nlc.hu
Gasztro

Lazac recept

Így süsd tökéletesre a lazacot serpenyőben vagy sütőben!

Lazacot sütni nem kíván szakácsvizsgát, ám érdemes egy-két dologra figyelni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Íme a tippek és trükkök és két lazacrecept, hogy tökéletes halas fogást tálalhass a vendégeidnek.

A lazacról köztudott, hogy tele van jó zsírokkal (többek között értékes omega3 zsírsavakkal), amik elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Érdemes hetente legalább egyszer halat enni, és ha ez lazac, akkor ezt a szervezetünk meg fogja hálálni. A lazacban ugyanis rengeteg kollagén található, ami segít a kötőszöveteknek regenerálódni sportolás után, de ez a rózsaszín húsú hal jó fehérjeforrás is. Most két lazacreceptet is hoztunk, ami mindkettő könnyen elkészíthető és nagyon finom. 

Milyen lazacot válassz?

Érdemes bőrével együtt beszerezni a lazacot, mert ez akár serpenyőben, akár sütőben sütöd jó szolgálatot fog tenni a tökéletes végeredmény elérésében.  A lazac egy zsírosabb halfajta, így adagonként 30-40 dkg bőven elég belőle, sütéskor úgyis kioldódik belőle jó adag zsír. Ekkor jön jól a lazac bőre, ami megóvja a húst a kiszáradástól és a leégéstől, ráadásul tálalva is jól mutat.

Hogyan süsd a lazacot? 

A lazac sütését serpenyőben közepes lángon érdemes elvégezni, mivel a magas hőfok csak árt a húsnak. A hal szeleteket érdemes kevés vajon sütni, de ha odafigyelünk akkor a növényi olajokkal is hasonló eredményt érhetünk el. A lazacot serpenyőben oldalanként néhány percig  kell pirítani, majd az egészet leborítani egy nagy fedővel és párolni is sütés közben, így biztos, hogy mindenhol világos rózsaszínre sül a hús.  Érdemes beszerezni egy hús maghőfokmérőt, mert így ellenőrizni tudjuk a lazac maghőfokát, ami ha 49-50 fok körüli tartományban marad omlós és puha.

Ha már sütőben és serpenyőben is omlósra tudod sütni a lazacaidat, akkor kápráztasd el a vendégeidet két finom lazac recepttel! 

Sütőben sült lazac zöldfűszeres rizottóval

Fotó: Pexels

Fotó: Pexels

Hozzávalók a rizottóhoz: 

  • 30 dkg rizottó rizs
  • 1.5 l zöldség alaplé (körülbelül)
  • 8 dkg vaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 8 dkg parmezán sajt (frissen reszelve)
  • 1 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
  • só ízlés szerint
  • összeparított zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyem, bazsalikom, kapor, koriander – ízlés szerint

A rizottó elkészítése: 

A vaj felén megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a rizottó rizst (direkt ilyet vegyünk, sima hosszúszemű rizzsel nem lesz ilyen a végeredmény!) átpirítjuk kicsit, majd felöntjük kevés alaplével, és elkezdjük a főzést. Nem takarjuk le, kevergetjük folyamatosan, miközben merőkanalanként adjuk hozzá az alaplét. Kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. Minél tovább főzöd a rizottó rizst annál puhább lesz a végeredmény. Érdemes nem teljesen készre sütni, hanem kicsit félretenni, kisütni a halat és utána befejezni a műveletet. A tálalás előtt alaplével felmelegítjük a félig elkészült rizottónkat, majd annyi alaplét adunk hozzá, hogy krémes legyen, majd főzni kezdjük. Ha elpárolog az alaplé, akkor jöhet a maradék vaj, és a citromlé. Tálalás előtt közvetlenül mehetnek bele a zöld fűszerek ízlés szerint. 

Hozzávalók a lazachoz: 

  • 80 dkg lazac
  • 1 citromból nyert citromlé
  • só ízlés szerint
  • négyszínű bors ízlés szerint
  • 4 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma

A lazac elkészítése: 

A lazacot megtisztítjuk, megmossuk és szárazra töröljük. Kb 20 dkg-os szeletekre vágjuk, a szálkákat csipesszel eltávolítjuk. Pár órával a sütés előtt a húsos felét besózzuk, megborsozzuk, és meglocsoljuk citromlével, hogy jól átjárják az ízek. A hűtőben hagyjuk állni, majd a sütés előtt újra szárazra töröljük a lazacdarabokat.  A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és amikor forró, beletesszük a lazacot bőrével lefelé. Tenyerünkkel lenyomjuk, hogy ne ugorjon össze, néhány percig sütjük mindkét oldalát, majd egy hőálló tálban előmelegített sütőbe toljuk a lazacot. A hőálló edénybe kerüljenek egymás mellé a halak, alá vaj, majd a karikára vágott fokhagymák és a citromszeletek is. Néhány perc sütés után tálaljuk a lazacot a rizottóval. Jó étvágyat! 

Serpenyős lazac spenóttal

Lazac spenóttal Kép: Pexels

Lazac spenóttal Kép: Pexels

Hozzávalók: 

  • 4 szelet lazacfilé
  • 40 dkg fagyasztott leveles spenót (jó a fagyasztott változat is)
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés: 

A titok abban van, hogy egyszerre készítsük el a spenótot és a lazacot. A lazacszeleteknek ugyanis nem kell sok idő, és együtt tálalva a két fogást jön az ízorgia. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk majd a fagyasztott spenótot (vagy éppen friss, ha tudsz szerezni) rádobjuk. Ne ijedj meg, a spenót hamar összeesik. Sózd és borsozd, majd alacsony lángon fedő alatt hagyd felengedni. Közben tisztítsd meg a fokhagymát, és szeleteld fel, majd ezek mehetnek a spenóthoz. Fedő nélkül párold 3-4 percig, amíg a leve el nem fő. 

Közben a lazacfiléket a fél citrom levével csöpögtessük le, só és bors hozzáadásával kezdjük el sütni a bőrös felével felfelé egy serpenyőben. 3-4 perc után amikor ropogós a bőr, akkor fordítsuk meg egy csipesz segítségével, és süssük át az oldalát, és a másik felé is 2-3 percig. Közben elkészíthetjük a spenótot, és együtt citromlével lecsöpögtetve tálalhatjuk is. Díszítésként mehet rá néhány gránátalma mag, és kaporlevél, és íme a tökéletes lazac recept és egy könnyed ebéd vagy vacsora ötlet. 

Még több sütési tipp és trükk az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top