A sajttorta receptek: sütés nélkül és sütőben is készítheted

K.G. | 2020. Július 18.
Bár a sajttorta egyszerű desszertnek tűnik, van azért olyan fajtája, amihez sok türelem kell. Jöjjön két recept, az első kezdőknek, a második haladóknak ajánlott.

A tökéletes sajttorta nem létezik. Ezernyi fajtája van, és minden azon múlik, hogy a saját ízlésed szerint készítsd el, ettől lesz igazán tökéletes. Most két olyan alap sajttorta receptet mutatunk, amit úgy ízesíthetsz tovább, ahogy szeretnél, de az első, sütés nélküli receptet kezdőknek, a második sütőset pedig inkább haladóknak ajánljuk.

Sütés nélküli sajttorta

Készíts elő jó sok kekszet, mert az oldalára is szükség lesz keksztörmelékre!

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A krémhez:

A tejszínhabhoz a tetejére:

 

Elkészítése:

Törd össze a kekszet morzsalékosra (ehhez használhatsz darálót például), és egy tálban keverd össze alaposan az olvasztott vajjal, sóval, 65 gramm cukorral. A masszát jól nyomkodd bele egy tortaforma aljába és tedd be a hűtőbe. Habverővel keverd krémesre a mascarponét a 100 gramm cukorral, majd add hozzá a tejfölt, citromlét és kavard simára. Egy másik tálban verd fel a habtejszínt a porcukorral és a vaníliaaromával, ezt aztán óvatosan forgasd hozzá a mascarponés keverékhez. Tedd a kekszalapra a tortaformába a krémet és hagyd a hűtőben 5-6 órára (vagy egy egész éjszakára). Amikor eljön a felszolgálás ideje, verd fel a tejszínhabot a cukorral és vaníliával, és frissen rakd rá a torta tetejére.

Bár lehet, hogy első olvasásra furcsán hangzik a tejföl és a citromlé a sajttortában, de ne hagyd ki belőle, ugyanis ettől a kettőtől lesz a krém olyan selymes és kemény, amilyennek egy jó sajttortában lennie kell.

Próbáld ki a japán sajttortát is!

Sajttorta a sütőből

Az a fajta sajttorta következik, amit a cukrászdákban is lehet kapni, és aminek a legnagyobb nehézsége, hogy őrült sokat kell várni, mire elkészül.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A krémhez:

Sütőben sült sajttorta: belül krémes, kívül kérges (Kép: Unsplash)

Elkészítése:

Előmelegíted a sütőt 160 fokra és egy 23 centis tortaformát kibélelsz sütőpapírral. Egy kis tálban összekevered az alaphoz felsorolt hozzávalókat: piskóta tallér morzsalékot, vajat és cukrot, majd belenyomkodod a tortaformába a masszát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, majd tíz percre betolod a sütőbe. Megvárod, míg lehűl, utána bebugyolálod a formát kívülről alufóliával, hogy majd a vízfürdő ne ártson a tésztának, amikor a krémmel együtt sütöd. Leveszed a sütőt 150 fokra.

Egy nagy tálban összekevered a mascarponét a cukorral és a liszttel, amíg krémes és sima lesz. Az a legjobb, ha alacsony fokozaton használod ennél a műveletnél a habverőt, hogy ne csapja ki a mascarponét. Amikor simára keverted, jöhet a tejföl és a vanília aroma bele, szép lassan keverve össze a masszát. Egyesével törd bele a tojásokat is, majd az egészet öntsd rá a tésztára a tortaformába. Egy tűzálló tálba helyezd a formát, és önts köré meleg vizet, de csak addig, ameddig az alufólia ér, majd told be az egészet a sütőbe nagyjából 1 óra 15 percre. Akkor jó a sajttorta, ha a közepe még remegős, de nem folyékony. Lekapcsolhatod a sütőt, de még hagyd benne a sajttortát további 30 percig, majd még 30 percet pihentesd a sütőben már nyitott sütőajtónál. Ezek után mehet a hűtőbe 5-6 órára vagy egy egész éjszakára.

via

Kiemelt kép: Unsplash

Ha valami sósra vágysz:

Exit mobile version