Gasztro

Hétvégi menü: elkényeztet minket ez az ősz

Tiszta ízű sütőtökkrémlevest, szaftos rakott kelt és kifinomult, francia tarte framboise-t eszünk a hétvégén.

Végre itt a csodálatos ősz, amikor még ezer ágra süt a nap és sejtelmes fényekkel von be mindent a természetben. Ilyenkor még egy csomó csemegével is megajándékoz minket, ezúttal sütőtököt, kelkáposztát és málnát fogunk használni a folyamatosan érő fajtából. A menüsort sütőtökkrémlevessel kezdjük, de most tényleg, mi mással szeptemberben? Ezután egy isteni rakott kel következik, végül pedig a nagyszerű és kívánatos, francia tarte framboise, magyarul málnatorta jön, amit egyébként bármilyen más gyümölccsel is meg lehet pakolni.

Sütőtökkrémleves

Ha ilyentájt kimegyünk a piacra vagy bemegyünk egy üzletbe, biztos, hogy ott vigyorognak ránk sorban a gyönyörű, narancssárga sütőtökök. Szinte hallom, ahogy könyörögnek: vegyél meg, nem fogod megbánni! Ami igaz, az igaz, én sütőtököt még soha nem bántam meg, ne is cifrázzuk tovább, készítsük el a szezon legfinomabb, egyben legegyszerűbb, mégis legkívánatosabb, selymes, csoda szép levesét, amit nem viszünk el fűszerrel vagy extra hozzávalókkal semmilyen irányba, hanem élvezzük a sütőtök tiszta ízét.

Sütőtökkrémleves (Fotó: istock)

Hozzávalók

  • fél sütőtök (a másik felét süssük meg a sütőben és együk meg uzsonnára, vagy készítsünk belőle sütit)
  • 1 fej hagyma
  • víz
  • 1 pohár tejföl
  • A tálaláshoz pirított tökmag, tökmagolaj, vagy kéksajt

Elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk és feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, plusz még kétujjnyi. A hagymát megpucoljuk, tessék-lássék darabokra csapkodjuk, ezt is hozzáadjuk, sózzuk, és lefedve főzzük addig, amíg meg nem puhulnak.
  2. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt és botmixerrel pépesítjük. Kész is a tiszta ízű, finom sütőtökkrémleves.
  3. A tetejére szórjunk pirított tökmagot és locsoljuk meg tökmagolajjal, vagy reszeljünk bele kéksajtot, az lesz ám a csemege!

Rakott kel

Az ősz másik nagy felfedezettje a kelkáposzta, ha pedig rakott, sok-sok szaftos-fűszeres darált hússal és tejföllel, akkor egyenesen ellenállhatatlan.

Rakott kel (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

  • 1 fej kelkáposzta
  • 70-80 dkg darált hús lapockából
  • 1 fej hagyma
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • disznózsír vagy olaj
  • 1 pohár rizs
  • só, bors, fűszerpaprika
  • 450 g tejföl + a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Felteszünk egy nagy fazék sós vizet forrni, közben leveleire szedjük a kelkáposztát. Amikor felforrt a víz, 4-5 levelet beledobunk, blansírozzuk, vagyis megvárjuk, míg egy kicsit megpuhulnak, de még ropogósak maradnak, majd kiszedjük. Ezt addig folytatjuk, amíg a kelkáposzta végére nem járunk. Közben a vastag, makacs ereket kivágjuk.
  2. Menet közben éppen van időnk elkészíteni a húst. Zsírt vagy olajat melegítünk, beledobunk egy szelet kockákra vágott füstölt szalonnát és megvárjuk, míg kisül a zsírja. Közben kockára vágjuk a hagymát, rádobjuk, megdinszteljük. Adunk hozzá fűszerpaprikát, majd beletesszük a fazékba a darált húst és addig keverjük, amíg szét nem esik morzsáira. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Közben felteszünk főni egy bögre rizst két bögre vízben, sózzuk. Lehetünk kicsit slendriánok, ha úgy jön ki az idő, nem baj, ha a rizs még nem puhult meg teljesen, lesz majd ideje a sütőben.
  4. Kizsírozunk egy tepsit és a kelkáposztalevelek felével kibéleljük úgy, hogy az edény oldalára is jusson. A húst és a rizst összekeverjük, megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha igen, még adunk hozzá egy kicsit, ami a tejföl miatt kell.  Ezt az elegyet ráegyengetjük a tepsiben a káposztalevelekre, szépen elsimítjuk. A tejföl felével megkenjük, majd betakarjuk a kelkáposzta másik felével.
  5. A tetejére rákenjük a tejföl másik felét, majd betoljuk a sütőbe. 200 fokon, alul-felül sütéssel addig sütjük, amíg gusztusos színt nem kap.

Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni, különben szétesnek a kockák, és a tányéron kanalazzunk rá még tejfölt!

Tarte framboise, avagy a csodás, francia vaníliakrémes-málnás torta

A minap Párizsban jártam, és nem akartam hinni a szememnek. Minden pékség egyúttal cukrászdaként is működött, és kötelező kínálatként mindenhol ott voltak ezek a csodás, vaníliakrémmel töltött, és különböző gyümölcsökkel megrakott, puha-omlós kosárkák. Természetesen kénytelen voltam végigkóstolni mindet, értsétek meg, lehetetlen volt kihagyni. Aztán utánaszámoltam, hogy mennyit költöttem a különböző kis tortácskákra és rájöttem, hogy jobb lesz, ha inkább megtanulom elkészíteni. Mondjuk, úgysincs más választásom, ha itthon is ilyet szeretnék enni, márpedig nagyon szeretnék.

Nyugalom, nem túl bonyolult, ráadásul, nem is muszáj kosárkákat készíteni, hanem lehet egyszerre egy egész tortát is, majd pedig szeletelni.

Tarte framboise, avagy francia málnatorta (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

  • 30 dkg lágy vaj
  • 125 g porcukor
  • 60 g kristálycukor
  • 60 g mandulaliszt (amit én itthon állítottam elő: kissé megpirítottam a mandulaforgácsot majd kávédarálóban megdaráltam. Zsírosabb lett, mint a mandulaliszt, de az még soha nem ártott egy sütinek sem)
  • 2 tojás
  • 1 kk. só
  • 50 dkg liszt

A vaníliás krémhez

  • 4 fiatal tojás
  • 30 g kukoricakeményítő (vagy liszt)
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 2,5 dl tej
  • és 30 dkg málna a tetejére

Elkészítés

  1. Először a tésztát készítjük el. Én konyhai robotgéppel dolgoztam, de a franciák simán megoldják egy fakanállal. A puha vajhoz elkezdjük apránként hozzáadni a cukrot, a sót, a mandulalisztet, és jól belekeverjük. Majd hozzákeverjük a tojásokat, egyiket a másik után, majd apránként belekeverjük a lisztet is. Amikor összeállt a tészta, gyúrunk belőle egy golyót, és lefedve betesszük a hűtőbe (az eredeti recept szerint egy éjszakára, de két óra is elégnek tűnt végül).
  2. Ezután elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük melegedni egy kis lábosban, közben egy keverőtálban, kézi habverővel alaposan összekeverjük a tojásokat és a cukrot. Hozzáadjuk a tojáshoz a vanília kikapart magját, a hüvelyt pedig beledobjuk a tejbe. Hozzákeverjük a tojáshoz a kukoricakeményítőt is, és amikor teljesen sima, belecsorgatjuk a meleg tejet, közben meg sem áll a kezünk, úgy keverjük a habverővel.
  3. Visszaöntjük ezt az elegyet a kis lábosba és állandó kevergetés mellett addig melegítjük, míg be nem sűrűsödik. Tényleg verni kell, mint a bolondulás, különben becsomósodik. Amikor kész, levesszük a tűzről, és még egy kicsit keverjük, a biztonság kedvéért.
  4. Most elővesszük a tésztát, és a kezünkkel beleegyengetjük egy tepsibe úgy, hogy alul fél-egy centinél sehol se legyen vastagabb, oldalt pedig legalább 1 cm széle legyen mindenhol a tepsi falán. Beletöltjük a vaníliakrémet és betoljuk a sütőbe, majd 160 fokon, az eredeti francia recept szerint 25 percig sütjük, de nekem 40 perc is kellett.
  5. Amikor pirulni kezd a széle, kihúzzuk, teljesen kihűtjük, és rárakosgatjuk a málnát, vagy végül is mindegy, hogy mit, szeletelt almát, szilvát, kivit, áfonyát, vagy bármi más gyümölcsöt tehetünk a tetejére. Ha akarjuk, porcukorral és mentalevelekkel díszíthetjük.

Jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top