Tavaly júliushoz képest 7,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek – mutat rá az Agroforum.hu, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójára hivatkozva.
A három termékcsoport, ahol a legnagyobb volt az áremelkedés mértéke, a friss hazai és déligyümölcsök, valamint a párizsi és a kolbász volt. A gyümölcsök ára összesítésben 44,9 százalékkal nőtt, míg a sertészsír 16,4, a párizsifélék és a kolbászok pedig 16,1 százalékkal lettek drágábbak.
Jelentősen többe kerül a szalonna, a cukor, a zöldségfélék, a húskonzerv, de más hús-, és halkészítmények ára is nagyságrendekkel növekedett a KSH jelentése szerint.
Az összeállítás helyenként ellentmondásokat is tartalmaz, a KSH szerint ugyanis, bár jelentősen drágult a zöldség, a friss zöldség és a burgonya átlagára 5,9 százalékkal csökkent. Szintén olcsóbbak lettek a száraztészták, miközben a szeszes italok és dohányáruk átlagosan 6,3 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.
További cikkeink gazdasági témákkal kapcsolatban:
- Magyar divatcég mehet tönkre a koronavírus-krízis miatt
- A felnőttek több mint fele töltötte otthon a karantén napjait: a koronavírus-járvány számokban
- Ingatlanpiac: szinte azonnal érzékelhető változást hozott a koronavírus-járvány