A lazacról köztudott, hogy tele van jó zsírokkal (többek között értékes omega3 zsírsavakkal), amik elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Érdemes hetente legalább egyszer halat enni, és ha ez lazac, akkor ezt a szervezetünk meg fogja hálálni. A lazacban ugyanis rengeteg kollagén található, ami segít a kötőszöveteknek regenerálódni sportolás után, de ez a rózsaszín húsú hal jó fehérjeforrás is. Most két lazacreceptet is hoztunk, ami mindkettő könnyen elkészíthető és nagyon finom.
Milyen lazacot válassz?
Érdemes bőrével együtt beszerezni a lazacot, mert ez akár serpenyőben, akár sütőben sütöd jó szolgálatot fog tenni a tökéletes végeredmény elérésében. A lazac egy zsírosabb halfajta, így adagonként 30-40 dkg bőven elég belőle, sütéskor úgyis kioldódik belőle jó adag zsír. Ekkor jön jól a lazac bőre, ami megóvja a húst a kiszáradástól és a leégéstől, ráadásul tálalva is jól mutat.
Hogyan süsd a lazacot?
A lazac sütését serpenyőben közepes lángon érdemes elvégezni, mivel a magas hőfok csak árt a húsnak. A hal szeleteket érdemes kevés vajon sütni, de ha odafigyelünk akkor a növényi olajokkal is hasonló eredményt érhetünk el. A lazacot serpenyőben oldalanként néhány percig kell pirítani, majd az egészet leborítani egy nagy fedővel és párolni is sütés közben, így biztos, hogy mindenhol világos rózsaszínre sül a hús. Érdemes beszerezni egy hús maghőfokmérőt, mert így ellenőrizni tudjuk a lazac maghőfokát, ami ha 49-50 fok körüli tartományban marad omlós és puha.
Ha már sütőben és serpenyőben is omlósra tudod sütni a lazacaidat, akkor kápráztasd el a vendégeidet két finom lazac recepttel!
Sütőben sült lazac zöldfűszeres rizottóval
Hozzávalók a rizottóhoz:
- 30 dkg rizottó rizs
- 1.5 l zöldség alaplé (körülbelül)
- 8 dkg vaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 8 dkg parmezán sajt (frissen reszelve)
- 1 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
- só ízlés szerint
- összeparított zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyem, bazsalikom, kapor, koriander – ízlés szerint
A rizottó elkészítése:
A vaj felén megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a rizottó rizst (direkt ilyet vegyünk, sima hosszúszemű rizzsel nem lesz ilyen a végeredmény!) átpirítjuk kicsit, majd felöntjük kevés alaplével, és elkezdjük a főzést. Nem takarjuk le, kevergetjük folyamatosan, miközben merőkanalanként adjuk hozzá az alaplét. Kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. Minél tovább főzöd a rizottó rizst annál puhább lesz a végeredmény. Érdemes nem teljesen készre sütni, hanem kicsit félretenni, kisütni a halat és utána befejezni a műveletet. A tálalás előtt alaplével felmelegítjük a félig elkészült rizottónkat, majd annyi alaplét adunk hozzá, hogy krémes legyen, majd főzni kezdjük. Ha elpárolog az alaplé, akkor jöhet a maradék vaj, és a citromlé. Tálalás előtt közvetlenül mehetnek bele a zöld fűszerek ízlés szerint.
Hozzávalók a lazachoz:
- 80 dkg lazac
- 1 citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- négyszínű bors ízlés szerint
- 4 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
A lazac elkészítése:
A lazacot megtisztítjuk, megmossuk és szárazra töröljük. Kb 20 dkg-os szeletekre vágjuk, a szálkákat csipesszel eltávolítjuk. Pár órával a sütés előtt a húsos felét besózzuk, megborsozzuk, és meglocsoljuk citromlével, hogy jól átjárják az ízek. A hűtőben hagyjuk állni, majd a sütés előtt újra szárazra töröljük a lazacdarabokat. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és amikor forró, beletesszük a lazacot bőrével lefelé. Tenyerünkkel lenyomjuk, hogy ne ugorjon össze, néhány percig sütjük mindkét oldalát, majd egy hőálló tálban előmelegített sütőbe toljuk a lazacot. A hőálló edénybe kerüljenek egymás mellé a halak, alá vaj, majd a karikára vágott fokhagymák és a citromszeletek is. Néhány perc sütés után tálaljuk a lazacot a rizottóval. Jó étvágyat!
Serpenyős lazac spenóttal
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé
- 40 dkg fagyasztott leveles spenót (jó a fagyasztott változat is)
- 1 citrom
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
A titok abban van, hogy egyszerre készítsük el a spenótot és a lazacot. A lazacszeleteknek ugyanis nem kell sok idő, és együtt tálalva a két fogást jön az ízorgia. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk majd a fagyasztott spenótot (vagy éppen friss, ha tudsz szerezni) rádobjuk. Ne ijedj meg, a spenót hamar összeesik. Sózd és borsozd, majd alacsony lángon fedő alatt hagyd felengedni. Közben tisztítsd meg a fokhagymát, és szeleteld fel, majd ezek mehetnek a spenóthoz. Fedő nélkül párold 3-4 percig, amíg a leve el nem fő.
Közben a lazacfiléket a fél citrom levével csöpögtessük le, só és bors hozzáadásával kezdjük el sütni a bőrös felével felfelé egy serpenyőben. 3-4 perc után amikor ropogós a bőr, akkor fordítsuk meg egy csipesz segítségével, és süssük át az oldalát, és a másik felé is 2-3 percig. Közben elkészíthetjük a spenótot, és együtt citromlével lecsöpögtetve tálalhatjuk is. Díszítésként mehet rá néhány gránátalma mag, és kaporlevél, és íme a tökéletes lazac recept és egy könnyed ebéd vagy vacsora ötlet.
Még több sütési tipp és trükk az nlc-n:
- Csirkemell, te csodás – trükkök és tippek a tökéletes sülthöz
- A tökéletes macaron 5 titka
- Tippek és trükkök bejglisütéshez