A zabpehely nem valami új divatos fogyókúrás mizéria, nem kell beskatulyázni a diétás ételek címkéje alá, ugyanis egy rendkívül egészséges gabonáról van szó, ami a gyerekek és felnőttek számára egyaránt tartogat értékes fehérjéket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Sőt, a zabpehely magas élelmirost tartalma miatt még a jó emésztést, anyagcserét is segíti, így aztán tényleg érdemes minden nap az étrenden tartani. Nem kell megállni a zabkásánál a felhasználását tekintve, mutatunk zabpelyhes édességeket, melyeket az egész család imádni fog.
Gyümölcsös zabpehely szelet
Hozzávalók:
- 200 gramm vaj
- 150 gramm cukorszirup
- 450 gramm aprószemű zabpehely
- 75 gramm nádcukor
- 125 gramm bogyós gyümölcs keverék (pl. áfonya, málna, szeder)
- 200 gramm csokoládé
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Összeolvasztjuk a cukorszirupot és vajat, majd levesszük a tűzről, és beletesszük a zabpelyhet, cukrot és bogyós gyümölcsöket – jól összekeverünk mindent. Egy 23×6 centis sütőformába nyomkodjunk a masszát, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Amíg hűl a zabpelyhes sütink, addig megolvasztjuk vízgőz fölött a csokoládét, majd rákenjük a süti tetejére egyenletesen. Miután kihűlt, 12 darabra vágjuk és eldobozoljuk (inkább megesszük).
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
- 275 gramm aprószemű zabpehely
- 100 gramm liszt
- 150 gramm porcukor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 225 gramm olvasztott vaj
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A zabpelyhet ledaráljuk finomra, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy lisztezett deszkára tesszük a tésztát és kinyújtjuk nagyjából 5 mm vastagságúra. Kekszformával (vagy csak egy kis pohárral, esetleg pogácsaszaggatóval) kivágjuk a kekszeket a tésztából és sütőpíprral kibélelt tepsire helyezzük. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd próbálunk türelmesen várni, míg kihűl.
Rebarbarás-almás morzsasüti
Hozzávalók:
- 500 gramm rebarbara
- 500 gramm alma
- 1 evőkanál citromlé
- 5 evőkanál nádcukor
- 15 gramm vaj
- vanília fagyi
A morzsához:
- 200 gramm hideg vaj
- 150 gramm liszt
- 150 gramm nagyszemű zabpehely
- 175 gramm nádcukor
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Először a morzsát készítjük el: a vajat kis darabokra vágjuk, összemorzsoljuk a liszttel, zabpehellyel és a cukorral. Félretesszük. A rebarbarát 3 centis darabokra vágjuk, majd ugyanekkora darabokra szeleteljük az almát is (persze előtte meghámozzuk). Összeforgatjuk a citromlével és a cukorral. Egy lábasban megolvasztjuk a 15 gramm vajat, majd hozzáadjuk az almát és rebarbarát, kis lángon főzzük 5 percig, időnként megkeverve. Egy sütőforma aljára tesszük utána a gyümölcsöt, megszórjuk a morzsával és 40 percre betoljuk a sütőbe. Melegen a legfinomabb, vanília fagyival a tetején.
Zabpelyhes muffin
Hozzávalók:
- 3 nagy tojás
- 150 gramm nádcukor
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 tesákanál reszelt szerecsendió
- 1 banán
- 1 répa
- 225 gramm vaj
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra és előkészítünk 12 darab muffinformát. A tojásokat 150 gramm cukorral fehéredésig verjük a habverővel. A lisztet és a 2 teáskanál szerecsendiót összekeverjük egy külön tálban. A tojáshoz adjuk fehéredés után a masszává nyomkodott banánt és a reszelt répát, elkeverjük, majd jöhet a lisztes keverék is bele. Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd szétosztjuk a muffinformákba. 25 percig sütjük, amíg aranybarnára sül, aztán nem is kell túl sokáig várni vele, ugyanis langyosan is nagyon finom.
Sőt, még palacsintát is készíthetsz zabpehelyből!
Kiemelt kép: Unsplash