A nyár második felének egyik legjobb dolga kétségkívül a főtt kukorica. A finomság hagyományos elkészítési módja azonban, ha nem is bonyolult, ám kissé körülményes. A kondér és annak mosogatása azonban kiiktatható, ha a kukoricát nem vízben, hanem mikrohullámú sütőben főzöd meg.
Így készül a mikrós főtt kukorica
- A kukoricacsöveket NE pucold meg! Ha nagyon hervadt a levelük, legfeljebb a legkülsőket húzd le, de a többit hagyd rajta, ugyanis a kukorica a mikrózáskor éppen a levelében fog megfőni.
- Kukoricákat tedd egy mikrózható tálra vagy simán a mikrohullámú sütő forgótányérjára!
- A különféle mikrosütők között lehet némi eltérés, de általában véve egy cső kukoricának 4 percre van szüksége ahhoz, hogy megfőjön. Ha több kukoricát teszel be egyszerre, akkor adj hozzá még csövenként 2 percet, vagyis ha például 3 cső kukoricát szeretnél egy körben megfőzni, akkor 8 percre tedd be őket!
- Miután kivetted, várd meg míg annyira kihűlnek, hogy meg tudd fogni! Ekkor vágd le a csövek vastagabbik végét, majd a vékonyabb vége felől nyomva csúsztasd ki a héjukból a kukoricákat!
- Sózd, esetleg kicsit vajazd meg és már fogyasztható is!
Ha szeretnéd kicsit feldobni a kukorica ízét, készíthetsz hozzá fűszervajat. Ehhez keverj össze 20 dkg szobahőmérsékletűre kiolvasztott vajat a következő fűszerekkel:
- 1 teáskanál metélőhagyma
- 1 teáskanál zsálya
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 teáskanál bazsalikom
- ½ teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
A még langyos kukoricákat kend meg a fűszervajjal!