Cicege, berét, mackó, görhöny – 6 pofátlanul finom tócsni

Babicz Anett | 2020. Július 29.
Már biztos, hogy te is ettél tócsnit, de nem biztos, hogy ilyen néven hívták, hiszen ez az étel olyan különleges, hogy mindenhol más nevet kapott. Gyere és ismerd meg a tócsnit, készítsd el alapreceptet és a különböző édes és sós variációkat.

Csak néhány alap hozzávalóból (reszelt krumpli, tojás, liszt, víz, só) elkészíthető isteni reggeli, ebéd vagy vacsora ötlet, amit mindenki ismer, de másként nevez. Hogy mi ez? Hát a tócsni! Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb ételünkről van szó, amit biztos, hogy te is ismersz, de más néven, mint a barátaid. A tócsnit ugyanis minden tájegységen másként hívják. Lehet a neve, bere, beré, berét, berhe, cicedli, cicege, görhöny, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, mackó, macok, matutka,, plácki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, toksa és tócsni is.

 

Az eredetéről nem sokat tudunk, de állítólag a szlovák hlebcsánka elnevezésből ered és felvidéki étel lehetett egykoron. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns illetve a magyar tócsni, tócsi vagy ahogy a különböző tájegységeken hívják.

Íme a legegyszerűbb tócsni recept:

Hozzávalók 3 adaghoz:

A sütéshez: 4 dl napraforgó olaj

Elkészítés: A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és lereszeljük egy sajtreszelő nagyobb lyukán. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, majd sózzuk, borsozzuk, és egységesre keverjük. Az olajat felhevítjük, és púpos evőkanálnyi masszát teszünk bele, majd kilapítjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük, majd papírra szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat. Tejfölös mártogatóssal tálaljuk, de reszelhetünk rá sajtot is.

Az egyszerű tócsni receptet rengetegféleképpen variálhatjuk, az alaphozzávalókon kívül fűszerezhetjük ízlésünk szerint, illetve különböző mártogatós szószokkal tálalhatjuk. A tócsninak vannak édes változatai is, de talán a legtöbben sósan készítik el különböző zöldségek hozzáadásával (például kukoricás tócsni). 

Fotó: Profimedia

Cukkinis tócsni

hozzávalók / 4 adaghoz

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük ugyanazon a reszelőn majd összekeverjük a cukkinivel, és megsózzuk. Pár perc után kinyomkodjuk a felesleges kieresztett vizet, és hozzátesszük a fűszereket, fokhagymát összenyomva, majd a tojást, a lisztet és jól összekeverjük.

Serpenyőbe kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd kb. 1 evőkanál masszát teszünk a serpenyőbe, laposra nyomjuk majd mindkét oldalát pirosra sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk.

Karalábés tócsni

A fenti receptek bármelyikével működik. Egyenlő arányban lereszeljük a krumplit és karalábét majd fűszerezzük az ízlésünket szerint és kisütjük

Túrós tócsni

A reszelt nyers krumplihoz feleannyi túrót keverünk, majd fűszerezzük, és ropogósra sütjük. A tetejére tejföl és apróra vágott zöld fűszer kerülhet.

Céklás tócsni

Hozzávalók 2 adaghoz

Elkészítés: A meghámozott burgonyát, céklát és tormát lereszeljük. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, majd beledolgozzuk a tojást és a lisztet. A masszából kis lepényeket formázunk.

Serpenyőben felhevítjük az olajat és a tócsnikat mindkét oldalon megsütjük, majd hagyjuk lecsepegni egy papírtörlőn.  

Fotó: Profimedia

Édes almás tócsni

Hozzávalók 2 adaghoz:

Reszeljük le a burgonyát és almát nagy lyukú reszelőn, majd hagyjuk állni. Pár perc elteltével nyomkodjuk ki a krumpli és az alma levét. Aprítsuk hozzá a petrezselymet. Adjuk hozzá a lisztet és egy csipetnyi sót, majd keverjük össze. Púpozott evőkanálnyi mennyiséget lapogassunk el a felhevített olajon a serpenyőben majd süssük aranybarnára. A tetejére halmozzunk almakompótot, vagy szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Profimedia

Még több egyszerű, de nagyszerű recept az nlc-n:

Exit mobile version