Gasztro

Így rakd el télire a céklát

Nem kell részleteznünk a cékla pozitív tulajdonságait és azt sem, mennyire finom, mert magad is meggyőződhetsz róla, ha receptünk segítségével elteszel belőle néhány üveggel télire.

A cékla gazdag vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-forrásunk. Télen még inkább fontos, hogy feltöltsd vele a kamrát, és fogyaszd rendszeresen. Segítünk, hogyan rakd el egyszerűen, könnyedén télire. Imádni fogod a ropogós céklát, melyet fogyaszthatsz sült húsok mellé köretként, olívaolajon átsütve vagy önmagában is.

Így rakhatod el a legegyszerűbben télire a céklát

Így rakd el egyszerűen télire a céklát

Hozzávalók

  • 1,5 kg cékla
  • 1 liter 10 százalékos ecet
  • 25 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 tk őrölt fahéj vagy 1 szál egészben
  • 6-8 egész szegfűszeg
  • 8-10 szemes bors
  • két-három csipet só
Így rakhatod el a legegyszerűbben télire a céklát

A céklákat nagyon alaposan mosd le, majd egészben, úgy hogy a víz ellepje, lassú tűzön főzd kb. 20 percig. Vedd ki az edényből és húzd le a cékláról a héját, majd vágd fel tetszőleges méretű, formájú darabokra. Szelelheted vagy kockákra vághatod, ahogy tetszik.

A többi hozzávalót egy másik főzőedényben lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Ha szükséges, rotyogtasd addig, amíg a cukor maradéktalanul feloldódik.

Kifőzött befőttes üvegeket tölts meg a megfőtt céklával, majd annyi ecetes szirupot adj hozzá, hogy legfeljebb kb. 1 centi maradjon az üveg szájáig. Zárd rá jó alaposan a szintén kifőzött kupakokat. Néhány percre fordítsd fejre az üvegeket. Dunsztolhatod is, vagy a nélkül állítsd a kamra polcára. Amikor teljesen kihűltek az üvegek, máris megkóstolhatod a télire elrakott céklát.

 További céklás receptek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top