteni házi csalamádé télire

nlc | 2020. Július 14.
Pofonegyszerű csalamádérecept télire, amiben tartósítószer sincs.

Lassan itt az ideje, hogy a nyári zöldségeket eltegyük télire, és nincs is annál jobb, mint amikor elővesszük a saját savanyúságunkat a kamrából. Most egy isteni házi csalamádé receptet mutatunk, amit nemcsak egy csomó étel mellé adhatunk, hanem tartósítószer sincs benne.

Hozzávalók:

(10 darab 7,2 deciliteres befőttes üveghez)

A 3 liter felöntőléhez

Elkészítés:

  1. Alaposan megmossuk a zöldségeket, majd a káposztát, az uborkát, a répát és a hagymát legyaluljuk. A paradicsomot és a paprikát vékony karikákra vágjuk.
  2. A zöldségeket megszórjuk 2 evőkanál asztali sóval, beletesszük a fűszereket, az egészet átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
  3. Kinyomkodjuk a zöldségeket, majd majd beletöltjük a tiszta üvegekbe. Elég nagyjából háromnegyedéig rakni, hogy legyen helye a lének, amivel felöltjük az üvegeket.
  4. Lezárjuk az üvegeket, ha fém kupakunk van, érdemes celofánt használni, mert a savas lé megmarhatja a kupakot.
  5. Egy széles lábos alját kibélelünk konyharuhával, majd megtöltjük annyi vízzel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen.
  6. Közepes lángon melegítjük, majd a forrástól számított 15-20 percig forraljuk. Hagyjuk a vízben kihűlni.

A készt csalamádét sötét, hűvös helyen tároljuk, és kell neki pár hét, mire összeérnek az ízek, de télre lesz az igazi.

Még több savanyúság receptje az nlc-n:

Exit mobile version