Ha te sem olyan vagy, aki rendelné az ebédet, hanem inkább saját magadnak és a családnak főzöl kétnaponta, akkor alaposan át kell gondolni és ügyesen kiválasztani a recepteket, hogy ne kelljen még munka után órákig a konyhában robotolni. Ezért olyan recepteket mutatunk, amiket gyorsan el tudsz készíteni és nem kell hozzá ezernyi alapanyag sem. Akkor is megtalálod a számításod, ha a csirkét vagy a sertést szereted jobban a tányérodon.
Csirkemell és mascarpone
Bizony, a mascarpone nem csupán tiramisunak jó, hanem remekül illik a csirkemellhez is. Olaszos ízvilágot várhatsz ettől az ebédtől, és ha jót akarsz a családnak, egyből dupla adagot készítesz belőle.
Hozzávalók:
- 3 csirkemell
- 150 gramm mascarpone
- 2 db hámozott paradicsom konzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- 2 maroknyi bazsalikomlevél
Elkészítése:
A hagymát apróra vágod, egy evőkanálnyi olívaolajon üvegesre pirítod, a végén pedig beledobod a felaprított fokhagymát. Nyakon öntöd a két konzerv paradicsommal, jöhet rá a só és bors, majd 15-20 perc főzés, hogy besűrűsödjön a szósz. Amíg rotyog, addig felszeleteled a csirkemelleket, serpenyőben olívaolajon megpirítod, utána beleteszed egy jénaiba.
A szósz már elkészült, beledobhatod a bazsalikomot, és keverd hozzá a mascarponét is, majd öntsd az egészet a csirkére. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöd és esetleg készítesz hozzá egy rizst, hogy mégse magában kelljen enni. Az igazán ínyencek még sajtot is süthetnek a tetejére.
Készítsd el ezt a csirkés egytálételt is!
Sertésszűz és zeller
Ha pedig sertésre vágysz, akkor is van rá egy megoldásunk, amit nem nehéz elkészíteni és viszonylag gyorsan készen is lesz (persze a sertésnek több idő kell, mint a csirkének, úgyhogy nem is várható el tőle, hogy 20 perc alatt elkészüljön).
Hozzávalók:
- 80 dkg sertésszűz
- 20 dkg krumpli
- 60 dkg zeller
- 5 dkg vaj
- 3 dl tejszín
- 5 dl tej
- snidling, petrezselyem, só, bors
- a sütéshez olaj
Elkészítése:
Kezdheted a zellerpürével a főzést, ez lesz a hús mellé a köret. A meghámozott zellert és krumplit kis kockákra vágod, sós vízben megfőzöd. Amikor megpuhult, szűrd le a vizet és botmixerrel keverd krémesre a vajjal. Ekkor tedd hozzá a tejet, sót és borsot ízlés szerint.
Ezek után jöhet a hús: a sertésszűzből 2-3 centi vastag szeleteket kell vágni, alaposan sózni és borsozni, majd egy serpenyőben, kevés zsíron pirosra sütni a szeleteket. Ha már mindkét oldaluk szép piros, akkor vedd ki a húsokat a serpenyőből és ugyanabba a zsírba öntsd bele a tejszínt, nagy csokor snidlinget és petrezselymet, ezt is sózd és borsozd meg. Rottyants rajta párat, majd tedd vissza a szószodba a húsokat. Kész is vana gyors ebéd, amitől garantáltan jóllakik a család és amiben még a gyerekek sem tudják kiszúrni a zellert.
Még több recept sertésből a videón:
Kiemelt kép: iStock