Gasztro

A legfinomabb rakott ételek, ahogy mi készítjük: lényeg, hogy jó szaftos legyen!

Egyszerűnek és gyorsnak éppen nem mondanánk ezeket a recepteket, de ha egyszer nekiállunk valamelyiknek, biztos, hogy a végén mindenki örülni fog.

Rakott ételt akkor készít az ember, amikor valakinek kedveskedni akar. Aki szeret, etet, aki meg elégedett mosolyt akar látni valakinek az arcán, az rakottat készít, ez ilyen egyszerű, és szerencsére az étel az egyike az élet egyszerű és szép dolgainak.

Egy tepsi rakott valami azonban nemcsak a szeretet csalhatatlan jele, hanem egyben a nagyon praktikus gondolkodásé is. Megvan ugyanis az a hatalmas előnye, hogy nem kell percre pontosan időzíteni az étkezést. Ha mondjuk a rántott húst nem a megfelelő ütemben tálaljuk, frissen és ropogósan, ahogy éppen kiemeltük az olajból, máris odalesz a hatás fele. Ezzel szemben egy tepsi rakott krumplinak akkor sem lesz semmi baja, ha késnek a vendégek, vagy ebéd előtt még kedélyesen eltársalgunk a világ dolgairól, megiszunk egy aperitifet, amitől kényelmes, oldott hangulatba kerülünk, ej, ráérünk, jó ez a leves, élvezzünk minden falatot! Mégsem kell izgulnia a háziasszonynak egy pillanatig sem, jól elvan az étel a sütőben, nem fog kihűlni, csak még jobban összeérnek az ízek.

Út a férfi szívéhez

És ha már a praktikus gondolkodásnál tartunk, szintén jó ötlet egy tepsi rakott étellel várni azt a férfit, akit a férjünknek szemeltünk ki. Ilyenkor a menetrend a következő: étel összerakása, megsütése, sütőben melegen tartása. Lakás kiszellőztetése, zuhany, frizura, smink, lakás illatosítása, asztal megterítése, lágy zene, hangulatfény. Férfi várása frissen, üdén és illatosan, majd elkápráztatása, amikor előhúzzuk a sütőből az ételt, amitől olyan otthonosan kellemes érzése támad, hogy minden bizonnyal megfordul a fejében a helyzet állandósításának igénye, más szóval a házasodás gondolata. Tapasztalatból beszélek egyébként.

Egy szó, mint száz, ha vacsoravendége(ke)t várunk, és mindenképpen jól kell kinéznünk, akkor a legjobb választás, ha valami csodás rakott ételt teszünk az asztalra. 

Nézzük tehát a kedvenc rakott ételeinket, a recepteket a linkek alatt találjátok.

Rakott krumpli

Az első, és legkézenfekvőbb rakott étel a rakott krumpli. Mindenki szereti, én még nem láttam embert, aki nem. Rakott krumplit lehet nyers, vagy héjában főtt krumpliból készíteni, lehet közé zsírt, vajat vagy tejfölt tenni, mindegy. A lényeg, hogy szottyos legyen, ami igazi művészet, mert a krumpli hajlamos minden szaftot magába zárni. Még akkor is, ha nem szétfővő, sárga krumpliból készítjük, hanem olyanból, ami megáll. Négy alapvető hozzávalóból áll: krumpliból, főtt tojásból, jóféle házi kolbászból és tejfölből, ezeket rétegezzük egymásra. Ezenkívül mindenki azt pakol hozzá, amit szeret, és amit megszokott, de nem érdemes túlzásokba esni, mert még a végén elveszíti rakottkrumpli-jellegét, vagyis egy másik étel lesz belőle, amit semmiképp sem szeretnénk.

Fotó: Profimedia

Rakott kel

Éppen itt az ideje a rakott kelnek, ez idő tájt úgyis a káposztafélék jelentik a legkönnyebben elérhető rost- és vitaminforrást. A rakott kel már eggyel haladóbb étel, mint a rakott krumpli, ehhez ugyanis darált húsra van szükség, amiből illatos ragut főzünk. Lehetőleg sertéslapockából, vagy valami más, zsírosabb részből legyen, a szaftosság ugyanis itt is alapkövetelmény, amit száraz húsból nem fogunk elérni. A káposztaleveleket összeállítás előtt blansírozzuk, ami több mint vállalható, főleg a végeredmény tükrében.

Fotó: NOSALTY

Muszaka

A muszaka név a görög rakott padlizsánt takarja, és mondanom sem kell, nagyon-nagyon finom. Ennél az ételnél nem lesz gond a szaftossággal, a padlizsánszeleteket ugyanis először ki kell sütni olajban, és úgy kell rétegezni a fűszeres-húsos-paradicsomos raguval. Ettől eléggé melós fogássá válik, de hát sajnos nincsen rózsa tövis nélkül. A végeredmény viszont nagyon is megéri. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy egész jó muszakát lehet kapni több helyen készen is, így ha megkívánjuk, nem biztos, hogy magunknak kell nekiállni elkészíteni.

Muszaka (Fotó: iStock)

Görög, húsos rakott tészta

Ha lusták vagyunk a zöldségekkel pepecselni, mégis ennénk valami görög ihletésű rakott ételt, itt van ez a Mautner Zsófi-féle rakott tészta. A finom ragut persze így is el kell készíteni, mielőtt betoljuk a tepsit (sőt, tepsiket!) a sütőbe, de legalább a zöldség előkészítésével nem kell foglalkozni, elég a tésztát megfőzni. Marhahús, paradicsom, oregánó ebben is van, ízét a fehérbor és a juhsajt teszi különlegessé.

Görög, húsos rakott tészta

Sonkás rakott karfiol

A sonkát ebben az esetben nem úgy kell elképzelni, mint valami sonkafelvágottat, hanem rendes füstölt sonkából dolgozunk. Nem tudom, más hogy van vele, én a húsvéti sonka maradékát le szoktam fagyasztani, és amikor kedvem támad hozzá, előveszem. Sonkás rakott karfiolt tehát praktikusan húsvét, vagy még inkább bableves után, másnap érdemes elkészíteni, mivel főtt sonkára van hozzá szükség hozzá. Klasszisokkal fantáziadúsabb fogás, mint a sonkás tészta, a karfiollal és a sajttal pedig különösen jól kiegészítik egymást az ízek.

Sonkás rakott karfiol

Rakott palacsinta

Mondhatnám, hogy a rakott (vagy csúsztatott) palacsintát csak poénból vettük be ebbe a válogatásba, de a valóság az, hogy két gyerek több mint egy évtizede tartó, életmódszerű etetése után én már nem engedem meg magamnak azt a luxust, hogy nem tekintem rendes ételnek a palacsintát. A dióval-csokival rakott palacsinta mindig beválik, viszonylag rövid idő alatt elkészül, amíg sülnek a palacsinták, el lehet készíteni a tölteléket, és ha van benne valami dióféle, akkor a tápértéke is már-már közelít a kívánatoshoz. Amúgy meg finom, úgyhogy nem tudom, ezek után milyen kifogásunk lehetne még ellene.

Rakott palacsinta (Fotó: Belső Olga)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top